akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5998
EURO
34,8065
ALTIN
2.490,16
BIST
9.464,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

AĞAÇ HASTALIKLARI İLE İLGİLİ UZMANINDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

AĞAÇ HASTALIKLARI İLE İLGİLİ UZMANINDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR
08.12.2019 16:42
446
A+
A-

 

İlçemizde de sıkça görülmeye başlaya özellikle şehirle bütünleşmiş Çınar ağaçlarında belirgin olarak izlenen ağaç hastalıkları ile ilgili Orman Mühendisi Ali Solak çok çarpıcı bilgilendirmelerde bulundu.

Konunun önemine değinen Solak , ağaçlarda hastalıkların gelişen teknoloji kapsamında “ Sonik Tomografi “yönetemiyle belirlendiğini vurgulayarak, Bu konuda İstanbul Üniversitesi  Cerrahpaşa Orman Fakülesi ve Bahçelievler Belediyesinin yaptığı çalışmalarda çok başarılı sonuçlar aldığını belirterek;” Birçok ağaç türünde dışarıda görülmeyen çürük ve mekanik direnci zayıflamış bölümler, ağaçlara yerleştirilen aparatlar sayesinde ses dalgalarıyla tespit edilebiliyor.

 

DEV ÇINAR AÐAÇLARI KORUMA ALTINA ALINIYOR (TUNCAY TÜRKGÜLÜ/DÜZCE-ÝHA)

Sağlıklı olanlar ile risk gurubunda olanlar belirleniyor. Bunun sonucunda yapılacak müdahale ile ağaçların ömürlerini uzatmak mümkün olabiliyor.

Elde edilen bilimsel veriler ışığında, ağaçlara bakım, rotasyon ve destekleme yöntemleri uygulanıyor.

Bu kapsamda budama ve çatı küçültme ve mekanik olarak destekleme ve hasarlı  kısımlarda oluşmuş mantarlı dokular temizlenerek , macun ile doldurma çalışmaları gibi ağaçların ömrü uzatılabiliniyor. “dedi.

 

Kurtarılamıyacak durumda olanların, olası bir fırtınada yada herhangi bir durumda  devrilerek  can ve  mal kaybına neden olmaması için  zaruri kesim ve sonrasında ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Solak;” Yaptığım geniş açıklama sonrasında bu uygulamanın başta Çınar Caddesindeki Çınar, ıhalamur ve kentin muhtelif bölgelerindeki her tür ağaçlar olmak bütün ağaçların bakımlarının ve tedavilerinin yapılması yararlı olacaktır.  Çünkü bu bölgedeki ağaçların büyük bölümünde  dışarıdan da görüldüğü gibi hastalıklar mevcuttur. Herhangi bir durumda yıkılarak can ve mal kaybına neden olmadan önce  Sonik Tomoğrafi yöntemiyle  hastalığın belirlenmesi ve gerekli önlemin alınmasını öneriyorum. Bu konuda Akçakoca Belediye Başkanlığın acilen  İstanbul Orman Fakültesi Dekanlığı ile temasa geçerek gerekli çalışmaları yapması çok yaralı olacaktır. Aralık oak ve şubat ayları bu çalışmalar için çok uygun aylardır “dedi









ETİKETLER: