akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3355
EURO
35,2046
ALTIN
2.246,80
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
10°C
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

FINDIK BAHÇELERİNE OT İLACI ATMASAK OLMAZ MI ? GÜNLÜK YARAR ÖMÜRLÜK ZARAR

10.05.2021 12:18
2.637
A+
A-

Fındık tarımında tarımsal faaliyetler yıl boyu devam etmekte olsa da baharın gelmesi ile yeni sezon başladı.

Karadeniz bölgemizin yağış rejiminden dolayı canlanan doğa ile beraber fındık bahçelerimiz de otlar hızla büyüyor ve yayılıyor. Çok hızlı ve yoğun bir ot ve diken gelişimi meydana geliyor.

Mayıs ortalarında tırpan yapmazsak bahçede çalışamıyor,  Temmuz sonunda tırpan yapmazsak hasadı yapamıyoruz. Bahçelerde kaşla göz arasında adam boyu ot oluyor.

Tırpan işçiliğinin zor ve meşakkatli olması, çok zaman alıyor olması, eğer işçi ile yapılacaksa işçi yevmiyesinin çok fazla olması üreticilerimizi daha kolay mücadele olan ot ilaçlarına yönlendiriyor.

Basıyorsun ot ilacını bahçe zemininde ne varsa bir ayda kuruyor oh ne rahat diyeceğim ama inanın öyle değil.

Kısa vadede yararlı bulduğumuz ve kolayımıza gelen ekonomik olarak tercih ettiğimiz  ZEHİR’in toprağımıza uzun vadede ve onarılamaz zararlar verdiğini göremiyoruz yada günü kurtardığımız için görmezden geliyoruz.

Bakınız; Pestitist denilen tarım ilaçlarının Herbisit alt grubundan olan ot ilaçları doğal olarak aynı zamanda tarımsal zehirler olmaktadır. Bu ilaçlar topraktaki yabancı otları öldürürken o ortamdaki tüm hayatı da bitirmekte , toprak yüzeyinde hiç canlılık bırakmamaktadır.

SORUNDA BU NOKTADA BAŞLAMAKTADIR.

Toprak canlı bir materyal olup , içerisindeki canlılıkla orantılı olarak işlevini sürdürebilmektedir. Toprağın içerisindeki bitki besin elementlerinin su ile birlikte bitki tarafından alınabilmesi için bu canlılığa ihtiyacımız bulunmaktadır.

Organik madde oranı dediğimiz bu canlılık miktarı toprağımızın verimini doğrudan etkilemekte, bu oran sıfıra yaklaştıkça topraklarımız kumlaşmaya , arazilerimiz çölleşmeye başlamaktadır.

Tarla sebzeciliğinde , hububatta , baklagil yetiştiriciliğinde daha etkili mücadele edilmesi gerekse de , özellikle dikili tarım arazilerimizde yabancı otların kontrollü bir şekilde olmasının zararı bulunmamakta , faydalı böceklere ortam sağlamakta , toprağın üzerine örtü tabakası oluşturmakta,  yağmur ve rüzgar erozyonunu engellemekte ve daha bir çok faydası olmaktadır.

Yabani otlar ayrıca haşere kontrolüne yardımcı olmaktadır. Pelin otu, solucan otu ve karahindiba gibi FİTOCİD içeren bitkiler keneler ve diğer birçok zararlı böceklere karşı mücadelede doğal böcek öldürücü görevi görürler.

Toprak üzerindeki yabani otlar bizlere toprak hakkında ip uçları vermekte   toprak koşullarının göstergesi olmaktadır. At kuyruğu, kaz beşparmakotu, üç boynuzlu menekşe, düğün çiçeği, toprağın fazla asidik olduğunu ve kireçlenme zamanının geldiğini gösterir. Bahçede çok fazla papatya varsa – toprak çok yoğundur ve daha sık gevşetilmesi gerekir. Turpgillerden yabani otların dağılımı ise toprakta fazla miktarda potasyum olduğunu gösterir.

Gördüğünüz gibi yabani otlar fındık bahçelerimiz için kontrol altında oldukça o kadar da kötü değiller.

Bahçelerimizin hava alabilmesi , rüzgar sirkülasyonunun sağlanması , topraktaki su kaybının azaltılması ve diğer nedenlerle elbette yabani otların temizlenmesi gerekmektedir , ama bu temizleme zehirle değil, tırpanla olmalıdır.

Üstelik kullandığımız zehirler doğadaki tüm canlılığı zehirleyip öldürmekte, su kaynakları ‘na  karışmakta hayvanların ölümüne neden olmakta , insanlarımızı ağır ağır zehirlemekte bu zehirlenmenin sonucunda hastalıklar ve kanser vakaları artmaktadır.

Bahçelerimizde yabancı otlarla mücadele yaparken onları tamamen yok etmeye yönelik değil,  kontrol altında , çalışmamıza engel olmayacak hale getirmek için çalışmalı , hem bahçelerimizin hem de bizim ve gelecek nesillerimizin sağlığı için yoğun OT İLACI kullanımını bir an önce terk etmeliyiz.

Çölleşen bir coğrafya üzerindeki kumlaşmış arazide SAĞLIKSIZ BİR NESİL OLMAK İSTEMİYORSAK buna mecburuz.

Yazarın Diğer Yazıları