akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5835
EURO
34,7936
ALTIN
2.413,03
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Düzce pilot il oldu. Yeni Dönem Başlıyor

Düzce pilot il oldu. Yeni Dönem Başlıyor
17.12.2018 13:29
372
A+
A-

Sağlık Bakanlığı, 112 acil hizmetlerinde, yeni yıldan itibaren kademeli olarak “Akıllı Ambulans” ve “tablet uygulaması”nı hayata geçirecek. Akıllı ambulanslar, 2019 yılında Düzce’de de uygulamaya geçecek.

İlk olarak pilot illerde başlayacak ve yıl içinde tüm yurtta yaygınlaştırılacak sistemle, ambulansta yapılan tüm işlemler tablet uygulamasıyla dijital ortamda kayıt altına alınacak, hastaya ilişkin tüm bilgiler anlık olarak ilgili merkezle paylaşılacak ve gereklilik halinde hekim ambulansta yapılan  müdahaleyi yönlendirebilecek. Uygulamayla, hasta ve hekim açısından daha hızlı, güvenilir ve  kaliteli hizmet standardı sağlanacak.

Hasta nakillerine dijital takip

Acil sağlık hizmetlerinde son yıllarda uygulanan “Acil Sağlık Otomasyon Sistemi” (ASOS) sayesinde, hasta nakilleri dijital ortamda takip  edilebiliyor. Ambulanslarda bulunan navigasyon cihazı sayesinde konum belirlenerek en yakındaki ambulans olay yerine sevk ediliyor. Ayrıca, kaç ambulansın görevde olduğu, kaç kilometre yapıldığı, kaç vaka alındığı, kaç vakaya ne kadar zamanda  gidildiği gibi tüm bilgilere de Acil Sağlık Otomasyon Sistemi ile erişilebiliyor.
Ambulanslarda tamamen dijital sisteme geçiş için ise yazılım çalışmalarında sona gelindi. Akıllı ambulanslar, 2019 yılında kademeli olarak 81ilde yaygınlaştırılacak.
Ambulansta kağıt formlara son verecek “tablet uygulaması” ile hastaya  ilk müdahale edildiğinde yapılan nabız, EKG gibi uygulamaların sonuçları anlık olarak ambulansın gideceği hastanenin acil servisine ve aynı anda Bakanlık Koordinasyon Merkezi’ne ulaştırılacak. Gereklilik halinde, komuta merkezince ambulans personeline talimat verilerek, müdahale için yönlendirme yapılacak.
Ambulanslarda kullanılacak uygulamayla gidilen hastanın ismi sisteme  düştükten sonra, hastaya ilişkin kan grubu, geçirdiği ameliyatları, hastalıkları, kullandığı ilaçlar gibi sağlık bilgileri, daha olay yerine varılmadan e-Nabız  sistemiyle ambulanstaki sağlık ekiplerine ulaştırılacak. Böylece hastaya en kısa  sürede en doğru müdahalenin yapılması sağlanacak.

‘Nadir ülkelerden biriyiz’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, ambulanslarda bir pratisyen acil hekimin bulunduğunu anımsatarak, “Hastanın önden EKG’si dahil çekilerek ilgili hekimle paylaşılıyor. Uzmanlık  anlamında da hastanın götürüleceği merkezin hekimiyle irtibat içinde olunup, önceden tanının aşağı yukarı ne olduğu ve o an yapılabilecek bir müdahale varsa o müdahalenin de yapılabilir olduğu, zaman kaybının olmadığı bir dönem olacak.  Yani, akıllı ambulans dönemi başlayacak.” diye konuştu. Koca, “Türkiye genelinde 81 ilde tablet uygulaması dönemine geçmeyi  hedefliyoruz. Pilot uygulamaları, 2019’da yaygın hale getirmek istiyoruz.” dedi.