akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5442
EURO
34,8273
ALTIN
2.429,77
BIST
9.714,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Fındıkçı Dostunun Sesini Kıstılar – ALA­CA­ĞI­NIZ OLSUN.

28.10.2019 09:56
3.934
A+
A-

Ak­ça­ko­ca’da tarım den­di­ğin­de akla gelen tek ürün var­dır oda FIN­DIK .

Fın­dık, Ka­ra­de­niz sahil şe­ri­di­miz bo­yun­ca mil­yon­la­ra va­tan­da­şın ge­çi­mi­ni sağ­la­dı­ğı tek ürün olup, aynı za­man­da Ka­ra­de­niz böl­ge­miz­den başka hiç­bir yerde dikim izni ve­ril­me­yen bir ürün­dür.

Ak­ça­ko­ca’mızda da nü­fu­sun ta­ma­mı­na ya­kı­nı bir şe­kil­de fın­dık üre­ti­min­den ge­çi­mi­ni sağ­la­mak­ta, fark­lı iş kol­la­rın­da ça­lı­şan azın­lık bir ke­sim­de fın­dık­tan ek gelir sağ­la­mak­ta­dır.

Hal böyle iken 5 yıl önce il­çe­mi­ze ata­nan ve yap­tı­ğı ça­lış­ma­lar ve özel­lik­le fın­dık ko­nu­sun­da­ki özel ça­ba­la­rı ile hemen dik­kat­le­ri üze­ri­ne çeken bir memur ar­ka­da­şı­mı­za “ga­ze­te­miz­de köşe ya­zı­sı ya­zar­mı­sın? Üre­ti­ci­le­ri­miz fın­dık ile il­gi­li bil­gi­len­miş olur­lar, gör­dü­ğün eksik veya yan­lış uy­gu­la­ma­lar­dan bah­se­der­sin, Üre­ti­ci­le­ri­miz­de fay­da­la­nır­lar ri­ca­sın­da “ bu­lun­dum.

Bana “Kay­ma­kam Bey­den bir görüş ala­yım, izin ve­rir­se neden ol­ma­sın” dedi.

Bir süre sonra Kay­ma­kam beyin izin ver­di­ği­ni, sa­de­ce üre­ti­ci­le­ri bil­gi­len­dir­mek amaç­lı ya­za­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di ve yaz­ma­ya baş­la­dı.

İlk baş­lar­da biraz ace­mi­lik ya­şa­ma­sı­na , an­sik­lo­pe­dik bilgi ak­ta­rır gibi yaz­ma­sı­na kar­şın ,geçen süre içe­ri­sin­de tarzı oluş­tu­rup ,gör­dü­ğü so­run­lar­dan ve çözüm yol­la­rın­dan bah­set­me­ye, üre­ti­ci­le­ri­mi­zi bi­linç­len­dir­me­ye baş­la­dı.
2015 yı­lın­da or­ta­ya çıkan , hemen her­kes ve gö­rev­li­le­rin gelen teh­li­ke­den bi­ha­ber ola­rak “Ame­ri­kan Beyaz Ke­le­be­ği­nin zarar ve­recek yo­ğun­luk­ta ol­ma­dı­ğı, sı­kın­tı ola­cak bir durum yok­tur” diye be­ya­nat ve­rir­ken, “O” köy­ler­de top­lan­tı yaptı, ko­nu­nun öne­mi­ni ge­le­cek­te ya­şa­na­cak teh­li­ke­le­ri an­lat­tı.

Köşe ya­zı­la­rın­da ve sos­yal medya pay­la­şım­la­rım­da alın­ma­sı ge­re­ken ted­bir­le­ri bık­ma­dan usan­ma­dan yazdı ka­mu­oyuy­la pay­laş­tı, ye­tin­me­di yolda gör­dü­ğü­nü dahi çe­vir­di an­lat­tı.

Ne yazik ki…Kimse din­le­me­di. Sonuç or­ta­da.
Küs­me­di kitap yazdı, üre­ti­ci­le­re akıl­lı prog­ram ha­zır­la­dı, sos­yal med­ya­da sü­rek­li uyar­ma­ya, fın­dık hak­kın­da bilgi ver­me­ye ça­lış­tı.

Alt­mış­dan fazla ya­zı­sın­da hiç bir ku­ru­mu veya ça­lı­şa­nı in­ci­tecek bir tek ke­li­me yaz­ma­dı, si­ya­si veya top­lum­sal hiç bir olaya gir­me­di, sa­de­ce ta­rım­sal so­run­lar­dan bah­set­ti.

Dün ara­dım “ar­ka­da­şım son köşe ya­zı­sı­nı ya­za­lı bir ay oldu yeni ya­zı­nı yaz si­te­mi­ze ek­le­ye­lim, ga­ze­te­miz­de ba­sa­lım” dedim.

Keşke de­me­sey­dim.

Te­le­fon­da mah­cup bir ses tonu ile “ Abi ku­su­ra bakma artık köşe ya­zı­sı ya­za­ma­ya­ca­ğım, İl Müdür Ve­ki­li­miz izin ver­mi­yor. Geçen ay ya­nı­na ça­ğır­dı, İlçe mü­dü­rü­mü­zün ya­nın­da Üre­ti­ci­le­ri­mi­ze bilgi ver­mek için İl Mü­dür­lü­ğü­mü­zün ku­rum­sal si­te­si­ni kul­lan­ma­mız ge­rek­ti­ği­ni, 657 sa­yı­lı Dev­let Me­mur­la­rı Ka­nu­nu­nun 15 . Mad­de­si kap­sa­mın­da ol­ma­sa da me­mur­la­rın bu şe­kil­de köşe ya­zı­sı yaz­ma­sı­nı is­te­me­di­ği­ni söy­le­di. Hak­kı­nı helal et ama emir bu yönde” dedi.

Don­dum kal­dım. Sa­de­ce ve sa­de­ce fın­dık üre­ti­ci­si ve diğer ta­rım­sal ürün ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri­ni bil­gi­len­dir­me­nin nasıl bir suç ol­du­ğu­nu an­la­ma­ya ça­lış­tım. Bunda ne sı­kın­tı ola­bi­lir diye dü­şün­düm. İna­nıl­maz bir okur kit­le­si­ne ula­şan ve ya­zı­la­rıy­la ya­rar­lı olan DOS­TU­MUZ ne ga­rip­tir ki son ya­zı­sın­da Ame­ri­kan beyaz ke­le­be­ği­ne atfen söy­le­di­ği­ni san­dı­ğım “Sa­vaş­maz­sak Tes­lim Olu­ruz” de­miş­ti . Mü­ca­de­le­de ka­rar­lıy­dı.

Sa­va­şa­ma­dı, se­si­ni kıs­tı­lar ,tes­lim oldu an­la­ya­ca­ğı­nız.

Sayın Va­li­min bu du­ru­mu dik­ka­te ala­ca­ğı­nı, ge­rek­li izni ve­re­ce­ği­ni umu­yo­rum ;
Son sözüm, ne sa­kın­ca gör­dü­ğü­nü an­la­ya­ma­dı­ğım uy­gu­la­ma­ya imza atan İl Müdür Ve­ki­lim’e, ALA­CA­ĞI­NIZ OLSUN.

Yazarın Diğer Yazıları