akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5643
EURO
35,0187
ALTIN
2.435,25
BIST
9.760,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

The Guardian Gazetesi, fındığı yazdı: Süne İstilası Fındığa Büyük Zarar Verebilir

Türkiye’de başlayan bir süne istilasının dünyanın fındık erzaklarını tehlikeye atabileceğini ve dünyada fındık kıtlığının baş gösterebileceğini ifade etti.

The Guardian Gazetesi, fındığı yazdı: Süne İstilası Fındığa Büyük Zarar Verebilir
06.04.2020 17:57
626
A+
A-

Türkiye’de başlayan bir süne istilasının dünyanın fındık erzaklarını tehlikeye atabileceğini ve dünyada fındık kıtlığının baş gösterebileceğini ifade etti. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Celal Tuncer, eğer yayılma önlenemezse Türkiye’deki fındıkların yüzde 30’unun zarar görebileceğini açıkladı.

Türkiye’deki fındıkların yüzde 30’u zarar görebilir

The Guardian’dan Selin Uğurtaş’ın haberine göre böcek, kargo kutularında güneydoğu Asya’dan diğer ülkelere gidiyor ve buradaki sıcak havalarda rahatlıkla çoğalıyor. Sünelerin ilk önce Gürcistan’da etkisini gösterdiğini ve daha sonra çoğu Karadeniz’de bulunan Türkiye’nin 8 iline yayıldığı belirtildi. Dünyanın fındık üretiminin yaklaşık yüzde 69’u Türkiye’de yapıldığı için birçok şirket ve bilim insanı süne istilasına karşı hızlı bir biçimde önlem alınmasını talep etti. Ocak ayında yapılan bir konferansta, istilanın kontrol altına alınması için süne yumurtalarını yok eden samuray yaban arılarının kullanılabileceği belirtildi. Haberde “bu yöntemin uygulanması için Türkiye’nin yeteri kadar zamanı olmayabileceği, çünkü regülasyonların uzun bir araştırma süreci gerektirdiği” belirtildi.

Süreç hızlandırılmalı

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Celal Tuncer, eğer yayılma önlenemezse Türkiye’deki fındıkların yüzde 30’unun zarar görebileceğini ifade etti. Tuncer, Türkiye’nin başka ülkelerde yapılan araştırmaları inceleyerek sürecin hızlandırılmasını tavsiye etti.

Haberde, önümüzdeki aylardaki ısıların da önemli rol oynayacağı bildirildi. 2019 yılında süneler soğuk havalar sebebiyle kış uykusundan geç uyanmış ve bu süreçte fındıklar koruyucu kabuklarını geliştirebilmişti. Hava sıcaklığının ortalamanın üzerinde seyredeceğini öngören meteorologlara göre fındıklar bu sene o kadar şanslı olmayabilir ifadelerine yer verildi.