BU TIRTILLAR NASIL YOK OLACAK?
BÖLÜM 1
Bu yıl Ağustos ayında tırtılların bahçelerdeki durumunu hep beraber gözlemledik ve gözlemlemeye devam ediyoruz.
Maalesef zarar görmeyen bahçemiz yok gibi.
İyi tarafı zarar bahçelerimizin yeşil aksamında, tırtıllar fındık ocaklarımızın sadece yapraklarını yedi, biz bu sene fındığımızı verim bile düşmeden toplayabildik.
Kötü tarafı seneye çotanakları yiyecekler ve biz fındığımızı her zamanki verimle toplayamayacağız, bir sonraki sene belki hiç toplayamayacağız.
Neden mi?
Senede iki kez yumurtlayan, her yumurta kümesinden ortalama 1.500 tırtıl çıkan bir canlıda ondan. Bir kelebekten bir yılda oluşan 4.000 tırtılın yarısı ölse bile senede 2.000 kat çoğalıyor. Dolayısı ile verdiği zarar 2.000 kat artıyor.
Yazımızı rakamlarla boğmak istemediğimden size şu kadarını yazayım 2016 yılında ilçemize gelen 1 kelebekten yukarıdaki hesapla meydana gelen tırtılların her biri 2020 Mayıs ayında bir fındığımıza zarar vermesi öngörüldüğünde 15.000 ton fındıktan fazla bir kayıba neden olacak.
Sözün özü Akçakoca olarak bir karar aşamasındayız.
Mücadele edecekmiyiz?
Şu an herkes Devlet mücadele etsin diyor.
Arkadaşlar siz üretici ve bahçe sahibi olarak uyarılara kulak asmaz, elinizden geleni yapmaz, elinizi taşın altına koyamaz, her yıl parasını kazandığınız fındık ocakları için mücadele etmekten kaçınırsanız devlet nasıl ve ne şekilde mücadele edecek?
UÇAKLA İLAÇLANSIN?
Mümkün değil anlatayım.
Birincisi ovada değiliz uçak etkili mesafeye inemez, sadece su kaynaklarımızı ve doğamızı zehirlemekle kalırız.
İkincisi etkili mesafeye inse bile ocaklarımız o kadar sık bir durumdaki ilaç bahçenin içine etki etmez. Çoğu bahçeye güneş giremiyor, ilaç nasıl girecek.
Üçüncüsü uçaktan atıldığı zaman etki edecek ilaç formları yasaklanalı 10 yıl oldu.
DRONE OLMAZ MI ?
Olmaz. Neden olmaz anlatayım.
İlaçlama dronelarının ilaç haznesi en büyüğü 100 lt, çalışma süresi 2 saat . İlçemizdeki ocakların tamamını ilaçlamak için 25.000 ton suya ilaç karıştırıp bahçelere atmamız gerekecek Bir drone ile ilaçlama yapmamız on yıllar alır. Bizim ilaçlamayı zamanında bitirebilmek için 1.000 adet ve daha fazla drone ihtiyacımız olacak. ( Bu arada bir tanesi 100.000 TL)
Sözün özü şu İlçemizin coğrafi yapısı, fındık ocaklarımızın durumu ve yoğunluğu, Mücadele alanımızın aynı zamanda yaşam alanlarımız olması ve benzer bir çok sebepten havadan ilaçlama ve mücadele olmaz, olsa da etkisi olmaz.
Biz bunu yerden ilaçlama makineleri ile ilaçlayacağız ama nasıl ilaçlanacak ve ilaçlama yeter mi?
- Bölümde Anlatacağız.
Hasadınız bol ve hayırlı olsun.