akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

GÜNEŞ IŞIĞI OLMADAN FINDIK OCAĞI BESLENEMEZ.

15.06.2021 11:44
2.522
A+
A-

Üzerlerinde 20 şer tane zayıf çotanak olan 10 dal yerine , Her birinde 150 çotanak olan 6 dal olması daha iyidir.

Bahçelerde biraz gözlem yapayım diye bir kaç fındık bahçesi gezdim.

Olumlu tarafı üreticilerimizin büyük çoğunluğu fındığı kendiliğinden olan orman mahsulü olarak görmüyor, bakıyor , ilgileniyor , uğraşıyor .Büyük çoğunluk üretici olma yolunda emin adımlarla ilerliyor, elinden geleni yapıyor. İnanıyorum ki çok daha iyi olacağımız günlerde gelecek.

Öğrendiğimiz ve öğrettiğimiz her bilgi bizi üretici olmaya biraz daha yaklaştıracaktır.

Bahçe gezilerinde gözlemlediğim konulardan biri  zaten birbirine yakın olan ocaklarımızda dal sayısı da fazla olunca dalların birbiri üzerine gelmesine , birbirini kapatmasına neden olmuş .

Ocaklarımız 70-80 sene önce olması gerekenden sık dikilmiş , bizde geçen yıllarda dal sayısını artırmış,  dalları uzaklaştıracağız diye ocak alanlarını genişlettikçe genişletmişiz.

Netice olarak 20 dönüm bahçeyi geziyorsun üzerine güneş ışığı değmiyor. Birçok dal üzerine yatmış diğer dalların altında kalmış ve gölgede büyümeye çalışıyor.

Maalesef fındık bahçelerimizin geneli o kadar sık ve birbirine girmiş durumdaki içerisinde yürümek bile mümkün değil.

Değil ışık nerde ise yağmur bile toprağa ulaşamadan üst üste gelmiş yaprakların üzerinden akışa geçiyor.

Güneşini alan ocaklar ile almayan ocaklar arasındaki fark ise anlatmaya gerek olmadan gözle görülüyor zaten. Güneş alan ocak ve dalların çotanak sayısı ile çotanak gelişimi bir bakışta farkediliyor.

Bu farklılığın nedeni fındık ocaklarının beslenmek ve gerekli enerjiyi üretmek için sadece besin ve suya değil fotosenteze de ihtiyaç duymalarıdır.

İnsanlar ve Hayvanlar besinlerini dışarıdan alarak sindirim sistemleri ile ihtiyaç duydukları enerjiyi üretirken,  Bitkiler sindirim sistemleri olmadığı için ancak fotosentez ile gerekli enerjilerini üretebilirler.

Su ve besin ihtiyacını karşılayan bitkiler, yapraklarındaki klorofil aracılığıyla güneş ışığını enerjiye dönüştürürler ve bu enerji ile  bünyelerindeki karbondioksit ve suyu basit şekerlere ve oksijene dönüştürmektedirler. Böylece beslenme gerçekleşir ve biz bu olaya fotosentez diyoruz.

Fotosentez, yeşil yapraklı bitkilerde büyüme ve gelişmenin ilk şartıdır. Çünkü bitkiler de enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Bu enerjiyi bizim gibi dışarıdan almazlar. Kendileri üreterek kullanmaktadırlar.

Üzerlerinde 20 şer tane zayıf çotanak olan 10 dal yerine , Her birinde 150 çotanak olan 6 dal olması daha iyidir.

Bahçelerimizdeki sık dallaşma ve karmaşıklık zararlılarla ve hastalıklarla mücadeleyi de olumsuz etkilemektedir.

İklim ve bakım şartlarımız iyi olsa bile güneş alamayan fındık dalları üzerindeki çotanakları besleyememekte , kullandığımız yaprak gübreleri ve ilaçlar bir çok yere temas etmemekte , rüzgar ve güneş almayan kısımlarda mantar üremesi artmakta bunun sonucunda külleme gibi hastalıklar daha sık oluşmakta , özürlü meyve oluşumu veya düşük randımanlı üretim olmaktadır.

Verimli ve randımanlı fındık üretebilmemiz için yukarıda yazdığım nedenlerden dolayı budama yaparken ocaklarımızın arasına ve bahçemize ışık ve rüzgarın girmesini sağlayacak şekilde budama yapmamız , şekil vermemiz gerekmektedir.

Verimli fındık üretimi ancak güneş ışığı ile mümkündür.

Unutmayın olur mu ?

twitter follower kaufen

Yazarın Diğer Yazıları