akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5112
EURO
34,7947
ALTIN
2.479,06
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

“FINDIK ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMASIN!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, fındık için en kısa zamanda yasa çıkarılması gerektiğini ifade ederek “Bu gidişle artık fındığı da ithal edersek şaşırmayın.” dedi. Artık uzun vadeli hedefler konarak, fındık üzerinden siyaset yapılmaması ve çözüm üretilerek üreticinin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

“FINDIK ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMASIN!”
27.10.2017 15:54
390
A+
A-

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, fındık için en kısa zamanda yasa çıkarılması gerektiğini ifade ederek “Bu gidişle artık fındığı da ithal edersek şaşırmayın.” dedi. Artık uzun vadeli hedefler konarak, fındık üzerinden siyaset yapılmaması ve çözüm üretilerek üreticinin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Yine Hüsran Yine Hayal Kırıklığı”

Fındıktaki sorunun diyalogla çözülmesi gerektiğinden bahseden Torun, şunları söyledi; “Yine hüsran yine hayal kırıklığı. Her sene bir şeyler söyleniyor. Muhalefet eleştirilerini yapıyor, iktidar kendine göre kararlar alıyor. Sonuçta görüyoruz ki üreticinin sorunu çözülmüyor. Üretici, alın terinin karşılığını alamıyor. Biz açık çağrı yapıyoruz. Bu yüzyılda, bu dönemde sorun nereden kaynaklanıyorsa, diyalogla bu işi çözelim. Bu artık üzerinden siyaset yapacağımız bir konu olmasın. Bunun bir üretimi bir de tüketimi var. Sonuçta alıcılar belli, üretim miktarı belli. Sonuçta bunu çözmemiz mümkün. Biz demiyoruz ki, sürekli çok pahalıya satalım, 20 lira, 30 lira olsun değil. Üretici fındığını kaça satacağını bilsin. Adam, ürünüm değerli olsun diye ya evinde bekletiyor para etmiyor ya da evinde çürütüyor, olumsuz koşullarda sıkıntı içinde. Bekletiyor yine para etmiyor. Satıyor, alın terinin karşılığını yine alamıyor. Harmandan çıkarır çıkarmaz satıyor yine aynı olumsuzlukla karşılaşıyor. Bugüne kadar TMO devreye girdi fındık alıyor yine yok.”

“Yarın Fındığı Da İthal Edersek Hiç Şaşırmayalım”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun dünya üretiminin çoğunluğuna sahip olmamıza değinerek fındık piyasasında ki değişimleri ve fındık fiyatlarını bizim belirlememiz gerektiğinden bahsetti.

Kısa, orta ve uzun vadede de devamlılığı olan bir çalışma yapılması gerektiğine değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun; “Dünyada fındığın yüzde 70’ini biz üretiyorsak, yüzde 30’unu da bizim dışımızdakiler üretiyorsa, üretim belli. Dünyada 1 milyon tonun üzerinde. Tüketim 800-850 bin ton. 100-150 bin ton fazla üretim piyasada bu kadar dengesiz fiyat oluşturmamalı. Bizde kendi koşullarımızı oluşturup, piyasayı belirleyici rol oynamak zorundayız. Bunun içinde diğer alıcılara karşı rekabetimizi güçlendirecek mekanizmalarımızı, kararları almak zorundayız. Fındığın yasasını çıkarmak ve stratejik ürün ilan etmek zorundayız. Kısa, orta ve uzun vadede de sürdürülebilir bir çalışma yapmak zorundayız. Hemen biz 1-2 senede çözülür, bunu sağla demiyoruz zaten. Ama 5-10-20 yıllık hedefler koyarız. İlk 5 yılda ve sonraki süreçte ne yapılacak? Ona göre bu süreci takip ederiz. Şuanda gülüyoruz. Ama 10 sene önce samanı, eti, mercimeği ithal edeceğimizi söylesek gülmez miydik? Yarın fındığı da ithal edersek hiç şaşırmayalım” konuşmasında şeklinde ifadelere yer verdi.

“Ürünümüze Karadeniz Halkını Yabancılaştırmayalım”

Üreticinin hakettiği duruma gelebilmesi ve mağduriyetinin bitmesi gerektiğini söyleyen Torun; “2016-2017 sezonunu bitirdik. Önümüzde 2018 yılı var. Şimdiden bir araya gelelim. Ortak aklı bulalım. Bunun üzerinden siyaset yapmayalım. Dünya piyasası nedir, Türkiye’deki piyasa ve üretim nedir, iç piyasa ve dış piyasa da ne kadarı tüketilecek? Bunun kararlarını alalım. Hedefleri koyalım ve üreticimizi mağdur etmeyelim. İnsanlarımızı hayal kırıklığına uğratmayalım. Ürünümüze Karadeniz halkını yabancılaştırmayalım” dedi.