akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5692
EURO
34,6876
ALTIN
2.508,26
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

DOĞRU ANALİZ-DOĞRU GÜBRELEME- VERİMLİ ÜRETİM

A+
A-

 

Son yüz yıldır yapılan araştırma ve analiz sonuçları ile günümüzde fındığın tüm içeriği bilinmektedir. Fındık ürünümüzün içeriğinde çeşitli miktarlarda su ,şeker ,kül vs yanında çok sayıda vitamin ,yağ asidi ,amino asit ,organik asit ve mineral madde bulunmaktadır. Aynı şekilde fındık ocaklarımızın yapraklarında dallarında ve diğer organlarında da çeşitli mineraller ve elementler vardır.

Her yıl yaprak ve fındık oluşumu yeniden meydana geldiği için 1 kg fındık ürünümüzün ve fındık ocağımızın 1 kg yaprağının içerdiği mineral maddelere bir bakalım.

Element adı : Miktarı ( mg/kg) :

Fındıkta Yaprakta; Potasyum 7610 8000,Fosfor 3580 2500,Azot 2600 21500,Kalsiyum 1934 1200,Magnezyum 1765 2800, Demir 49 400,Manganez 33 35,Çinko 19 40,Bakır 16 15,Bor 14 33,Nikel 12,Kobalt 3,Kurşun 0,30

Herşeyi yoktan var eden Rabbimiz içinde yaşadığımız dünyayı sebep sonuç ilişkilerine bağlamış ve bize verdiği akıl ve fikir ile bir kısmına ulaşabileceğimiz ve isimlendireceğimiz bilimsel kanunlar ve dengelerle süreklilik sağlamış , bizi de Kutsal kitabımızda “Okuyun ,Araştırın , Öğrenin ,Aklınızı kullanın” diye uyarmıştır.

Lavoisier in Maddenin Salkımı kanununda ” Hiç bir şey yoktan var olmaz ,vardan yok olmaz” derken ,Termodinamiğin esası 4 kanundan biri olan Enerjinin Korunumu kanununda ” Enerjinin vardan yok yoktan var edilemez, bir enerji ancak başka bir enerjiye dönüşebilir” demektedir.

Demek istediğim elementler kimyasal ışlem görmeden doğada başka bir elemente veya enerjiye dönüşmeyeceğine ve fındık ocağı içeriğindeki elementi kendi oluşturamayacağına göre fındığımızın içeriğindeki bu elementlerin hava veya su ile bitkiye ulaşması yada bitkinin kökleri ile topraktan alması gerekmektedir.

Bu elementlerin bir kısmı 1 kg da gr düzeyinde gerekli iken bir kısmı mg düzeyinde gereklidir. Biz gr düzeyinde gerekli olan elementleri MAKRO besin elementleri , mgr düzeyinde gerekli olan elementleri MİKRO besin elementleri veya İZ ELEMENTLER diye isimlendirmekteyiz.

Tabiki gübreleme de N, P ,K ,Ca, Mg dan oluşan makro elementler önemlidir. Fındık ocağımızın 1 kg yaprak oluşturup yapacağı fotosentez ile 1 kg fındık  vermesi için Çönçisi, kabuğu hariç yaklaşık 53,5 gr Makro elementlere ihtiyacı vardır. Bu elementler gübreleme de ana unsurlarımız olup gereksinim miktarının fazlalığından dolayı verimi oluşturan ana elementlerdir.

Bu 5 elementin dışında gerekli olan elementlere MİKRO elementler adını veriyoruz. Mikro elementler makro elementlere göre daha az ihtiyaç duyulan elementlerdir.

Sorun ise burada başlamaktadır. İhtiyacın az olması çoğu zaman ihtiyaç olmadığı gibi algılanmakta gerek analizlerde gerekse gübrelemede göz ardı edilmektedir.

Mesela siz bunu okurken bir düşünün . En son ne zaman iz element analizi yaptırdınız, yada hiç yaptırdınız mı?

Tarımsal üretimde verimle ilgili 2 adet yasamız bulunmaktadır :

-Azalan verim yasası .

– Minimum yasası .

Minimum yasası kısaca der ki : Verim ihtiyaç olan maddelerden en azına göre ortaya çıkar.

Örneğin : 1 kg fındık oluşumu için 8 gr P ,4gr K , 2 gr Mg ve 0,03 gr Mn gerekli olsa ve Toprağımızda fındık ocağımızın kökleri ile alabileceği alanda Sonsuz miktarda P,K ve Mg varken 0,05 gr Mn olsa biz ne kadar fındık alırız?

Cevap : 1,66 kg.

Neden : Mn nin miktarı ne kadara yetiyorsa o kadar fındık olacaktır. Diğer elementlerin sonsuz miktarda olması önemli değil.

Kısaca anlatmaya çalıştığım fındık üretiminde gerekli besin elementleri ve Minimum yasası bizim gübrelememizin iskeleti olmaktadır.

Bu nedenle en azından 4-5 yılda bir de olsa Iz element analizi yaptıralım. Toprağımızın ihtiva ettiği tüm elementleri bir gözden geçirelim. Unutmayalım ki doğru ve zamanında gübreleme yapmazsak verimli ve kaliteli fındık üretmemiz mümkün değil.

Verimli fındık üretimi için doğru gübreleme, doğru gübreleme için doğru toprak analizi şart.

Hayırlı ve bol kazançlı üretim yapmamız dileği ile .

 

Yazarın Diğer Yazıları