akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5424
EURO
34,8865
ALTIN
2.433,16
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

HASAT MI , HAŞAT MI EDİYORUZ?

12.08.2020 18:48
1.676
A+
A-

 

Eski bir kamu spotumuz vardı. Tohumlar – fidana, fidanlar- ağaca, ağaçlar – ormana dönmeli yurdumda.

Affınıza sığınarak değiştireceğim o kamu spotunu.

Tomurcuklar-çiçeğe,

Çiçekler – çotanağa, Çotanaklar-fındığa dönmeli fındık ocaklarımızda.

Fındık dalı üzerinde erkek ve dişi çiçek tomurcukları Mayıs sonu – Haziran ayı başlarında oluşmaya başlarlar.

Verimli ve randımanlı üretim için fındık dalı üzerinde oluşan bu tomurcukları, fındığı toplayacağımız bir sonraki Ağustos ayına kadar 15-16 aylık zaman diliminde koruyup kollamamız gerekir.

Fındıkta tomurcuklar almaşık olarak dallar üzerinde sıralanırlar. Yumurta biçiminde ve yuvarlaktırlar.

Haziran başından itibaren bir taraftan O yılın mahsulünü büyütüp geliştiren fındık ocağı diğer taraftan gelecek yılın mahsulü olacak tomurcukları oluşturmaya ve geliştirmeye başlar.

Oluşan bu erkek ve dişi tomurcuklar zamanla püs dediğimiz erkek çiçeklere ve karanfil dediğimiz dişi çiçeklere dönüşürler.

Çeşide bağlı olarak püs ve karanfillerin olgunlaşması ile Kasım ayından itibaren çiçeklenme başlar ve Şubat ayı sonuna kadar devam eder.

Anlıyoruz ki ; Bizim hasat ayımız olan Ağustos ayında fındık dallarımızda olgunlaşmış çotanak halindeki fındığımız ile beraber gelişimini devam ettiren henüz çiçek olacak kadar gelişmemiş ama izin verirsek erkek ve dişi çiçek olacak tomurcuklar da bulunmaktadır.

İşte “HASAT” ile “HAŞAT”  burada başlıyor.

Biz dalları silkeleyip yerden toplamaz, tam olgunlaşma olmasını ve çotanakların dökülmeye başlamasını beklemeden dalları sıyıra sıyıra çotanakları daldan ayırmaya çalışırsak HASAT değil HAŞAT oluyor.

Biz daldan toplayacağız diye dalları eğerken diğer dallara sürte sürte dikkat etmeden kıra döke çalışıyorsak HASAT değil HAŞAT oluyor.

Biz eğdiğimiz dalın üzerine basıyor, dalın şeklini bozuyor, yapraklarını sıyırıyor, dallarını kırıyorsak HASAT değil HAŞAT oluyor.

Biz dökülen çotanakları uzun süre yerde toplamadan bırakıyor kızışmasına ve küflenmesine neden oluyorsak HASAT değil HAŞAT oluyor.

Biz harmanda fındığı gerektiği kadar kurutmuyor, olması gerekenden nemli çuvallıyorsak HASAT değil HAŞAT oluyor.

Velhasıl toplama esnasında bu yılın veya önümüzdeki yılın ürününe zarar veriyorsak HAŞAT, vermiyorsak HASAT ediyoruz.

Fındık ocaklarımızdan bu yılın mahsulünü toplarken hem bu yılın hem bir sonraki yılın mahsulüne zarar vermeden, özen göstererek, “HASAT” edelim, El emeği göz nurumuzu “HAŞAT” etmeyelim.

Hasadınız bol mahsullü , mahsulünüz bereketli olsun.

Yazarın Diğer Yazıları