akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5975
EURO
34,7931
ALTIN
2.498,37
BIST
9.439,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Dünyaca Ünlü Doğal Taş Bölgemizden Çıkartılıyor

Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinde çıkarılan ve Hititler’den bu yana sağlığa iyi geldiğine inanılan “Kalsedon Taşı”, takı haline getirilerek ekonomiye kazandırılıyor.

Dünyaca Ünlü Doğal Taş Bölgemizden Çıkartılıyor
03.11.2019 10:37
1.048
A+
A-

Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinin güney kesimlerinde çıkarılan ve Hititler’den bu yana sağlığa iyi gelindiğine inanılan “Kalsedon Taşı”, Kıbrıscık Belediyesinin öncülüğünde ilçeye açılan atölyede işlenerek takı haline getiriliyor. İlçe ekonomisine ve Bolu turizmine katkı sağlaması beklenen ‘Kalsedon Taşı’nın yörede baş ağrısı ve strese de iyi geldiğine inanılıyor. Yüzük, küpe ve kolye olarak kullanılabilecek hale getirilen taşlar, önümüzdeki günlerde Bolu’ya ait özellikleri taşıyan magnetler halinde de satışa sunulacak.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniverstesinde düzenlenen Kıbrıscık Sempozyumu’nda tanıtımı yapılan “Kalsedon Taşı” ile ilgili bilgiler veren Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen, “Hititler’de konuşma yetisinin geliştirdiğine inanılan bir bir inanış var. Kıbrısıcık’ın güney bölgelerinde çıkan bir taş. Ayrıca yörede baş ağrısını dindirdiğine, stresi giderdiğine inanılıyor. Daha önce çalışmalar başlatılmış ama yürütülememiş. Biz geldikten sonra MARKA’ya bir proje sunduk. Fakat oradan bir şey çıkmayınca İŞKUR ile ortak bir projeyle Kıbrıscık’ta başladık. Üretimine başlandı. Takıların yanı sıra magnet ile de çalışmalara başlayacağız. Atölyemize magnet çalışmasını da ekleyeceğiz. Bu magnetler yalnızca Kıbrıscık’ın özelliklerini göstermeyecek, Bolu’nun tüm özelliklerini taşıyan magnetler oluşturacağız. Bolu turizminin alt yapısına materyal yetiştirmenin peşindeyiz. Bunun yanı sıra seramik bölümüyle görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.