akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

BİR OLMANIN TADI.

A+
A-

 

Yıllardır fındığın fiyatını bulması için”emanete fındık vermeyin” , “alivre satış yapmayın”, “fındığınızı hemen pazara indirmeyin” söylemleri yapılıyordu.

Eylem olmayınca söylem bir işe yaramıyor, fındık fiyatı alıcının insafına kalıyordu.

Bu sene olmayan oldu ,üretici bilinçlendi ,ortak menfaat için beraber hareket etti ,ezberler bozuldu ,herkes kendine inandı.

Okulların kapalı olmasının da etkisi ile üretici fındığını pazara indirmedi ,emanete vermedi.

Eylül bitmeden fındığın fiyatı 25 TL oldu.

Bugünü gördük çok şükür.

Bundan sonrası alıcıların fındığa ihtiyacının şiddetine ve üreticilerin tutumuna bağlı olacak.

Fındık fiyatında olması gereken nedir ?

Mademki alıcı aynı, her ülkeden aynı fiyata almalı. Fındık İtalya’da,  Amerika’da  üreticiden hangi fiyata alınıyorsa ülkemizde de o fiyattan alınmalı, benim fikrim bu yönde.

Üreticilerin ortak fayda etrafında birlikte hareket etmesi sevindirici , İnşallah sırada ortak hareket etmenin etkisini gören üreticiler ile kurulacak “Fındık üretim ve satış kooperatifleri ” vardır.

 

Avrupa Birliğinde 125.000 kooperatif bulunmakta olup bunun 32.000 adedi tarımsal kooperatiftir ve 24 milyon tarımsal kooperatif üyesi bulunmaktadır.

İspanyada 17.000 üyesi bulunan Crisol de Frutos isimli kooperatif ; üyelerinin fındığının satış şartlarının iyileşmesi ve yeni pazarlara ulaşması için faaliyette bulunmaktadır.

Dünyanın en büyük fındık kooperatifi ülkemizde faaliyet gösteren Fiskobirlik ‘dir. 160.000 den fazla ortağı bulunmakta.

Ülkemizde kurulu ve faaliyet halinde olan 9.500 kooperatifin 8 adeti fındık satış kooperatifi .Bu kooperatiflerin 6 tanesi Organik fındık üreticileri birliği .

İlçemizde verimli fındık üretmek ve değerinde fındık satabilmek konularında üyelerinin menfaati için çalışmalar yapan 3.000 ortaklı bir kooperatif güzel olmaz mı?

-Yapacağı çalışmalar ile daha verimli fındık üretimine katkı sağlar,

-Piyasanın durumuna göre yapacağı bildirimler ile üreticilerimizin fındığını daha iyi fiyatla satılmasında fayda sağlar,

-Kuracağı yeni bağlantılar ,yapacağı organizasyonlar ile ilçemiz fındığının tanıtımında rol alır,

-Yapacağı konferans ve paneller ile üreticilerimizin verimli üretim ,zirai mücadele ,satış stratejileri konularında bilinçlenmesinde aktif rol alacak bir paydaş olur,

-Üyelerinden yılda 100 TL aidat alsa ,300.000 TL ile eğitimler ,organizasyonlar ve dergi ,broşür vs gibi çalışmalar yapar,

-Fındık ile ilgili tarımsal sanayi kurulmasında yeni ortaklıklara zemin sağlar.

vs,vs,vs.

Elbette kuruluş ve işleyişinde bir çok sorun çıkar.

Kurulmasında ve işleyişinde çıkması muhtemel ilk sorun kimse kürek çekmek istemez, herkes dümene geçmeye çalışır.

Bu sorun aşılsa ülkemizde bu tür birlikteliklerin başına gelen yapısal ve mali sorunlar sıra ile görülmeye başlar.

Ama sorunlar aşılabilir, bu büyüklükte bir kooperatif kurulabilir ve ortak menfaatler etrafında yoğunlaşılabilirse fındık tarımı ve satışı konularında bir çok faaliyet gerçekleştirebilir dahası ilçemizin tanıtımında en etkili kuruluş olur .

Bugün olmasa da , birgün olacağına inancım tam.

Kalın sağlıcakla…

Yazarın Diğer Yazıları