İlçemizde de sıkça görülmeye başlaya özellikle şehirle bütünleşmiş Çınar ağaçlarında belirgin olarak izlenen ağaç hastalıkları ile ilgili Orman Mühendisi Ali Solak çok çarpıcı bilgilendirmelerde bulundu.
Konunun önemine değinen Solak , ağaçlarda hastalıkların gelişen teknoloji kapsamında “ Sonik Tomografi “yönetemiyle belirlendiğini vurgulayarak, Bu konuda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakülesi ve Bahçelievler Belediyesinin yaptığı çalışmalarda çok başarılı sonuçlar aldığını belirterek;” Birçok ağaç türünde dışarıda görülmeyen çürük ve mekanik direnci zayıflamış bölümler, ağaçlara yerleştirilen aparatlar sayesinde ses dalgalarıyla tespit edilebiliyor.
Sağlıklı olanlar ile risk gurubunda olanlar belirleniyor. Bunun sonucunda yapılacak müdahale ile ağaçların ömürlerini uzatmak mümkün olabiliyor.
Elde edilen bilimsel veriler ışığında, ağaçlara bakım, rotasyon ve destekleme yöntemleri uygulanıyor.
Bu kapsamda budama ve çatı küçültme ve mekanik olarak destekleme ve hasarlı kısımlarda oluşmuş mantarlı dokular temizlenerek , macun ile doldurma çalışmaları gibi ağaçların ömrü uzatılabiliniyor. “dedi.
Kurtarılamıyacak durumda olanların, olası bir fırtınada yada herhangi bir durumda devrilerek can ve mal kaybına neden olmaması için zaruri kesim ve sonrasında ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Solak;” Yaptığım geniş açıklama sonrasında bu uygulamanın başta Çınar Caddesindeki Çınar, ıhalamur ve kentin muhtelif bölgelerindeki her tür ağaçlar olmak bütün ağaçların bakımlarının ve tedavilerinin yapılması yararlı olacaktır. Çünkü bu bölgedeki ağaçların büyük bölümünde dışarıdan da görüldüğü gibi hastalıklar mevcuttur. Herhangi bir durumda yıkılarak can ve mal kaybına neden olmadan önce Sonik Tomoğrafi yöntemiyle hastalığın belirlenmesi ve gerekli önlemin alınmasını öneriyorum. Bu konuda Akçakoca Belediye Başkanlığın acilen İstanbul Orman Fakültesi Dekanlığı ile temasa geçerek gerekli çalışmaları yapması çok yaralı olacaktır. Aralık oak ve şubat ayları bu çalışmalar için çok uygun aylardır “dedi