akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5354
EURO
34,9280
ALTIN
2.435,91
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Artı ve Eksileriyle Yeni Sınav Sistemi – YKS

18.10.2017 16:49
591
A+
A-

+ İSABET OLDU.

Yeni sınav sisteminin ayrıntıları ortaya çıktı ve olması gereken kısmen buydu.
Mart ayında yapılan ve sınava hazırlık sürecini ikiye bölen bir YGS’nin ne öğrenciye ne öğretmene ne de okula bir faydası olmadığı açıktı. Mart ayına kadar hızla ve stresle yürütülen yoğun çalışma temposu YGS’nin sona ermesiyle yerini vazgeçmişliğe, bitkinliğe ya da aşırı özgüvene dayalı tembelliğe bırakıyordu.

+ İSABET OLDU.

Kimse kendini kandırmasın !
160 soruluk bir YGS ‘ de 160 soruyu da yanıtlamak Türkiye’de üniversiteye hazırlanan öğrencilerin çok azının hedefiydi. Sayısal öğrenciler Sosyal Bilimler Testine gelemeden süreyi bitiyordu zaten çoğunlukla. Eşit ağırlık öğrencileri ise Fen Bilimleri testine yanaşamıyordu bile  Belki biraz biyoloji …belki de kimya …Temel düzeyde Türkçe ve matematik bilgisine sahip olmak her Türk gencinin birikimi olmalı. Güzel dilimizi anlamak, bilmek ve güzel konuşmak bir ayrıcalık değil vazife olmalı. Hayatın gerçeği matematik ise akıl yürütmeyi ve sayısal mantığı kazandırmalı…

-OLMADI.

Cumartesi günü sabah yapılacak TYT ( Temel Yeterlilik Testi)’nin ardından aynı gün içinde öğrencinin mesleki hedefinde asıl belirleyici olan branş derslerinin testine tabi tutulması yerinde bir planlama gibi görünmüyor. Belki de olması gereken; yabancı dil sınavını cumartesi günü ikinci oturum olarak gerçekleştirmek .Pazar sabahı ise 40’ar sorudan oluşan sosyal bilimler , fen bilimleri,matematik ve Türk Dili Edebiyatı-coğrafya testlerini uygulamak.
Her bir öğrencinin gelecek için hayal ettiği kariyer hedefi önemli bir planlamadır. Bu denli önem arz eden , okullarda uzmanlaşma için bölümlere ayrılan ve tabi ki çok daha belirleyici olan bilimlerin test soruları Pazar sabahı daha dinç zihinlere yöneltilmeli.
*Yabancı dil öğrencilerinin mesleki kariyer hedefleri de aynı derecede önem arz etmektedir. Cumartesi günü ikinci oturum olarak uygulanması bir haksızlık olmayacaktır. (Soru sayısı 80 olduğu için)

+İSABET OLDU.

Tek bir hafta sonu ve taaa haziran ayında yapılacak bir sınav için bol bol vakit var demektir. Mart ayına yetiştirilmesi gereken konu diye bir şey yok artık. Müfredatta herhangi bir değişiklik olmadığı için çalışmalar aynı şekilde devam edecek, süre ile ilgili yaşanan gerginlik bir nebze azalacaktır.UMARIM.
Sistemler değişebilir. Değişmeyen tek şey ancak sistemli çalışmaya devam ederseniz başarıyı yakalayacağınızdır.

YENİ SINAV SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Halihazırda var olan Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sistemleri arasında üç aylık bir süre farkı bulunuyordu.
Yeni sistemin en büyük farklılığı kendini burada gösteriyor.
YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın açıkladığı sisteme göre birinci oturum ve ikinci oturum haziran ayında ve aynı gün yapılacak.
Adaylar haziran ayında bir cumartesi günü ilk oturuma girecek, öğle molasının ardından ikinci oturum sınavlarına katılacak. Sadece yabancı dil sınavı ilk iki oturumun ardından pazar günü yapılacak. Bir diğer önemli detay ise ilk oturumdan alınan puanın 2 yıllık geçerliliğinin olması. Yeni sınav bu seneden itibaren uygulamaya konuluyor.

SINAVDA KAÇ SORU OLACAK?

Üniversiteye hazırlanan adaylar YGS’de Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinde 160 sorudan oluşan bir testten sorumluydu. Yeni sınavın ilk oturumunda ise sadece 80 soru olacak. LYS’nin yerine geçecek ikinci oturum ise Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testi için 40 ayrı soru bulunacak. Yabancı dil sınavına girecek adaylara ise 80 soru yöneltilecek.

İLK OTURUM NASIL OLACAK?

YGS’nin yerine geçecek ilk oturuma Temel Yeterlilik Testi (TYT) adı veriliyor. Ancak ilk oturumlar arasındaki en büyük fark ise soru sayısı ve adayların sorumlu olduğu bölümlerde ortaya çıkıyor. YGS’de adaylar Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarından sorumlu tutuluyordu. TYT’de ise 40 Türkçe ve 40 Temel Matematik sorusu olacak.
Bir anlamda Matematik-1 ve Türkçe-1’den oluşan bir test hazırlanmış. Eğer adaylar tercih yapmazsa ilk oturumdan aldıkları puan bir sonraki sene de geçerli sayılacak. İlk oturumdan 150’den fazla puan alan adaylar ön-lisans programlarından tercih yapabilecek. Lisans tercihi yapmak isteyen adayların ise 180 puanı geçmesi gerekiyor.

2 YIL GEÇERLİLİK UYGULAMASI NASIL İŞLEYECEK?

• Yeni sınav sistemiyle üniversite hazırlık süreçlerine gelen en büyük değişikliklerden biri herhangi bir yılda aldığınız puanın bir sonraki sene de geçerli olması. Adaylar TYT’den 200 ve üzeri puan alabilirlerse bu puanı tercih yapmadıkları takdirde isteğe bağlı olarak bir sonraki yıl da kullanabilecekler. Burada altı çizilmesi gereken nokta, bu uygulamanın bir zorunluluk değil, bir tercih olarak tasarlanmıış olmasıdır.
Örneğin; 2018 yılındaki Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren bir aday ilk aşamada 200 puan alırsa, 2019’da ilk oturuma yeniden girmeden sadece 2. oturum sınavlarına katılabilecek. Aday iki yılda istediği puanlardan birini kullanabilecek. Yani adayın 2018 yılındaki puanı, 2019 yılında aldığınız sonuçtan daha iyiyse tercih yaparken bir önceki yılın ilk oturum puanını kullanabilecek.

İKİNCİ OTURUM NASIL OLACAK?

• LYS sisteminde dört farklı günde yapılan sınavlar, yeni sistemde bir güne indirilmiş oluyor (Yabancı dil sınavı hariç). Haziran ayında bir cumartesi günü öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Matematik testleri yapılacak. Her bir testte 40 soru bulunacak.

SINAVLAR KAÇ DAKİKA OLACAK?

Sınavların soru sayısını açıklayan YÖK Başkanı Yekta Saraç, sınav süresinin henüz belirlenmediğini söyledi. YGS-LYS sisteminde test türüne göre farklılık göstermekle beraber bir soruya 1,5 – 1,7 dakika süre düşüyor. YGS-LYS’den önce yapılan ÖSS’de ise soru başına 1 dakika veriliyordu. Saraç, gerekli değerlendirmelerin yapıldıktan sonra sınav sürelerinin belirleneceğini, bunun da ileri bir tarihte açıklanacağını söyledi.

ADAYLAR HANGİ SINAVLARA GİRECEK?

• Tıpkı YGS-LYS sisteminde olduğu gibi YKS sisteminde de adaylar istedikleri sınava girebilecek. Buradaki en büyük detay sınavların ayrı ayrı mı yoksa bir bütün olarak mı yapılacağı hususunda. Büyük bir ihtimalle YÖK ve ÖSYM, sınav giriş çıkışlarında dikkat dağınıklığını azaltmak için her sınava farklı bir saat belirleyecek ve bu sınavlar arasına kısa aralar koyacak.
• Temel olarak sözel çıkışlı adaylar Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya ve Sosyal Bilimler sınavlarından, eşit ağırlık çıkışlı adaylar Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya ve Matematik sınavlarından, sayısal çıkışlı adaylar ise Matematik ve Fen Bilimleri sınavlarına girecek. Ancak adaylar kendi bölümlerinin testleri dışında diğer sınavlara da girebilecek. Yani bir aday isterse bütün soruları çözebilecek.

PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?

• Yeni sistemle adayların yerleştirme puanları hesaplanırken ilk oturumun dolayısıyla Türkçe ve Temel Matematiğin önemi artıyor. Lisans yerleştirmelerinde kullanılacak bütün puan türlerinde ilk oturumun ağırlığı yüzde 40 olacak. Diğer yüzde 60 ise adayın tercih yapacağı bölüme göre değişiklik gösterecek.

ADAYLAR NASIL TERCİH YAPABİLECEK?

• YGS-LYS sistemiyle adaylara 18 farklı puan türü hesaplaması getirilmişti. YÖK bu sistemi ilk açıkladığında puan türlerinin farklılığını lisans bölümlerinin ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini ifade ederek 18 farklı puan türünü savunmuştu. YKS sisteminde ise puan türleri 5’e düşürülüyor. Yani MF-1/2/3 gibi puanlamalar yerini MF (adı Sayısal puanı da olabilir) puanına bırakacak. Aynısı Sözel ve Eşit Ağırlık bölümleri için de geçerli.

LİSANS İÇİN 180 ŞARTI

• Ön lisans tercihi için adaylara ilk oturumdan en az 150 puan almış olma şartı getiriliyor. 180’den fazla puan alan adaylar lisans programları için tercih yapabilecek.

SINAV ÜCRETLERİ NASIL OLACAK?

• Üniversite sınav sisteminin değişmesiyle milyonlarca adayın aklına gelen bir diğer soru da sınav için ödenecek ücretler. Saraç, sınav ücreti konusundaki bir soruyu ise “Tek bir başvuru, tek bir başvuru ücreti olacak” diye yanıtladı.

• Kuvvetle muhtemel adaylar sabah oturumu için ayrı ücret ardından sonraki oturumlar için ayrı ücret ödeyecek. İkinci oturumda tıpkı LYS’de olduğu gibi sınav başı ücretlendirme yapılabilir. Yani aday gireceği kadar sınavın parasını verebilir.

Yazarın Diğer Yazıları