akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5765
EURO
34,8994
ALTIN
2.435,41
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

TARIMSAL ÜRETİM HAYIR İŞİ DEĞİLDİR.

08.04.2020 18:10
695
A+
A-

 

Ülkemizin gücüne güç kat etkenlerden en büyüğü tarımsal üretim potansiyelimiz ve miktarımızdır.

Tarımsal üretimimizi korumasını ve daha fazla üretim yapmasını beklediğimiz üreticimizin daha verimli ve kaliteli üretim yapmasının önündeki en büyük olumsuz etkenlerden biri üretimde kullanılan girdilerin fiyatları olmaktadır.

Marul ,Maydonoz ,Domates ,Baklagiller , Buğday ,Fındık veya diğer tarımsal ürünler doğada kendiliğinden yetişmemekte , emek ,işçilik , zaman ve para istemektedir. Kendiliğinden yetişenler yabani otlar ve bitkilerdir.

Kültür bitkileri yetiştirilirken zararlı bitkiler ve haşeratlarla mücadele edilmekte , üretim dönemine göre zirai ilaç , gübre kullanılmaktadır. Domatesi üreten zirai ilacı , fındığı üreten gübreyi kendi üretmemekte , satın almaktadır.

Tarımsal üretimde kullanılan mal ve malzemeleri satan esnaflarda bizim arkadaşımız , abimiz , kardeşimizdir. Onlarda para kazanabilmek , ailelerini geçindirebilmek için esnaflık yapmakta , vergi vermekte ,işçi çalıştırmaktadır.

Ama korona virüs salgınını bahane edip 50 kuruşluk maskeyi 5 TL ye satan bazı fırsatçı eczacının yaptığı ne ise sattığı gübreye , ilaca fahiş zam yapan esnafın yaptığı da odur.

Zor günlerden geçtiğimiz şu günlerde Üreticilerimiz tarlada , bahçede eli nasır tutarak tarımsal üretim miktarının artırılması için özveri ile çalışırken olumsuz ortamı daha fazla para kazanabilmek için fırsat olarak gören esnaflara imkan vermemeli , serbest ticaret kurallarını aşacak şekilde zam yapan esnaflar ilgili kurumlara bildirmelidir.

Sadece esnafların değil üreticilerin , köylülerinde aileleri olduğunu , Köylünün ürettiği ürünlerden , satan aracıların daha fazla para kazandığını ,

O tanesi 1 TL ye sattıkları bir bağ maydonozla , markete kilosunu 1,5 TL ye verdikleri domatesle , kendi ihtiyaçlarından kısarak yemini alarak 1 sene büyüttükleri koyunla ev geçindirdiklerini , çocuklarını okuttuklarını , kimseye muhtaç olmadan yaşamaya çalıştıklarını da unutmamalıyız.

Her ne kadar son 40 yıldır sürekli kırsalda yaşayan nüfus azalsa da bu tarımdan vazgeçtiğimiz anlamına gelmez. Ülkemizde en fazla istihdamın sağlandığı sektör tarımdır.

Tarımsal üretimin her şekli desteklenmeli , daha fazla üretim yapmamız için tüm tedbirler alınmalıdır.

O veya bu sebepten Hayvan yetiştiricileri tulumunu , Sebze meyve yetiştiricileri çizmesini çıkarır , Fındık , Badem , Ceviz , İncir , Şeftali yetiştiricileri ilaçlama makinesini , budama makasını bırakırsa işte o zaman hayat duracaktır.

TARIM DURURSA HAYAT DURUR.

Üretimimizin sorunsuz , yediğimiz içtiğimizin hormonsuz olduğu günlerde buluşmamız , tokalaşıp sarılmamız dileğimle…

Yazarın Diğer Yazıları