akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5410
EURO
34,9121
ALTIN
2.423,55
BIST
9.709,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

VERİMLİ FINDIĞIN İLK BASAMAĞI :TOPRAK ANALİZİ

A+
A-

 

 

Toprak analizi topraktan alınan örneğin laboratuvar ortamında incelenerek içerisindeki bitki besin elementlerinin tespit edilmesi işlemidir.

Bu inceleme sonucunda toprağımızın mevcut durumunu görmüş ve üreteceğimiz ürüne göre toprağımızdaki eksik besin elementlerini tespit etmiş oluruz.

Böylece yapacağımız gübreleme içeriği de ortaya çıkmış olur. Gübreleme yapmazsak ürün alamazmıyız diye sorarsanız, alırız tabiki ama önemli olan ne kadar alırız.?

Kaçar ve Kamkat hocaların çalışmalarına göre diğer kültürel uygulamaların yapılması şartıyla bitkisel üretimde doğru ve zamanında gübreleme ile ürün verimi % 50-75 arasında artmaktadır.

Dikili tarımda münavebe ve nadas imkanı da olmadığından bu oran daha da yükselebilmektedir.

Zabunoğlu 1970 yılındaki akademik çalışmasında 1970 yılında 1,5 milyon ton olan ülkemiz yıllık gübre tüketiminin 1982 yılından sonra yıllık 10 milyon tonu geçeceğini öngörmüş, fakat ülkemizdeki gübre tüketimi 2010 lu yıllarda 5 milyon tona ulaşabilmiş ve 2019 yılında 5,5 milyon ton olmuştur.

Tarım arazilerinde gübre tüketimi hektar ortalaması Hollanda da 226 kg, AB ortalaması 140 kg iken Ülkemizde 98 kg dır.

TMO fındık sektörü çalıştay raporuna göre son beş yıllık dönüme verim ortalaması ABD de 258 kg, AB de 178 kg iken ülkemizde bu rakam 77 kg dır.

Tabiki önemli olan çok gübreleme değil gerekli kadar, gerekli olan muhteviyatta ve doğru zamanda gübrelemeyi hesap etmektir ama şuda bir gerçektir ki ekonomik sebepler ve öneminin anlaşılamamasından dolayı gübre kullanma miktarımız olması gereken değerlerin çok altındadır ve bu durum verimimizi doğrudan etkilemektedir.

Doğru gübrelemede Azot, Fosfor ve Potasyum dan oluşan makro elementlerin yanında mikro besin elementleri de çok önemlidir.

Tarakçıoğlu’nun Karadeniz bölgemizde yaptığı analizler sonucunda topraklarımızın % 38,5 inde Kalsiyum, %12,3 ünde Mağnezyum, % 75,4 “ünde Çinko, % 93,4 ünde Bor olması gerekenden düşük düzeyde bulunmaktadır.

 

Yapılan arazi çalışmalarında fındık dikili toprakların özellikle Mğ, Zn, Fe, B eksiklikleri giderilir ise boş ve buruşuk fındık oranının önemli ölçüde azaldığı, toplam yağ, fındık dane sayısı ve dane ağırlığının arttığı tesbit edilmiştir.

Her sene olmasa da 3-4 yılda bir iz elementleri de kapsayacak şekilde detaylı toprak analizi yaptırmalı, analiz sonucumuza göre yıllık gübreleme programımızı yapmalı ve uygulamalıyız. Bu tedbirler bile bir kaç sene içinde ürünümüzü %40-% 50 daha fazla ve çok daha randımanlı alacağımıza emin olun.

İz element gübreleri ocak başına 100-150 gr atılan, uygulaması kolay ama dikkatli kullanılması, rasgele kullanılmaması gereken gübrelerdir. Üstelik kullanım miktarı az olduğu için dönüme 50 ocak hesabı ile 10 dekar bahçede 500 TL harcama yapılacak bir uygulamadır.

Fındık tarımımızda analiz için en uygun zaman eylül ayıdır. Toprak analizimizi bahçeyi temsil edecek şekilde alacağımız numune ile yaptırırsak daha iyi sonuç alırız.

 

Toprak örneği alırken yağışlı olmayan bir gün seçmeliyiz. Bahçe içerisinde tespit edeceğimiz en az 5-6 noktadan örnek alıp karıştırarak analize gidecek toprağımızı hazırlamalıyız.

Toprak örneğimizi belirlediğimiz noktalardan ve 15-20cm derinlikten almalı, aldığımız toprakları bir kovada harmanlayıp 1,5-2 kg lık bir poşet hazırlamalıyız.

Sonrasında içerisinde toprak örneğimiz olan poşete bahçe bilgilerini yazıp analiz yaptıracağımız kuruma teslim etmeliyiz.

İlçemizde analiz laboratuvarı bulunmamakta olup, Tarım İlçe Müdürlüğümüz ve Ziraat Odası Başkanlığımız toprak örneğini getiren üreticilerimize analiz konusunda yardımcı olmaktadırlar.

Hadi gelin bu sene verimli ve kaliteli fındık üretmek için bir başlangıç yapalım.

Yazarın Diğer Yazıları