akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5110
EURO
34,7894
ALTIN
2.425,06
BIST
9.736,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

FINDIK TARIMINDA KURAKLIK RİSKİ VE ÖNLEMLER

17.12.2020 09:07
621
A+
A-

 

 

Geçtiğimiz ilkbahar , yaz ve sonbahar Ülkemiz genelinde ve Karadeniz bölgemizde yağışlar çok azdı. Aralık ayı ile ilgili meteorolojik tahminlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde ve yağışların mevsim normalleri altında olacağı yönünde.

Ülkemizdeki bir çok göl kuruma noktasına geldi , nehir ve ırmaklarımızın debisi iyice azaldı, su kaynaklarımız alarm veriyor. Şu an için erken ama yine de tarımsal kuraklık ihtimali gözardı edilmemeli.

Dikili tarım arazilerimizde kuraklıktan en çabuk etkilenecek fındık arazilerimizdir. Fındık ocaklarımızın saçak ve 1 m derinliğe ulaşmayan kök yapısı nedeni ile susuzluğa dayanması çok zayıftır.

Fındık tarımı yapılan arazilerimizin tamamında yüksek eğimden dolayı su ve rüzgar erezyonu meydana gelmekte , arazilerimizin toprak derinliği 2 m. yi geçmemekte , bazı bölgelerimizde derinlik 1 m ye kadar düşmektedir. Üstelik bölge topraklarımızın büyük çoğunluğu kendine özgü fiziksel ve doku yönünden su tutma oranı zayıf toprak yapısındadır.

Bu nedenle fındık tarımı ile geçimimizi sağlıyorsak , kuraklık önlemlerini daha ciddiye almalı ,nasılsa bizim bölgede yağış çok olur rehavetine kapılmamalı , daha özverili ve dikkatli olmalıyız.

Suyumuzu kullanırken oldukça idareli kullanmamız , israf etmekten kaçmamız şart. Olumsuz koşullar devam ederse içme ve kullanma suyuna ulaşmak en temel problemimiz olur.

Meteorolojik ve Hidrolojik kuraklığın sonucunda bitkilerin ihtiyacı olan suya gerekli olduğu dönemde ulaşamaması tarımsal kuraklık evresini getirir ki , o noktadan zayiatsız dönüş zor.

 

Fındık ocaklarımızda kuraklık riskine karşı alabileceğimiz tedbirler nelerdir ?

Kuraklığa karşı etkili tedbirlerden en önemlisi tarım alanlarımızda topraktan fazla su emen ve bitkilerimizi de zayıf düşüren yabancı otlarla daha etkili mücadele etmektir.

Anız ve Bahçe temizlik yangınlarının önlenmesi ve azaltılması kuraklıkla mücadele çok önemlidir. Bu konuda her üreticimiz uyarıcı ve engelleyici olmalıdır.

Sulu tarıma geçme imkanı olan üreticilerimiz sulu tarım yapmak için çaba göstermeli, senede bir kaç kez sulama imkanı olan üreticilerimiz en azından kritik eşiklerde sulama yapmalıdırlar.

Fındık ocaklarımızda malçlama yapılması ,yabancı ot kontrolü ve toprakta oluşan kaymak tabakasını kırma amaçlı üst toprak işleme yapılması , dip sürgünlerinin güzelce temizlenmesi , kış budamasının düzgün ve zamanında yapılması da çok etkili olmaktadır.

İnşallah önümüzdeki dönem yağışlı geçer ekonomik ve sosyal yönden zor geçen bu yıllarda kuraklık ile de mücadele etmeyiz.

Tedbir bizden Takdir Allah’tan.

Yazarın Diğer Yazıları