akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4470
EURO
34,7535
ALTIN
2.440,85
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

KÖYLERİ AYI KORKUSU SARDI

Kış uykusuna yatmaya hazırlanan ayıların yağ depolamak için daha fazla yiyecek bulmak içgüdüsüyle köylere kadar inmeye başlaması vatandaşlar tedirgin ediyor.

KÖYLERİ AYI KORKUSU SARDI
30.09.2019 08:15
389
A+
A-

Kış uykusuna yatmaya hazırlanan ayıların yağ depolamak için daha fazla yiyecek bulmak içgüdüsüyle köylere kadar inmeye başlaması vatandaşlar tedirgin ediyor.

Zaman zaman Akçakoca’nın bazı köylerinde de görülen ve özellikle kovanlara saldıran ayılar yüzünden bölgemizde bir çok köyde vatandaşlar evinden çıkmaya korkuyor.

Türkiye’de en çok ayı popülasyonunun bulunduğu illerin başında gelen Bolu’da son 1 haftada artan tehlikeli ayı karşılaşmaları vatandaşları tedirgin ediyor. Kış uykusuna yatmaya hazırlanan ayıların saldırganlaşması nedeniyle kırsalda yaşayan vatandaşların dikkatli olması gerektiği vurgulandı. Kış uykusuna yatmaya hazırlanan ve kış uykusu öncesi gereken vücut yağını depolamaya çalışan ayılar ormanlık alanda yiyecek bulamayınca, yerleşim yerlerine kadar inmeye başladı. Bolunun kırsal bölgelerinde yaşanan ayı saldırıları nedeniyle bir küçükbaş hayvan ve bir köpek telef olurken, onlarca arı kovanı ve dönümlerce ekili alanın zarar gördüğü belirtildi. Köylü vatandaşların evlerine kadar gelen ayılar köylülerin sebze ve meyve bahçelerine de büyük zarar verirken, içerisinde bal var zannettiği boş arı kovanlarını parçaladı.

Öte yandan Türkiye genelinde ayı popülasyonunun en fazla olduğu il olan Kastamonu’da ise ayı saldırıları doruk noktasına çıktı. Ayı saldırılarının arttığı sadece son 1 haftada Kastamonu’nun Ağlı ilçesinde 3, Araç ilçesinde 2, Azdavay ilçesinde 1, Cide ilçesinde 3, İnebolu ilçesinde 1, Çatalzeytin ilçesinde 3, Küre ilçesinde 1, Şenpazar ilçesinde 1, Doğanyurt ilçesinde 2 olmak üzere 17 büyükbaş hayvan telef oldu. Sahipleri, kaybolan hayvanlarını ayı parçalarken buldu. Araç ilçesinde 1 ve Cide ilçesinde de 1 olmak üzere hayvanlarını otlatmak için meraya giden toplam 2 kişi de ayıların saldırısına uğradı. Saldırıya uğrayan 2 kişi, Kastamonu Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, ayı popülasyonunun en fazla olduğu Kastamonu’da 800 boz ayı bulunuyor. Bolu’da ise 450’nin üzerinde bir boz ayı popülasyonunun varlığı tahmin ediliyor.