Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölümüne Erasmus Plus Personel Hareketliliği kapsamında gelen ve Paşalar, Melenağzı, Kalkın, Edilli, Doğancılar, Arabacı köylerinde Amerikan beyaz kelebeği zararlısının ve Külleme hastalığının yayılma durumunu inceleyen Profesör Elzbieta Patkowska, Profesör Agnieszka Jamiołkowska ve Dr. Elzbieta Mielniczuk ve Prof. Dr. İsmet Yıldırım çalışmalar sonrası hazırladıkları raporu açıkladılar.
İlçe Tarım Müdürlüğü Mühendislerinden Amerikan Beyaz kelebeği başta olmak üzere her türlü tarımsal zararlılarla mücadele konusunda çiftçiyi aydınlatan yazıları ile tanınan Cenk Doğan’ın organize ettiği Gözlemler ve incelemelerde bahçelerdeki Külleme Hastalığı ve Amerikan Beyaz Kelebeğinin yoğun zararı Polonyalı öğretim üyelerinin dikkatini çekerken, Prof. Dr. İsmet Yıldırım misafirlere Akçakoca ve Düzce İlimizde Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısıyla nasıl mücadele edildiği konusunda bilgi verdi.
ÖĞRETİM ÜYELERİNİN TESPİTLERİ :
AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ :
Prof. Dr. İsmet YILDIRIM Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının polifak (çok çeşitli bitkide zararlı) yeterince mücadele edilmemesi durumunda bitkilerin tüm yapraklarının yediğini ve fındıkta önemli verim ve kalite kaybına yolaçtığını belirtirken Düzce’de zararlı mücadelesinde yapılanlar hakkında şu bilgileri verdi:
– Amerikan Beyaz Kelebeğinin larvaları kış yaklaşırken kendilerine pupa olabilecekleri ağaç dibleri, kabukları ve kovukları ile çatı saçakları aramaktadırlar. Bu arada ağaçların gövdesine sarılacak oluklu mukavva kartonda toplanan pupalar yok edilerek gelecek yılın zararlısı ile mücadele başlatılmaktadır.
– Baharda pupadan çıkan kelebekler çoğunlukla yaprakların alt kısımlarına yumurta paketlerini bırakacaklar, 400 ila 1000 yumurtadan oluşan yumurta paketleri yaprakla birlikte koparılıp yok edilirse, bu yumurtalardan çıkacak en 400 larvada yok edilmiş olacaktır.
– İlaçlı mücadele yapılacaksa mutlaka larvalar ağ örmeden duyarlı oldukları ilk dönemde yapılmalıdır.
– İlaçlama geciktiyse veya yapılmayacaksa, Amarikan Beyaz Kelebeğinin örmüş olduğu ağ yırtılmalı ve kuşların, parazit böceklerin larvaya kolayca ulaşabilmesi sağlanmalıdır.
– Zararlının larvalarını ve yumurtalarını parazitleyen yararlı böcekleri ve pradatör kuşları korumak için aşırı ilaçlama yapılmamalıdır.
– Küçük alanlarda feromon ve ışık tuzakları azda olsa zararlı populasyonunun azlamasını sağlayabilir.
– Yoğun insektisit (böcek ilacı) kullanımından kaçınılmalıdır. Ancak biyolojik preparatlar larvaların ilk dönemlerinde kullanılabilir.
KÜLLEME :
Fındık bahçesinde incelemeler esnasında Prof. Dr. İsmet Yıldırım misafirlere fındıktaki külleme ve mücadelesi hakkında da bilgiler verdi.
Bahçede yapraklar üzerindeki kül serpmiş gibi görünen külleme belirtilerini gösterirken bunların üzerinde kısa bir süre sonra kazmotesyumların oluşacağını ve bunların yere dökülmüş yapraklarda kışı geçireceğini söyledi.
Polonyalı öğretim üyeleri ve Prof. Dr. İsmet Yıldırım külleme mücadelesi konusunda şu ortak düşüncelere vardılar:
– Fındık bahçeleri hasattan sonra terk edilmemelidir.
– Külleme yere düşen yapraklar üzerinde kazmotesyum yapısında kışı geçirecek, bu nedenle yere düşen yapraklar toplanarak yakılmalı veya üzerinde üre püskürtülerek kısa sürede çürümleri sağlanmaldıır.
– Ocaklarda dal çıkarma, kök temizleme işlemleri yapılmalıdır.
– Hastalıkla mücadeleye ilk yapraklar genç döneme geldiğinde sistemik ruhsatlı bir fungisitle ilaçlamayla başlanmalıdır.
Bahçe ziyaretlerinden sonra, konuklarımız Akçakoca’mızda kısa bir yürüyüş yaptılar ve ilçemizin doğasını, denizini, insanlarımızın güler yüzlerini çok beğendiklerini söylediler. Bizleride kendi ülkelerine davet eden öğretim görevlileri ilçemizden ayrıldılar.