akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

ÇARE ALTERNATİF TARIM ÜRÜNLERİNDE

19.11.2017 10:49
562
A+
A-

Orman Mühendisi Ali Solak’ın 22.04.2011 tarihinde”Bakış” başlıklı Akçakoca Sahil Gazetesi köşesinde yer alan yazısını siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz. O tarihten günümüze neler yapıldığının takdirini siz değerli Akçakocalıların takdirine sunuyoruz.

Halkımızın en önemli gelir kaynağı fındıktır.Bilinen ve maalesef varolan bir başka gerçek girdi maliyetlerinin artması,fiyat istikrarının sağlanamaması sonucu geçimini bu üründen sağlayan çiftçimizin ekonomik bakımdan içine düştükleri açmazdır.
Sorunun bu şekilde devam edemeyeceği dikkate alındığında yapılması gereken,fındık üreticisinin bu açmazdan nasıl kurtulacağının uygulamaya konulması olmalıdır.Akçakoca’da ilk kez 1993 yılında düzenlenen ve belirli aralıklarla yapılması planlanan 1. Akçakoca Kurultayı kapalı spor salonunda gerçekleştirilmiş ve geniş katılımlı toplantıda Akçakoca’nın sorunları tartışılarak turizm,tarım,hayvancılık,balıkçılık,ticaret vs.gibi konular gündeme getirilmişti.
Bu ilk kurultayda “Alternatif Tarım Ürünleri”konusu da işlenmiş,Aşılı Ceviz konusunu sunduğum kurultayda,seracılığın yanısıra çeşitli meyve türleri konusu da gündeme işlenerek çiftçilerimizin bu alanda üretim yapmaları önerisinde bulunulmuştu.O günden günümüze bu konuda arzu edilen gelişmenin sağlandığını söylemek mümkün değil.
Oysa,bölgemizin yağış,sıcaklık,nem vs. gibi iklim özellikleri dikkate alındığında birçok tarım ürününün yetiştirilmesine müsait olduğu görülür.Ceviz,Kestane,Kiraz,Erik,Elma,Armut gibi meyve çeşitleri doğal olarak yetişmektedir.Yapılması gereken daha çok,ihtiyacı karşılamak açısından bu tarım ürünlerini geniş alanlara yaymak,üretilen bu tarım ürünlerini iç ve dış piyasalara pazarlamak olmalıdır.
Akçakoca’nın alanı 378 bin dekardır.Bu alanın yüzde ellisinde fındık tarımı yapılmakta olup,ortalama üretim 25-30 bin tondur.Fındık tarım alanının 30-35 bin dekarında yukarıda adlarını verdiğim meyveleri yetiştirip pazarlayabilirsek,çiftçimize ek bir gelir elde etmek imkanını sağlamış oluruz.Tüm köylerin arazi ve toprak yapısı incelenerek hazırlanacak bir envanterle hangi ürünün nerede yetiştirilmesinin ekonomik olacağı belirlenebilir.
Akçakoca mülki hudutlar dahilinde 49 bin dekar 2B arazisi var.Bu yerlerin öncesi devlet ormanı olduğundan genellikle eğimli bir arazi yapısına sahiptir.Kestane ve Ceviz güçlü kök Ve gövde yapılarıyla toprak muhafaza karakteri taşıyıp erozyonu önlediğinden bu alanlar için en uygun tarım ürünleridir.
Bu projenin gerçekleştirilmesi için Akçakoca Kaymakamlığının önderliğinde,Belediye,Ziraat Odası,Sivil Toplum Kuruluşları ve Muhtarlıkların katılımıyla heyetler oluşturulup,bir plan Ve program dahilindeköylerimiz ziyaret edilerek çifçilerimizin teknik açıdan bilgilendirilmeleri zarureti vardır.
Akçakoca olarak içinde bulunduğumuz ekonomik problemlerin giderilmesini ve gelecekte yaşanmamasını istiyorsak,”Çare Alternatif Tatım Ürünlerinde.”diyorum.

 

Yazarın Diğer Yazıları