akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5591
EURO
34,9937
ALTIN
2.426,11
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

FARKINDA OLALIM ? BUGÜN MS FARKINDALIK GÜNÜ

FARKINDA OLALIM  ?   BUGÜN MS FARKINDALIK GÜNÜ
27.05.2020 07:50
567
A+
A-

Toplumda MS hastalığının bilinirliğini artırmak ve farkındalık yaratmak için Mayıs ayının son çarşamba günü ”Dünya MS Günü” olarak ilan edilmiştir.

Multipl Skleroz, ya da halk arasında bilinen kısa adıyla MS’e farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye MS Derneği tarafından   bugün ülkemizde farkındalığı arttırmak, hastalık ile ilgili gerçek dışı algıları düzeltmek, MS’li kişiler ve aileleri ile dayanışma içinde olmak amacı ile toplantılar, konferanslar, konserler gibi birçok etkinlik gerçekleştirilmekte ve MS’nin teşhisi, uygulanan yeni tedavi yöntemleri uzmanlar tarafından ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır.

Bu etkinliklerde MS hastalığı ile ilgili olarak yanlış bilinen bazı konuların düzeltmesinin çok önemli olduğu üzerinde durulmakta, Kurumlar ve bu konuda uzmanlar görüşlerini açıkladıkları bildirgelerde ;

Multipl Skleroz bulaşıcı bir hastalık olmadığını , aynı evi paylaşan aile bireylerine, aynı ortamda çalışan iş arkadaşlarına bulaşmayacağını, genetik geçişli bir hastalık olmadığını, MS’in çocuk sahibi olmayı  engelleyen bir hastalık olmadığını, öldürücü bir hastalık olmadığını ,  ruhsal bir hastalık olmadığını ;  Gelişen yeni tedavi yöntemleri ile MS tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu , Genel olarak yanlış bilinenin aksine MS’li kişilerin çoğunluğu olağan hayatlarına devam edip çalışabileceklerine vurguluyorlar.

Dünya MS Hastalığı ve Farkındalık gününde bu hastalığa karşın verdiği mücadele ile tanınan Akçakoca’nın sevilen şahsiyetlerinden  Yalçın Alagöz’den bir açıklama aldık.

Çok anlamlı bir tesadüfün mutluluğunu yaşadığını zira bu günün kendisinin doğum günü olduğunu  belirten , MS hastalığının ortaya çıkışının da tedavisinin de ana  maddesinin moral ve psikolojik durum olduğuna dikkat çeken Alagöz “  Herşeyin ilacı moral. Moralini yüksek tutarsın hastalığın sana vereceği zarar minimumdur. Moralin bozuk olduğunda hastalığımız atağa geçer. Her zaman moralini yüksek tutacak, hiçbir şeyi dert etmemeyi öğrenecek kırılana dökülene üzülmeyeceksin. Evin yansa dahi umurunda olmayacak  bir deyişle  hayatı tiye alacaksın. Yoksa etkisi giderek seni sarar “dedi
sosyal medya haberleri
MS tedavisi için bir çok ilacın ve tedavi yönteminin var olduğuna dikkat çeken Yalçın Alagöz,” Bunların yanısıra en etkili ilaç Toplumun içinde olmak ve  arkadaş ortamlarından kopmamaktır.  Buna özen göstereceksiniz. Canınızı sıkan her şeye pozitif bir bakış bulacaksınız. Kısaca kafanıza olumsuzu takmayacaksınız” dedi.

Akçakoca’da 10-12 MS hastası olduğunu belirten Alagöz Corona Virüs salgınının MS hastalarını nasıl bir etkilediği sorumuza;  “ Corona her insanı  nasıl etki etkiliyor ise biz MS illerde aynı etkiyi gösterdi. Ne fazla nede az! MS li dostlarıma tavsiyemdir. Toplumdan kendilerini soyutlamasınlar. Bizler MS den ötürü özel insanlarız.  Coronanın  bizi etkilediği en önemli nokta moral motivasyonumuzu besleyen dostlarla buluşmalarımızı yapmamızı engellemesidir. Ancak  bu günler geçtikten sonra MS li arkadaşlarımızı  güzelim turizm cenneti Akçakoca mızda bir hafta sonu yine toplayıp ağırlayacağız. Her zaman  moral motivasyon toplantıları ile birbirimize destek olacağız. Çorbada bizimde katkımız olacak tabi ki. MS li arkadaşlarımızın 27 mayıs dünya MS iller günü kutlu olsun. Tüm halkımızı da MS e karşı duyarlı olmaya , Farkında olmaya davet ediyorum “dedi.

 







ETİKETLER: