akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5680
EURO
34,9959
ALTIN
2.431,33
BIST
9.782,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

BAŞARAN ;TMO FINDIK SATIŞ KARARIYLA KİMDEN YANA TAVIR KOYDUĞUNU GÖSTERDİ

BAŞARAN ;TMO FINDIK SATIŞ KARARIYLA KİMDEN YANA TAVIR KOYDUĞUNU GÖSTERDİ
23.02.2018 20:28
421
A+
A-

 

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Ve Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Başaran TMO’nun fındık satma kararına sert bir tepki verdi.

“TMO yeni sezonda ne kadar fındık olacağını görmeden fındık satmamalı, acilen satış kararından geri dönmelidir. “

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) elinde bulundurduğu fındığı kabuklu olarak piyasaya satacağına ilişkin açıklamada bulundu.

Başaran, TMO’nun fındığı satışa çıkartmasının yanlış olacağını bu kararın üreticiyi can evinden vuracağına dikkat çekerek  “TMO çiftçinin elinden değerinin altında aldığı fındığı 2018 yılı rekoltesi belli olmadan satışa çıkartıyor. Amacı çiftçiyi ve ürününü korumak olan TMO, daha alım fiyatlarını açıklarken maksadını göstermişti” dedi.

TMO yetkilileri ile bir çok görüşme yapıldığını ancak uyarılarının dinlenilmediğini aktaran Başaran, “Bugün geldiğimiz noktada 2018 yılı ürünü belli olmadan fındık satılacağı açıklandı. Şayet bizlerin itirazlarına rağmen geçen yılki üretim açıklandığı gibi ise bugün niçin TMO piyasaya fındık satıyor. Fındık piyasada 12 lira değer buluyorsa niçin TMO tüm uyarılarımıza rağmen 10 lira gibi bir fiyattan alım yapmıştır. TMO’nun elindeki fındığı zamanından önce sattığı takdirde gereğini yapacaklarını söylenenler nerede” ifadesini kullandı.

“Üretici mağdur edilecek”

Başaran, “Ülkemizin tarımsal ihracatı içerisinde birinci sırada olan fındık üreticisi mağdur edilecek” diyerek şunları kaydetti:

TMO eliyle ihracatçılara ve alıcılara yem edilmektedir. Ziraat Odaları 12 liranın altında fındık alımı yapmayın uyarısını dikkate almayanlar bu gün değerinin altında aldıkları üreticinin alın terini geleceğini satışa çıkarmıştır. TMO yeni sezonda ne kadar fındık olacağını görmeden fındık satmamalı, acilen satış kararından geri dönmelidir. Aksı halde önümüzdeki sezonda fındıkta problem bitmeyecek, zarar eden yine üretici olacaktır. “