akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5148
EURO
34,6923
ALTIN
2.491,71
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Bu Yıl Ne Rekolte Ne Fiyat Belli Üretici Zorda

Bu Yıl Ne Rekolte Ne Fiyat Belli Üretici Zorda
27.08.2018 19:14
516
A+
A-

Ağustos ayının sonlarına gelmemize rağmen henüz fındık fiyatları belli olmuş değil. Çoğu üretici fındıklarını topladılar bile fakat henüz fındık fiyatlarını belirleyen fındık rekoltesi bile açıklanmış değil. Böyle bir durumda fındık üreticilerinin dikkatli davranması gerektiğini söyleyen Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bu sezon fındık fiyatını üreticinin sabrı ve dirayetinin belirleyeceğini söyledi.

Ağustos ayının sonuna gelinmesine rağmen halen, 2018 yılı fındık rekoltesi ve Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla devlet adına yapılacak olan alım taban fiyatının açıklanmadığına vurgu yapan Karan, “Orman ve Tarım Bakanlığı herkesin kafasına göre rekolte ve fiyat açıkladığı bir sezonda bize göre ne rekolte ne de fiyat açıklayamamaktadır. O zaman biz de bugünden bu sezon Türkiye’nin tahmini fındık rekoltesinin 400 bin tonu geçmeyeceğini açıklıyor ve iddia ediyoruz. Böylesine belirsiz ve boşluktan istifade eden fındık farelerinin ortalıkta cirit attığı bir sezonda üreticilerimiz aceleci davranmamalı, kafalarındaki fiyat oluşuna kadar beklemelidir. Bu sezon fındık fiyatını üreticinin sabrı ve dirayeti belirleyecektir” diye konuştu

“Eğer fındığın geçen sezon değeri 3 dolarsa bugün de 3 dolar olmalıdır” diyen Karan, üreticilerin hesabını buna göre yapması ve buna göre davranması gerektiğini söyledi.

Karan, “Geçen sezon 3 dolar bandından fındık alıp, üzerine kar marjını koyup Avrupa’ya satan alıcı, şu anda 13-13.50 liradan aldığı fındığı yine üzerine kar marjını koyup dolar üzerinden satıyor. Avrupalı alıcı için dolar geçen sezon neyse, bu sezon da aynı. Ancak üreticinin dolar bazında bir kilogram fındıktaki zararı şu anda 4.5-5 lira. Birde üreticimiz kesinlikle ve kesinlikle ürününü emanete bırakmamalıdır. Emanete bırakılan her fındık, alıcının testisine su taşımaktan öte bir şey değildir. İhtiyacı olan üreticilerimiz zaten ürünü ucuz, pahalı satıp işini görüyor. Ancak ihtiyacı olmayıp da emanete bırakan üreticilerimiz hem kendilerine hem de Türk fındığına zarar vermektedir” diye konuştu.

Emanete bırakılan fındığın bu zamana kadar üreticilere kar getirmediğini hatırlatan Karan, bu durumun üreticileri zarara uğrattığını savundu.

Karan, “Emanet fındıktan karlı çıkan üretici değil, alıcı olmuştur. Üreticilerimiz illa ürününü emanete bırakacaksa, Giresun Ticaret Borsası tarafından kurulan fındıkta lisansı depoya veya FİSKOBİRLİK’e bırakmalıdır” dedi.

“Siyasetçiler üreticiyi yalnız bırakmamalı”

Ziraat Odası Başkanı Karan, fındık üreticisinin yine kaderiyle baş başa bırakıldığını belirterek, “Her seçim döneminde ‘fındık üreticisinin hakkını koruyacağız, üreticinin hakkını kimseye yedirmeyiz, mağdur edilmesine göz yummayız’ şeklinde nutuk atan siyasilerimiz nerede? Acaba tatile mi çıktılar? Üretici girdi maliyetlerini karşılayamaz hale geldi. Maliyetine fındık satıyor. Siyasetçilerimiz halktan, üreticiden kopuk olduğu sürece tarımda bir adım ileri gidemeyiz, monopson firmalara gün doğar ve meydan onlara kalır” ifadelerini kullandı.