akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,6067
EURO
34,7737
ALTIN
2.490,71
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

TARİHİ MİRASIMIZ DÜ SANAT DERGİSİNDE

TARİHİ MİRASIMIZ DÜ SANAT DERGİSİNDE
08.06.2021 12:34
937
A+
A-

 

Akçakoca’nın en önemli tarihi değerlerinden Cumhuriyet Tarihimizin devlet yapılarında ilk mimari örneklerinden  yüz yıla yakın geçmişi olan Orhan Gazi İlkokulu’nun mimari özellikleri, Düzce Üniversitesi Mimarlık Fakültesi akademisyenleri tarafından ayrıntılı olarak incelendi ve çalışmaları D.Ü.Sanat Tarihi Dergisi’nde yayınlandı.

Düzce Üniversitesi  Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü’nden Öğr. Gör. Elif Sahtiyancı ve Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Nuray Benli Yıldız tarafından hazırlanan “Erken Cumhuriyet Dönemi İlkokul Yapılarına Akçakoca’dan Bir Örnek: Orhan Gazi İlkokulu” başlıklı çalışmada, dönemin mimari özellikleri paralelinde incelenen yapının Düzce ve Akçakoca’nın Erken Cumhuriyet dönemi mimarlık üretimine ışık tutması ve daha sonra yapılacak çalışmalara örnek teşkil etmesi amaçlandı.

Yapılan çalışma hakkında bilgi veren araştırmacılar, “Akçakoca Orhan Gazi İlkokulu, Mukbil Kemal Taş tarafından üretilen tip projenin taşrada tekrar edilmiş bir örneğidir. Simetrik kurguya sahip olan yapıda giriş orta eksen üzerinden alınmaktadır. Geniş saçaklı ahşap payandalı çatısı köşelerde ve giriş aksında çıkma yapan, bodrum üzeri iki kattan oluşan yapı Birinci Ulusal Mimarlık Döneminin özelliklerini yansıtmaktadır. Orhan Gazi İlkokulu’nda eğitim-öğretim faaliyetleri 1929 yılından 2015 yılına kadar kesintisiz olarak devam etmiştir. Yapı; yüzyıla yakın kullanım süresi içerisinde birtakım onarım çalışmalarına maruz kalmış olmasına karşın özgün mimari kimliği zarar görmemiştir.” ifadelerini kullandı.

Bilgi paylaşımında,Türk Edebiyatının Unutulmaz İsmi Rıfat Ilgaz da Burada Görev Yaptığı vurgulanarak;

“Aynı aileden birkaç kuşağın bu okuldan mezun olması ve Rıfat Ilgaz gibi Türk edebiyat tarihinin önemli bir isminin okulda görev yapmış olması, Orhan Gazi İlkokulu’nun kentlinin hafızasında önemli bir yere sahip olmasını sağladı. Erken Cumhuriyet döneminin mimari karakterini yansıtan Orhan Gazi İlkokulu’nun özgün işlevi terkedilmeden korunması ve yaşatılmasının Akçakoca ile Düzce’nin mimari ve toplumsal belleği açısından büyük önem arz ediyor.” İfadesine yer verildi.

Kaynak: https://www.duzce.edu.tr/duyuru/70c5/rifat-lgazin-da-gorev-yaptigi-lkokulun-mimari-tarihine-not-dustuler









ETİKETLER: