akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5173
EURO
34,7871
ALTIN
2.422,17
BIST
9.672,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

BALIKÇILIK VE TURİZM BİTİYOR, YA FINDIK’DA VERMEZSE?

02.09.2019 07:14
401
A+
A-

Yaşadığımız Kent  Düzce ilimizin Karadeniz kenarında olan tek ilçesi ve 38.000 nüfuslu bir yerleşim yeri.

Zonguldak ve Sakarya’nın  Cumhuriyetimizden eskilere dayanan köklü iller olmasını , Düzce ilimizin il geçmişinin uzun olmamasının etkilerini dibine kadar hisseden bir ilçe aynı zamanda.

Allahtan arazinin tamamına yakını fındık gibi değerli bir üretim şekli ile dolu olmasından dolayı ekonomik olarak ayakta durabilen, ayakta durabilmek için yardıma ihtiyacı olan bir ilçe değil.

Şimdi bir çoğunuzun “olur mu ya turizm var, Balıkçılık var” dediğini duyar gibiyim.

Doğru, turizm var, ama ne yazık ki  turizm çok dar belli bir kesim için var, zaten gelen turist potansiyeli de belli, Akçakoca halkının büyük çoğunluğuna hitap etmiyor, yaygınlaşmadığı için pastadan gerektiği payı aldığı söylenemez. Tabii ki etkisi yok sayılamaz ama en azından mevcut hali ile genel bir etkisi yok.

Balıkçılıkta gelecek ne olacak belli değil. Giderek azalan popülasyon yanısıra Balıkçılık la geçimini sağlayan aile sayısı da her yıl azalıyor. Kabul edelim yada etmeyelim maalesef durum bu.

Bu durum tespitimizden sonra konumuza gelelim ve an alıcı soruyu soralım

YA FINDIK VERMEZSE?

Olur mu canım,  neden vermesin diyorsunuz değil mi?

Tabiki “küstüm oynamıyorum size fındık mındık yok” deyip vermemezlik yapacak değil.Bu bitkilerin doğasına aykırı bir durum.

Ama topraktan gerekli olan besin elementlerini alamaz, üzerindeki zararlılarla mücadele edemez veya verimli ömrünü doldurur ise öncesinde verim azalır, bu azalma nihayetinde fındık vermemesine dönüşür.

Bu yazımda fındıkta yapılması gerekenleri yazmayacağım, 4 yıldır yazıyorum zaten.

Bu yazıda amacım fındıkta verim düşmesine ve neticelerine farkındalık sağlamak.

İlçemizde her yıl 15 ila 30 bin ton arası fındık hasadı yapılıyor. Ekonomik değeri 250 milyon ile 500 milyon TL. aralığına denk geliyor. Bu hesapla , nüfusu 38.000 kişi olan ilçemizde  başka hiç bir gelir olmasa bile kişi başı 15.000TL girdisi var.

Bir düşünsenize , ilçemizde bir üretim sezonunda bakmışız bir tane bile fındık yok, yani hiç yok. Akçakoca rekoltesi 0 ( sıfır) ton.

Bir hayal edin ne olurdu?

Hayat devam ederdi mutlaka ama bizim hayat nasıl devam ederdi?

Bu seneyi bir milat alalım, hasat işleri bittikten sonra 2020 üretim sezonuna bilinçli, planlı, programlı başlayalım.

Analizlerimizi yaptıralım, toprağımızın ve fındığımızın ihtiyaçlarını belirleyelim. Gübrelemeyi, zirai mücadeleyi, bakım işlerini planlı programlı bir şekilde yapalım.

Sonra pişman olacağımız çok ama çok pişman olacağımız ancak  dönüşü çok  zor olacak yola girmeyelim.

Önüne gelenin birşeyler söylediğine bakmadan konu ile ilgili nasıl bir yöntem izleneceği hakkında uzmanlar ve ilgili kuruluşlarla sıkı işbirliği içine girip hep birlikte zirai mücadele edelim.

Yoksa , teker kırıldıktan sonra yol gösteren çok olur.

Demedi demeyin!!!

Ürününüz bereketli olsun.

Yazarın Diğer Yazıları