akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Acarlar Longozunu Bekleyen Tehlike

DSİ, İstanbul içme suyu ihtiyacını karşılamak için Kaynarca’da iki baraj yapacak. Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Yenihaber Gazetesi Genel Yayın Müdürü Sezai Matur “Her iki barajı besleyecek derelerin ortak özelliği Acarlar Longozu ’nu besleyen dereler olması. Buraya akan suları keserseniz Longoz ’un hiçbir özelliği kalmaz” uyarısında bulundu.

Acarlar Longozunu Bekleyen Tehlike
21.10.2017 15:52
539
A+
A-

KÖŞESİNE TAŞIDI

Sezai Matur 17 Ekim tarihli Sakarya Yenihaber Gazetesi’ndeki köşe yazısında Devlet Su İşleri’nin yaptıracağı Kandıra ve Kaynarca sınırları içinde yer alacak Kemerdere ve Yırtmaçdere barajları hakkında bilgiler verdi. Kemerdere Barajı işlemlerinin büyük ölçüde tamamlandığına dikkat çeken Matur, her iki barajın verimli tarım arazileri üzerinde kurulacağına işaret etti.

İKİ DERE LONGOZU BESLİYOR

Sezai Matur sözlerin şöyle sürdürdü: “Her iki barajın kurulacağı derelerin ortak özelliği Acarlar Longozu’nu besleyen dereler olması. Barajların ÇED raporlarında her ne kadar longozun korunması için gerekli önlemlerin alınacağı belirtilse de buna inanmak çok zor. Acarlar Longozu subasar ormanı. Longoza akan suyu kıstığınızda hiçbir özelliği kalmaz.”

NEDEN GÖREMEDİM?

Şimdiye kadar bu tehlikeyi göremediği için kendine kızdığını hatırlatan Sezai Matur yazısını şöyle tamamladı: “Ayrıca her iki barajın yapılacağı araziler yemyeşil verimli tarım arazileri. İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için bu verimli toprakları yok etmenin mantığı yok. Kaynarcalı ve Kandıralı koca manavlar hiç değilse Yırtmaçdere baraj suları altında kalacak verimli tarım arazilerine sahip çıksınlar. Belki bu baraj engellenirse Acarlar bir nebze korunmuş olur.”

longoz5longo1z longoz2  longozz