akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

KÜLLEMEYE ÇÖZÜMÜ ÜNİVERSİTE-ATSO İŞBİRLİĞİ BULDU

KÜLLEMEYE ÇÖZÜMÜ ÜNİVERSİTE-ATSO İŞBİRLİĞİ BULDU
04.07.2019 06:42
513
A+
A-

Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği içerisinde geliştirdikleri çalışma sonucu fındıkçının kabusu külleme hastalığına karşı çözümü buldu.

Yapılan işbirliği sonucu geliştirilen ilaçlar ve mücadele yöntemi Akçakoca Kaymakamlığı organizesinde bir uygulama bahçesinde  tüm evreleri ile tatbik edildi. Elde edilen % 100 lük sonuç fındıkçı için büyük bir umut oldu.

 

 

Fındık  bahçelerinde son yıllarda sıkça görülen ve ürün verimi ile kalitesine inanılmaz zarar veren külleme hastalığıyla  mücadele konusunda yapılan çalışmaların yerinde görülmesi ve  sonuçların izlenmesi ile ilgili Beyören Köyünde düzenlenen  etkinliğe Kaymakam Yasin Öztürk, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Prof. Der İsmet Yıldırım, ATSO Başkanı M.Nazım Pazvant, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Külleme hastalığı Mücadelesini Yürüten Yücel Çelik, İlçe Tarım Orman Müdürü, Uzmanlar, Projede görev alan Üniversite öğrencileri  ve vatandaşlar katıldılar.

Konu ile nasıl mücadele edildiği ve yapılması gerekenler konusunda basın mensuplarına çok detaylı ve uzun açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İsmet Yıldırım yüzde yüze yakın bir başarı elde edildiğine dikkat çekerek,  “ Beklediğimizden daha yüksek bir başarı elde ettik. Bahçenin bakımının yapılmış olması küllemeye neden olan etkenlerin ortadan kaldırılmış olması önemli  olup Uygulamada kullanılan kimyasalların  organik yapıyı asla bozmamaktadır “dedi.

 

Kaymakam Öztürk çiftçinin üretim kaybınının önlenmesi  ve fındığın kalitesinin korunması için tüm dinamikler ile mücadele edildiğini ve buna destek verildiğini belirterek ” Bu konuda gerekli eğitim çalışmaları sıklıkla yapılmakta olup uygulama örnekleri de verilmektedir. Bugün bu konuda desteklediğimiz üniversite ATSO işbirliğinin örnek başarılı bir çalışmasını göreceğiz” dedi.

 

Daha sonra uygulamanın yapıldığı  bahçeye gidilerek burada bilgilendirme yapıldı . Mücadele edilen ve kodlanmış  ağaçlar vatandaşlar tarafından incelenerek puanlaması yapıldı. Sonuçları  orada basınla paylaşan Prof Dr. Yıldırım “%96 lık bir başarı görülüyor. Küçük oranda görülen küllemenin nedenleri üzerinde çalışmalarımız sürecek. Bu mücadele tüm üreticiler tarafından yaygın bir şekilde kullanılması halinde hastalığın izi kalmayacaktır “dedi.