akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5947
EURO
34,7865
ALTIN
2.497,31
BIST
9.461,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Avustralya’da Fındık Hasadı Başladı, Kilo Fiyatı Dudak Uçuklattı

Avustralya’da Fındık Hasadı Başladı, Kilo Fiyatı Dudak Uçuklattı
13.02.2020 09:35
756
A+
A-

Güney yarım kürede yer alan ve bu sıralar yaz aylarının yaşandığı, son zamanlarda büyük yangınlarla gündeme gelen Avustralya’da üreticiler  fındık hasadına başladı.

 

Avustralya Moreland Türk Derneği Başkanı Cemal Akdeniz, alışveriş için bir süpermarkete girdiğinde bir beklemediği bir şeyle karşılaştı. Avustralya’da mahsulü kabuklu fındık 11,99 Avustralya dolarından satışa sunulmuştu. Avustralya’da daha önceden fındık yetiştirilmediğini bilen ve bu duruma şaşıran Avustralya Moreland Türk Derneği Başkanı Cemal Akdeniz, son beş altı yıldır fındık bahçelerinin kurulmaya başlandığını aktardı.

Yeni Bir Pazar Kuruluyor

Fındık bahçelerinin çoğunlukla Avustralyalı çiftçiler tarafından kurulduğunu belirten Akdeniz, “Bunlar bizim Türkiye’deki fındık bahçelerine benzeyen bahçeler değil. Burada fındıklar ocak sisteminde değil ağaç sisteminde. Yetiştirilen fındıklar da Türkiye’nin fındığına benzediğini söyleyemem. Tadı da hiç benzemiyor. Daha çok Türkiye’de yabani fındık ya da kara ya da dağ fındık tabir edilen fındıklara benziyor. Buraya Türkiye’den kavrulmuş fındık da geliyor. Hatta Ordu’da üretim yapan fındık şirketlerinin ürünleri de satılıyor. Avustralya’da kavrulmuş Türk fındığının kilosu 35-38 Avustralya dolarından satılıyor. Türk parası ile 140-150 lira arasında.” dedi.

Ordulu, Giresunlu Aileler Fındık Bahçelerini Geziyor

Satışa sunulan fındıkların Türkler tarafından da alındığını aktaran Akdeniz, “Türkler de bu fındıktan alıyor. Daha çok bir hasret giderme amacında oluyorlar. Burada Dünyanın diğer ucunda olunca en küçük şeylere bile farklı tepkiler verebiliyor gurbetçiler. Yine zaman zaman fındık bahçelerini gezmeye bile gidiyorlar. Burada da amaç yine bir nebze de olsa hasret gidermek, vatandan bir parça hava solumak. “ diye konuştu.

50 liraya denk geliyor

Şu an için fındığın kalitesinin ve üretim miktarının Türk fındığının yerini tutacak seviyede olmadığını ifade eden Akdeniz, marketlerde 11,99 yani 12 Avustralya dolarından satılan kapsüllü fındığın Türk parası ile yaklaşık 50 TL’ye denk geldiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK FINDIK TV