akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5702
EURO
34,9795
ALTIN
2.423,87
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

DİKKAT !!! BÖYLE GİDERSE SU SIKINTISI YAŞAYACAĞIZ

DİKKAT !!! BÖYLE GİDERSE   SU SIKINTISI YAŞAYACAĞIZ
22.12.2020 09:09
847
A+
A-

 

Tüm ülkemizde olduğu gibi Akçakoca olarak da yaz başından bu yana beklenen oranda  yağmur yağmaması kar beklentisi içinde olduğumuz Aralık ayının sonuna geldiğimiz şu günlerde kar değil yağmurun dahi yağmaması önümüzdeki günlerde ciddi su sorunu yaşamamıza neden olacak görüntüsü veriyor.

Ülkemiz son bir yıldır pandemi sürecine girdi. İnsanların çoğunluğu artık zamanının büyük kısmını evde geçirmeye başladı. Evde kal ve temizlik mesajları sık sık tekrarlandı.

 

Bu durum doğal olarak su tüketimimizi artırıyor. Çok doğaldır ki su olmadan temizlik mümkün değil. İyi ama su durumumuz ne alemde ?

 

Küresel ısınma ve iklim değişikliklerine bağlı olarak karların eriyip yer altı suyu olarak barajlarımıza eklenmesi ile % 100 ün üzerinde başlamamız gereken Nisan – Mayıs 2020 dönemine ortalama % 65 doluluk oranı ile girdiğimiz anlaşılıyor.

Devam eden aylar ve yaz – sonbahar mevsimlerinde ülkemiz genelinde ve Karadeniz bölgemizde yağışlar çok azdı. Aralık ayı ile ilgili meteorolojik tahminlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde ve yağışların mevsim normalleri altında olacağı yönünde.

 

Aralık ayının son üçte birlik dönemine girdiğimiz şu günlerde maalesef  Sakarya , Düzce , Zonguldak ve Akçakoca’da ne  kar ne de  güzel bir yağmur yağışı da olmadı.

Günlük kişi başı ortalama ülkemizde 200 lt. olarak gerçekleşen günlük su tüketimi gelişmişlik düzeyi oranında  yükselmekte üstelik yaşadığımız Pandemi ortamında çok daha artmakta.

 

İçmek için 3 lt , el yüz temizliği için 5 lt , tuvalete girmek icin 10 lt , abdest almak için 15 lt , yemek yapacağımız sebze ve meyveleri temizlemek için 20 lt , duş almak için 100 lt su tüketiyoruz. Bu tüketimi israftan kaçınarak yapmak zorundayız. Öyle ki 5 saniye gereksiz açık bıraktığımız bir musluk, bir dakika geç çıktığımız duş ve çok gerek olmadığı halde bir kez fazla çektiğimiz tuvalet sifonu nedeniyle günlük tükettiğimiz boşa akıttığımız su miktarı Akçakoca olarak yıllık su tüketimimizin  neredeyse ¼ ine denk geliyor.

 

Yaklaşık 27.000 kişi olan Akçakoca merkez nüfusumuz için ülkemiz ortalama tüketim rakamına göre günlük 5.4 bin metreküp ton su gerekmektedir. Bu tüketim ayda ayda 150 bin metreküp yılda ise bir  milyon 800 bin metreküp  yapar ki ;

Akçakoca’mızın içme ve kullanma suyunu sağlayan su tutma kapasitesi 2 milyon metreküp olan Sarıyayla Nazmi Çiloğlu Barajımız’ın kapasitesine ulaşıyor.

PEKİ BARAJIMIZ NE DURUMDA;

Barajımızda geçen yıl ve bu yıl aynı dönemde çekilen fotoğraflara baktığımızda su seviyesinin geçen yıla oranla % 40-45 oranında düşmüş  olduğu görülmekte . ,

Her ne kadar havzayı besleyen 4 dere sayesinde yakın zaman için su sıkıntısı olmayacağı söylense de yağmur ve beklenen kar yağışlarının gerekli seviyede olmaması durumunda  uzun dönem için olumlu bir  öngörü yapmak , suya her zaman ulaşacağız demek mümkün görünmemektedir.

 

İçme ve kullanma suyu sıkıntısı çekmemiz için mutlaka bilinçli su tüketimi yapılmalı , bu konuda çok hassas davranmalı “Akçakoca’da su sıkıntısı mı olur” diye asla düşünmemeliyiz.

Unutmayalım ki hele şu salgın hastalık döneminde susuz bir yaşamı düşünmek dahi istemezsiniz.







ETİKETLER: