akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5062
EURO
34,8299
ALTIN
2.490,55
BIST
9.539,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C

Fındık Üreticisi Zarar Görmesin

Ali Can Polat hazırladığı haberde üreticinin taleplerine yer verdi. Fiyatın hasat öncesi açıklanmasını ve en az 30 TL fiyat verilmesini isteyen üreticiler, piyasadaki tekeli kırmak için de Fiskobirlik’in tekrar güçlendirilmesi gerekliliğini vurguluyor.

Fındık Üreticisi Zarar Görmesin
18.06.2021 22:23
2.029
A+
A-

Cumhuriyet gazetesi haberine göre fındıkta hasat zamanı yaklaşırken üretici de açıklanacak fiyatı bekliyor. Bu yıl fiyatların dolar bazında açıklanmasını ve en az 3.5 dolar olmasını isteyen üretici, piyasadaki tekeli kırmak için de Fiskobirlik’in güçlendirilmesini istiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada fındık fiyatlarını yakın zaman içinde açıklayacaklarını söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanacak fiyat konusunda ise “iyi bir fiyat olacak” yorumunu yaptı. Fındıkta Ordu ile birlikte en önemli iki kentten biri olan Giresun’un Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan, fındık fiyatlarının sezon öncesi açıklanması gerektiğini açıkladı. Karan şunları söyledi:

“Ağustosta hasat başlar bu nedenle en geç temmuzda fiyatlar açıklanmalı ki üretici hasadını yapacağı ürünün fiyatını bilsin, hesaplamasını ona göre yapabilsin. Döviz kurlarındaki artışa çare olarak da kademeli fiyat açıklanmasını talep ediyoruz. Yani temmuz ayında açıklanan fiyatla hasat sonunda açıklanan fiyat aynı olmamalı. Ayrıca bütün bu hesaplar yapılırken ihracatçıların değil, Bakanlığın rekolte verileri dikkate alınmalı.”

Geçen yıl açıklanan 22 TL’lik fiyatın en az yüzde 40 artırılmasını beklediklerini söyleyen Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Ali Bakır ise bir zamanlar fındığın fiyatının 6-7 dolara kadar çıktığını hatırlattı. Bakır şunları söyledi:

“Ama şu anki fiyatlar 2.5 dolar civarında. Yani TL olarak fiyat artsa da dolar olarak sürekli düşüyor. Bu durum tabii ki ihracatçıya yarıyor. İhracatçı iç piyasada TL ile alıyor ama dışarıya dolarla satıyor. Biz bu nedenle fındık fiyatının da dolar olarak açıklanmasını istiyoruz. Bunun yanı sıra döviz artışından dolayı girdi maliyetlerimiz de sürekli olarak artıyor.”

FİYAT DEĞİL ALIM ÖNEMLİ

Fındıkta fiyat açıklanmasından ziyade alım tutarlarının önemli olduğunu vurgulayan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odaları Birliği Başkanı Baki Remzi Suiçmez de TMO’nun fındık konusunda uzman bir kurum olmadığını vurgulayarak “TMO’nun ana kuruluş amacı hububat ve bakliyattır bu nedenle de TMO piyasayı düzenlemede etkisiz ve yetersiz kalmaktadır. Yeteri kadar alım yapmadığı için üretici yine tekelleşmiş şirketlerin eline kalıyor” yorumunu yaptı. Suiçmez, “Fiskobirlik geçmişteki gibi fındığı işleyip katma değeri yüksek bir halde satmalı ve pazardaki yüzde 75’lik yabancı sermaye tekelini kırmalıdır” dedi.

buy windows 10 education