akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5987
EURO
34,8108
ALTIN
2.496,49
BIST
9.464,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

“SOLUCAN GÜBRESİ VE SOLUCAN YETİŞTİRİCİLİĞİ “PANELİNE YOĞUN KATILIM

“SOLUCAN GÜBRESİ VE SOLUCAN YETİŞTİRİCİLİĞİ “PANELİNE YOĞUN KATILIM
24.02.2018 17:20
497
A+
A-

Akçakoca Kent Konseyi Tarımsal Kalkınma Çalışmalar Gurubunun Organize Ettiği Ekolojik  “Ekolojik Tarımda Solucan Gübresinin Önemi ve Solucan Yetiştiriciliği” paneli gerçekleştirildi.

Akçakoca Belediye Meclis salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, konuşmacı olarak alanında uzman biyologlar, İGM Üyesi Ayfer Yılmaz,  Kartal Kent Konseyi Başkanı Demet Sogurtekin, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran, Ziraat Mühendisi Cenk Doğan,  bazı STK başkanları Muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan panelin açış konuşmasını yapan Akçakoca Kent Konseyi Başkanı Adnan Yaman  neden bu konuyu seçtiklerini anlattı ve konuklarını tanıttı. Daha sonra konunun daha önce çalışmasını yapan ve bu konuda  başarılı uygulamalarda bulunan Kartla Belediyesi Kent Konseyi Başkanı projenin kolaylığı ve  organik tarımın gerekliliği üzerinde yaptığı kısa konuşmasında “Emperyal güçler bizlere kimyasal tarımı dayatarak kanseri yaygınlaştırıyor ve tedavi için ilaç satıyor. Bundan kurtuluş organik tarımı yaygınlaştırmaktır “dedi.

Daha sonra branşlarında uzman Osmangazi Üniversitesi Akademisyeni biyologlar bölümler halinde solucan gübresi ve solucanın yetiştirilmesi, yararları ve kullanım alanları konusunda sunumlarını yaptılar. Üreticinin organik tarımdan sağlayacağı yararlar yanısıra evsel atıkların geri dönüşümü ve gübre satışından önemli girdi sağlayabileceğinin altını çizdiler.

Akçakoca Kent konseyi Başkanı Adnan Yaman, panel ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, bölgede tarımın desteklenmesi için akademisyenlerin de katıldığı bu toplantıda, solucan gübresinin bilimsel çerçevede ele alındığını, Çiftçileri gübreleme konusunda bilgilendirmek amacıyla  bu paneli düzenlediklerini belirterek;

“Kent Konseyi Tarımsal Kalkınma çalışma grubu olarak ekolojik tarımla ilgili çalışmaları halkımızla buluşturmak istedik. Karadeniz’in en önemli unsuru da bilindiği üzere fındık. Fındık tarımında kullandığımız gübrelerin önemi her seferinde akademisyenlerimiz tarafından açıklanıyor. Biz de bu yapılan çalışmalarını suni gübrelerle değil tamamen toprağa zarar vermeyen gübrelerin kullanılması için bilgilendirme yapıyoruz.” dedi.

 

Yaman, Karadeniz bölgesinde yaşanan yanlış gübrelemenin bertaraf edilmesinin istendiğini belirterek konunun bilimsel olarak açıklanması için çiftçileri davet ettiklerini sözlerine ekledi.

Biyolog Burak Kuş da solucan gübresinin kimyasal yapısının fındık için elverişli olduğunu vurgulayarak, “Solucan gübresi sadece organik madde içeriği bakımından değil, mikroorganizmalar açısından da çok zengin bir gübredir. Bu gübre, toprakta kullanılan kimyasalların indirgenmesinde ve olayın tamamen ekolojik olarak sürdürülebilir bir tarım haline gelmesinde büyük rol oynuyor.” diye konuştu.

Panel, fındık üreticilerinin soruları verilen yanıtlar  ile interaktif bir şekilde sürdü.