akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4933
EURO
34,7433
ALTIN
2.421,74
BIST
9.673,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

KOZALAK AKARI BAHÇELERİMİZDE YARICI OLMASIN

31.03.2021 10:41
5.092
A+
A-

 

Fındık ocakları ile kaplı tarım alanlarımızda fındık veriminin önündeki en fazla zarar veren , fındık üreticisinin en büyük düşmanı fındık KOZALAK AKARI olmaktadır.

Fındık bahçelerinin özel bir zararlısı olan Fındık Kozalak Akarı gözle görülemeyecek kadar küçük bir zararlı olup , meyve veya sürgün gözlerine girerek onların şişkinleşip kozalak şeklini almalarına sebep olan bir zararlıdır.

Fındık çeşitlerinin, fındık kozalak akarlarına karşı hassasiyetleri farklı olsa da zarar oranı bazı çeşitlerde %70’e varabilmektedir.

Düşünebiliyor musunuz , % 70 zarar demek 10 ton fındık alabileceğimiz bir bahçeden 3 ton fındık toplamak demektir?.

Fındık kozalak akarına en duyarlı çeşitler, Tombul, Mincane ve Uzunmusa, en dayanıklı çeşitler ise Acı, Kuş ve Palaz çeşitleri olmaktadır.

FINDIK KOZALAK AKARINA KARŞI EN ETKİLİ MÜCADELE ŞEKLİ MEKANİK MÜCADELEDİR.

Mekanik Mücadele, Kozalakların kışın yapraksız dönemde toplanıp bahçe içerisinde bir yere bırakılması şeklinde yapılan bir mücadele yöntemidir. Toplanan Kozalaklar kesinlikle yakılmamalı ve gömülmemelidir. Kozalakların içi diğer faydalı akar ve böcekler için de bir barınak yeridir.

Bahçelerinde kozalak bulunan üreticilerimiz yapraksız dönemde kozalakları toplayıp bahçe içerisine bırakırlarsa hem etkili bir mücadele yapmış hem de kimyasal ilaçların çevre-insan ve faydalılara vereceği zararı önlemiş olacaklardır.

Kimyasal Mücadele için en uygun zaman akarların göçünün yoğun olduğu NİSAN SONU MAYIS AYI ortalarına kadar olan süredir. Başarılı bir mücadele için yaprak ve sürgünlerin tamamen ilaçlanması gerekmektedir. İlaçlamalar bir hafta içerisinde bitirilmelidir.

Kimyasal Mücadelede Kullanılabilecek Bitki Koruma Ürünleri Chlorpyrifos Ethyl + Lambda Cyhalothrin 100 ml /da olmaktadır.

Gelelim YARICI meselesine.

 

 

Bir fındık çotanağında 2-6 arasında fındık bulunmaktadır. Biz ortalama 3 fındık olduğunu düşünürsek 1 kozalak zararının 1 çotanağı yani 3 fındık oluşumunu engellediğini anlarız.

Fındık meyve ağırlığı çeşit ve bakıma göre değişmekle birlikte 1,85-2,70 gr arasındadır. Biz ortalama 2,3 gr olarak alırsak 1 kozalak akarı zararı bizi 6,9 gr fındıktan etmektedir.

Bu ortalama değerler ile, her dalda ortalama

** 1 akar zararı varsa 1 dekar alanda  2,07 kg

**10 akar zararı varsa 1 dekar alanda 20,7 kg

**20 akar zararı varsa 1 dekar alanda 41,4 kg

fındığımızı eksik toplamışız demektir.

Bu hesapla 1 dalda ortalama 20  nin üstünde zarar varsa bahçeyi 1/3 e , 30 üzerinde zarar varsa yarıya kozalak akarlarına vermiş oluyoruz.

Belki inanmayacaksınız ama geçen hafta bahçe ziyaretlerinde gözlem yaptığım fındık ocaklarında 1 dalında 30 ve üzerinde akar zararı saydığım çok fazla dal vardı.

Sizden ricam müsait bir zamanda bahçeye gidip orta büyüklükteki bir ocakta çok küçük olmayan bir dalda kaç adet kozalak akarı zararı var bir sayar ve bahçenizi fındık kozalak akarlarına yarıya mı , 1/3 e mi ortak yaptınız bir bakar mısınız?

Yazarın Diğer Yazıları