akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5163
EURO
34,7309
ALTIN
2.490,17
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

İHMAL PATLARMI ?

05.08.2020 18:26
736
A+
A-

Lübnan ın başkenti aynı zamanda Ortadoğunun dünyaya açıldığı liman kenti Beyrutta meydana gelen patlamada 100 den fazla kişi öldü 4.0000 den fazla kişi yaralandı. Rabbim ölenlere rahmet eylesin, yaralılara acil şifalar versin.

Lübnan ın başkenti aynı zamanda Ortadoğunun dünyaya açıldığı liman kenti Beyrutta meydana gelen patlamada 100 den fazla kişi öldü 4.0000 den fazla kişi yaralandı. Rabbim ölenlere rahmet eylesin, yaralılara acil şifalar versin.

Video ve resimler inanılmaz durumu gözler önüne serdi. Bir kaç mahalle yok oldu resmen. Patlamadan sonraki mantar şeklindeki duman bulutundan dolayı atom bombası yorumları bile yapıldı.

Belki sabotajdı, belki gerçekten tesadüfen yan depoda çıkan yangın gübrelerin tutulduğu depoya sıçradı. Orasını Allah bilir.
instagram ucuz takipçi

Lübnan Cumhurbaşkanının açıklamasından 6 yıldır limanda Afrika ülkelerine gönderilmek için bir depoda tutulan 2.750 ton Amonyum nitrat gübresinin alev alması ile facianın olduğunu anladık.

6 yıl boyunca bu miktardaki gübrenin kalabalık bir limanda, bir depoda bekletilmesi ve kimsenin müdahale etmemesi ihmalin meydana getirebileceği sonuçları gösterdi hepimize.

Konuyu basından biraz incelediğimizde ( Basından diyorum çünkü doğal olarak bize üniversitede anlatacakları bir konu değil) Amonyum Nitrat ve Amonyum Sülfat gübrelerinin yüksek ısıya tabi tutulduklarında bomba etkisi yaptığını görüyoruz.

Ülkemizde bir yılda 5,5 milyon ton kimyevi gübre kullanılmakta olup bu gübrenin 2,5 milyon tonunu Azotlu gübreler oluşturmaktadır. Bu azotlu gübrelerin 1,5 milyon tona yakını % 26 lık Amonyum Nitrat, %33 lük Amonyum Nitrat ve Amonyum Sülfat gübresi kalan 1 milyon tona yakını Üre gübresidir.

“Tarımda Kullanılan Kimyevi Gübrelere Dair Yönetmelik” ve “Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik” uyarınca tüm gübrelerin satışı ve kullanılması işlemleri ve gübre bayilerinin stok takipleri de Bakanlığımız gözetiminde Bakanlığımız teknik ekiplerince yapılmaktadır.

Söz konusu mevzuatta Nitrat ihtiva eden gübreler üretim aşamasında ve depolamada özel şartlara tabidir.

Bakanlığımızca gübre üretim aşamasında fabrikalardan alınan örneklerin nem, asitlik, zerre iriliği, nitrat oranı, tane büyüklüğü ve bir çok konuda incelenmesi yapılmakta, üretim aşaması denetlenmektedir.

Depo alanlarının ve kullanımının denetlemesi kolluk kuvvetleri nezaretince yine Bakanlığımız teknik ekiplerince yapılmaktadır.

Tamamı olmasa da, her denetlemede itiraz eden, her uyarıda kızan, her evrakta sinirlenen gübre bayilerimiz başta olmak üzere tüm üreticilerimizin, biz teknik elemanların ve hepimizin Kimyevi gübrelerin, özellikle Azotlu gübrelerin kullanım koşullarının, denetiminin ve takibinin önemini şimdi daha iyi anladığımızı düşünüyorum.

Rabbim düşmandan olduğu kadar ihmalden ve sonuçlarından da yüce milletimizi korusun ve muhafaza etsin.

Yazarın Diğer Yazıları