akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3675
EURO
35,0041
ALTIN
2.323,31
BIST
9.088,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜCORONAVİRÜS İLE İLGİLİ BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI BAŞLATTI


İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜCORONAVİRÜS İLE İLGİLİ BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI BAŞLATTI
28.02.2020 17:35
1.075
A+
A-

 

Akçakoca İlçe Sağlık Müdürlüğü Ekipleri, tüm dünyayı tehdit etmeye başlayan Coronavirüs’e karşı ilçe çapında başlattığı halkı bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda Çuhallı camii önüne stand açarak başlatılan çalışmalarda sağlık ekipleri, vatandaşlara eğitici ve uyarıcı broşürler dağıtımında bulunurken soru soran tüm vatandaşlara da ayrıntılı bir biçimde virüs ve etkileriyle ilgili açıklamalar yaptılar.

Coronavirüs’e karşı yürütülen bilinçlendirme çalışmalarını organize eden ve yürüten İlçe Sağlık Müdürü Numan Çabuk etkinlik ile ilgili olarak”Coronavirüs’e karşı İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak ilçe halkımızı uyaran ve bilinçlendiren ve alınacak önlemler ile ilgili program hazırladık. Bu sinsi virüse karşı haftada 2 defa ilçemizde benzer çalışmalar yürüteceğiz. Salı günleri Merkez çarşıda, Cuma günleri de Çuhallı çarşısında olacak şekilde, iki ayrı günde hem stant kurup eğitim materyallerimizi dağıtacağız hem de vatandaşların sorularını sözlü olarak yanıtlayacağız. “ dedi.

 

İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin hazırlattığı dağıtılan broşürlerde; ”Yeni Coronavirüs(2019-nCoV), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde tespit edilen, solunum yolu hastalığı salgını nedeni olarak tanımlanan bir virüstür.

Hastalık, hasta bireylerin öksürme, aksırma yolu ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Kirli ellerle dokunulan yüzeylerden de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz burun ağıza temas etmek risklidir. Hayvanlarda da hastalık yapması nedeniyle enfeksiyon kaynağı hayvanlarla temas ta önemlidir

En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Ancak şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Hastalığın kuluçka süresi 2-14 gündür. İleri yaş ve eşlik eden hastalığı (astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olanlarda, bu virüsün ağır hastalık oluşturma riski daha yüksektir. Ülkemizde Coronavirus (2019-nCoV) hastalığı saptanmamıştır, henüz geliştirilmiş bir aşısı bulunmamaktadır.

Bakanlığımız tarafından hastalıkla ilgili dünyadaki gelişmeler ve hastalığın uluslararası yayılımı yakından takip edilmekte olup konunun tüm tarafları sürece dahil edilerek olay takip edilmeye ve toplantılar yapılmaya devam edilmektedir.

 

Hastalığa Yakalanmamak İçin Öneriler Nelerdir?

  • El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
    • Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
    • Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
    • Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.
    • Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılması, solunum hijyen önerilerine dikkat edilmesi, mümkünse kalabalık yerlere girilmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve yüzün kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir. Dr. Numan ÇABUK Akçakoca İlçe Sağlık Müdürü” bilgileri yer almaktadır.








ETİKETLER: