akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5663
EURO
34,8269
ALTIN
2.433,30
BIST
9.701,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Genç Nesil Fındık Tarımını Sürdürmeye Yönelik Çalışmıyor

İstanbul’da düzenlenen Ferrero’nun yapmış olduğu toplantıda konuşan Ferrero Tarım Direktörü Ersi Arısoy,”Türkiye, dünya fındık üretiminde yüzde 70’lik payla 1. sıradayken, dekar başına düşen verimlilikte 6. ve son sıradayız” şeklinde ifade etti.

Genç Nesil Fındık Tarımını Sürdürmeye Yönelik Çalışmıyor
06.12.2017 18:40
744
A+
A-

İstanbul’da düzenlenen Ferrero’nun yapmış olduğu toplantıda konuşan Ferrero Tarım Direktörü Ersi Arısoy,”Türkiye, dünya fındık üretiminde yüzde 70’lik payla 1. sıradayken, dekar başına düşen verimlilikte 6. ve son sıradayız” şeklinde ifade etti. Ferrero Türkiye, kendisiyle ve bünyesinde bulunan markalarla ilgili bilgi vermek, fındık ve fındık tanıtımına ilişkin global bir bakış açısı sunabilmek için Trabzon’da dahil Türkiye’de fındık üretimi yapılan Samsun, Ordu, Giresun ve Sakarya’dan basın mensuplarıyla İstanbul’da buluştu. 2 gün süren programın ilk gününde yapılan basın toplantısında öncelikli olarak Ferrero Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Yasemin Taşkın, kısaca tanıtımda bulundu. Ferrero Tarım Direktörü Ersin Arısoy ise Türkiye’de tarım reformuna katkıda bulunulması gerektiğini kaydetti. Konunuyla ilgili olarak Özsoy, “Türkiye’de tarım reformuna katkıda bulunmak, Fındığını kalitesini daha yükseltmek. Türk fındığı gerçekten kaliteli fındık. Ancak bahçede yaptığımız yanlış şeyler, daha sonra koruyamadığımız sürece buna zarar veriyoruz. buna engel olmamız lazım. Bu iş bitki niyetimi dediğimiz hasat dönemi bittiğinde bir sonra ki hasat dönemine geçene kadar kapsayan uygulamalar” şeklinde açıklama yaptı.

Karadeniz Bölgesi fiziki şartları oldukça zor olan coğrafi bölgelerimizden birisi. Bölgenin coğrafyasıyla ilgili konuşan Arısoy, “Coğrafyası çok zor olabilir, ama coğrafyası çok uygun olan bir ülkedeyiz. Türkiye, bundan 20 yıl önce Dünya fındığının yüzde 90’ını üretirken bugün yüzde 70’ini üretiyor. Bu yüzden Türk fındığı ve Türk çiftçisinin diğer ülkelerle rekabetçi bir şekilde üretiyor olması son derece önemli” diye ifadelerde bulundu. Coğrafi şartları zor olmasına karşın tarım açısından en uygun coğrafi bölgelere sahip olan Türkiye’de bir çok tarım ürünü üretilirken özellikle fındık tarımına çok uygun olduğuna değindi.

Genç Nesil Fındık Tarımını Sürdürmeye Yönelik Çalışmıyor

Fındık tarımı çalışmalarını sürdüren kesimin eskiden beri fındık üretimi yapan üreticiler olduğu, yeni nesilden fındık tarımına yönelen çok fazla üretici olmadığına dikkat çeken Arısoy, “Çiftçilerin karlılığını ve sürdürülebilirliği gerek. Karadeniz Bölgesinde bir kuşağı neredeyse kaybettik. ek çok tarım işçimiz 50’li 60’lı yaşlardı. Genç nesil fındık tarımı içinde olmak istemiyor. Onları başka sektörlere kaydırmamak için fındık tarımını karlı hale getirmemiz gerekiyor. Müdern tarım medotlarını adapte etmemiz lazım. Zor arazi koşullarında bile yapabileceğimiz şeyleri yapmamız gerekiyor. Son bir yılda 40 bin bahçe ziyareti yaptık” diye konuyla ilgili olarak açıklama yaptı.

Konuşmasını sürdüren Arısoy üretilen fındığın üretim şeklinin ve tüketici açısından kalitesinin önemine değinerek, “Biz önce üretmeyi bilmemiz lazım. Kaliteli üretmemiz lazım. Biz ürettik kim alırsa alsın deme lüksümüz yok. Çünkü biz tüketmiyoruz. Başkaları tüketiyor. 69 Ziraat Mühendisi ile Türkiye’de ki yerli yabancı tarım firmalarından daha fazla Ziraat Mühendisi Karadeniz’de bulunduruyoruz. Her bir mühendis 5 bin hektardan sorumlu. Her gün o bölgede mesaisini geçiriyor. 20’ye yakın sosyal uzman arkadaşımız var. Gelişmiş ülkeleri ihraç ediyoruz. Hangi koşullarda üretildiği onlar için önemli. Bunlarla ilgili hassasiyeti algılayamazsak onlar için üretim yapamayız” dedi.

Üretimde Birinci, Dekar Verimliliğinde Altıncı

Türkiye’nin dünyada fındık üretiminde birinci olduğu sürekli konuşulan ve gündeme gelen bir konu ama dekar verimliliği açısından dünyada 6. sırada bulunuyor. Verimin önemli olduğunu vurgulayan Arısoy bu konuda çabalanması gerektiğini söyleyerek, “Türkiye, dünya fındık üretiminde yüzde 70’lik payla 1. sıradayken, dekar başına düşen verimlilikte 6. ve son sıradayız.  Türkiye, Mısır üretiminde dekar verimliliğinde 1. veya 2. sırada. Pamuk üretiminde ilk 3’ün içinde. Ancak bu şekilde dünyada geniş alanlarda pamuk üreten ülkelerle rekabet halindeyiz. Verimliliği yukarı çıkarmadığmız müddetçe bizim rekabetçi olmamız pek mümkün değil” diye konuştu.