ASLINDA O KADAR ÖNEMLİDİR Kİ SAYISIZ NİMETLE DOLU GÜZEL ÜLKEMİZİN CAN DAMARI ÜRETİCİLERİNİN ÇOK DEĞERLİ ELLERİYLE ÜRETTİĞİ TÜRK MALLARINI TÜKETEREK BÜYÜMEK, GELİŞMEK, İLERLEMEK… BİNBİR EMEKLE ÜRETİLEN HİÇBİR ŞEYİ İSRAF ETMEMEK… TUTUMLU OLARAK HEM KENDİ HEM DE ÜLKESİNİN KESESİNİ DÜŞÜNMEK…
Yerli Malı Haftamız Kutlu Olsun.
Yerli Malı Haftası 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Ülkemizde Yerli Malı Haftası’nda öğrenci ve öğretmenler yerli malı olan yiyecekleri okullarda düzenlenen etkinliklerde bir arada tüketir.
Okullarda öğretmen ve öğrenciler arasında çeşitli etkinlikler düzenlenir ve öğrencilerin yerli tüketimi yapmasına, tutumlu olmasına ve bilinçli tüketici olmasına dikkat çekilir.
Yerli Malı Haftası dolayısıyla, öğrenciler evlerinden getirdikleri, pasta, kek, börek, meyve gibi yiyeceklerle sağlıklı ve dengeli beslenmeyi öğrenirler. Okullar tarafından hafta kapsamında ayrıca öğrencilere, israf etmemek ve tutumlu olmak öğretilir.
BU ÜLKENİN TARİHİNİ ve DEĞERLERİNİ YAŞATMAK İÇİN EMEK VEREN TÜM MESLEKTAŞLARIMA MİNNETLERİMİ SUNARIM.
Resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edilmiştir.
Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştır.
Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bu yönde bir konuşma gerçekleştirip ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularının altını çizmiştir.
1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlamış, 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.
Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artırılmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ”yerli malı kullanmanın önemi” vurgulanır.
İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir.
İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur.
Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır.