akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5041
EURO
34,7540
ALTIN
2.491,40
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

YENİ ÜRETİM SEZONUNA BUGÜNDEN BAŞLAYALIM MI?

22.09.2019 07:26
464
A+
A-

Bir üretim sezonunu geride bıraktık. Bu yeni bir sezonun başladığı anlamına gelmektedir.

Geçen sezon Amerikan Beyaz kelebeği bizi tedirgin etmiş olsa da fındığımız için verimli bir sene oldu.

Önümüzdeki yıl mahsulümüzü aynı verimle toplayabilmek için verdiği ve vereceği zararı açıkça gördüğümüz Amerikan beyaz kelebeği ile sağlam mücadele etmemiz gerektiğinin önemini   artık  hepimiz anlamışızdır.

Geçtiğimiz fındık sezonu öncesi meydana gelen sel afeti ilçemiz için bir yıkım oldu ve  halen  yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz.

Meydana gelen aşırı yağışların kelebek yönünden ise baskılayıcı bir yönü oldu.

YENİ SEZONA İYİ BAŞLANGIÇ İÇİN

Hadi gelin, bu yıl sağlam bir toprak ve sağlam fındık ocakları ile sezona başlayalım.

Eylül ayı toprak analiz ayıdır. Fındık ocaklarımızın verimini artırabilmemiz için öncelikli olarak fındık ocaklarımızın gereksinimi olan besin elementlerini bilmemiz sonrasında ise toprağımızda bu besin elementlerinden ne kadar var onu bilmemiz gerekir. Böylece eksik olanları toprağımıza verebiliriz.

Verimli bir fındık yetiştiriciliği için Toprağımıza hangi besin elementlerini vermemiz gerektiğini bilmenizin tek yolu toprak analizi olmaktadır.

Özellikle 10 dekar ve üzeri parsellerimizde her yıl olmasa bile analiz yaptırmamız ve analiz sonucuna göre gübreleme programı yapmamız gerekmektedir.

Kış ayları azot dışında diğer besin elementlerinin toprağımıza verilmesi gereken aylardır. Verdiğimiz potasyum ve fosforun ve diğer mikro besin elementlerinin toprakta çözülmesi , bitkinin alacağı forma girmesi ve bitki tarafından alınıp işlenebilmesi için kasım aralık aylarında toprağa verilmesi gerekmektedir.

Toprak analizi için numune alınırken kurallara uygun olacak şekilde örnek almak da önemlidir.

Alınacak toprak örneğinin tüm bahçeyi temsil edecek şekilde alınması zaruridir.

Bahçeyi temsil edecek sayıda örnek toprağımızın 20-50 cm derinliğindeki kısımdan alınarak karıştırılır ve bu karışımdan alınan 1-1,5 kg. örnek analiz için laboratuvara teslim edilir.

Sonrasında alınan sonuca göre uzman kişilerle beraber bahçe gübreleme programı yapılmalıdır.

Toprak analizi konusunda her türlü bilgi ve yardım talebi için İlçe Tarım Müdürlüğümüze gelebilir, bizlerin çayını içerken bilgi veya yardım alabilirsiniz.

Eylül ayında analizlerimizi yaptırır gübreleme programımızı belirlersek, Kasım ayı sonlarında Amerikan beyaz kelebeği pupalarını imha etmek için bahçe temizliğimizi yapacak sonrasında gübreleme programına göre gübrelerimizi atmaya başlayacağız.

Hadi gelin bu yıl sağlam bir başlangıç yapalım ve analizlerimizi yaptırıp, gübreleme programımızı alalım.

Hadi gelin yeni sezon, yeni heyecan olsun hepiniz için.

Yazarın Diğer Yazıları