akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5208
EURO
34,7888
ALTIN
2.418,86
BIST
9.763,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

FINDIKTA SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM: “AMA NASIL?”

FINDIKTA SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM: “AMA NASIL?”
10.08.2018 18:09
466
A+
A-

Sezonun fındık hasadı başladı başlamasına ama, fındık fiyatı henüz kesin olarak belirlenmiş değil.

Üreticinin beklediği fiyat 15 TL.

2003-2014 yılları arasında yerel gazetede köşe yazarlığı yaptığım dönemde zaman zaman fındık konusuna da değinmiş, fındıkta en önemli sorunun “üretim fazlalığı” ile “tekelleşme, yani rekabetin gerçekleşemediğini” dolayısıyla üreticinin beklentisinin bu nedenle olamadığını, dolayısıyla “rekoltenin” düşürülmesi gerektiğini belirtmiştim.

Üreticilerden bazıları, “Bizler daha fazla gelir elde etmek için çaba sarfederken, sen fındık üretiminin düşürülmesini istiyorsun” gibi itirazlarda bulunmuşlardı.

Oysa, ben o makalemde Akçakoca Ve Karadeniz kıyı şeridindeki fındık alanlarının değil, ormanlardaki ve sulu ziraata elverişli olan ovalardaki fındık alanlarının kaldırılması gerektiğini belirtmiştim.

Sorun üretim fazlalığı ile tekelleşmenin önlenip, rekabetin sağlanmasıyla doğrudan ilgilidir. Şöyle ki, ülkemizde son on yılın fındık üretimi ortalaması 750-800 bin ton arasında değişmektedir. Buna karşılık olarak ihracat rakamlarımız ise 230-260 bin ton işlenmiş, kabuklu olarak ise 460-520 bin tondur.100 bin ton kabuklunun da ülkemizde sarf edildiği dikkate alındığında bu rakam kabuklu olarak toplam 550-600 bin ton.750-800 bin ton üretimden bu rakamı düştüğümüzde her yıl ortalama 200 bin ton gibi bir miktar elimizde kalmaktadır.

Bu miktarı bilen Avrupa devletleri başta İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda vs. alımda nazlanırlar ve dolayısıyla fiyatı biz değil onlar belirler, zaten böyle oluyor ki olması da doğal.

Tarımda gelişmeyi sağlamış olan ülkeler bu konuda yaptıklarına kısaca bir göz atacak olursak, “Arazi sınıflandırması” ve “Üretim planlamasını” gerçekleştirdiklerini görüyoruz.

Son 50 yıldır sık sık belirtilmesine rağmen bu konunun gerçekleştirilmemiş olmasının doğal sonuçlarını Karadeniz bölgesinde beş milyon kişinin geçim kaynağı olan Fındık’ta ve ülkemizin diğer bölgelerindeki tarım ürünlerinde yaşıyoruz. Sattığından çok fındık üretirsen bugün olduğu gibi sonucuna da katlanmak mecburiyetinde kalırsın. Fındık Ve diğer tarım ürünlerinde “Sürdürülebilir tarımın “gerçekleşmesi, üreticinin emeğinin hakkıyla verilmesi mutlaka “ARAZİ SINIFLANDIRILMASI” ve “ÜRETİM PLANLAMASININ” gerçekleştirilmesiyle mümkün olabilir.

Başkaca bir çarenin olmadığı bilinmelidir.

Kalın sağlıcakla..







ETİKETLER: