akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,6004
EURO
34,8280
ALTIN
2.491,99
BIST
9.506,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

TANJU ÖZCAN GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

ÖZCAN: “CUMHURBAŞKANININ KİŞİSEL ÇIKARLARI MİLLİ ÇIKARLARIMIZIN ÖNÜNDE DEĞİLDİR”
Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Milletvekili Tanju Özcan ABD’nin Türkiye’den vize başvurularını sınırsız süre ile durdurmasına ilişkin açıklamada bulundu.

TANJU ÖZCAN GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ
15.10.2017 12:45
422
A+
A-

ABD ile yaşanan vize krizi ile ilgili olarak açıklama yapan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, “Uluslararası saygınlığımız sıfıra indi. Zamanında Amerika’nın desteği ile iktidara gelenler bugün onlarla bile ters düştüler” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bülent Ecevit hakkındaki sözleri hakkında da bir açıklamada bulunan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, “Hani dün çıkıp küçümsediği rahmetli Ecevit var ya bizim genel başkanımız. Amerika’ya milli çıkarlar için tavır koymuştu. Kıbrıs için tavır koymuştu, Afyon için tavır koymuştu. Bizim bu çakma milliyetçi kibar duruşundan dolayı Sayın Ecevit’i eleştiriyor ama Ecevit bunun gibi çakma milliyetçi değildi” dedi.

 “ULUSLARARASI SAYGINLIĞIMIZ SIFIRA İNDİ”

Vize krizini değerlendiren Özcan, “1 ay kadar önce Sayın Cumhurbaşkanı bir Amerika ziyaretinde Trump ile ortak bir basın toplantısı düzenlemişti. Ne demişti orada hatırlar mısınız? İlişkilerimiz hiç olmadığı kadar iyi ancak görüyoruz ki Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerimiz hiç olmadığı kadar kötü. Yani Amerika dünyada beş altı ülkeyle onlarda adı terörle anılan ülkelerdi vize yasağı koymuştu. Şimdi aynı yasağı koskoca Türkiye Cumhuriyetine koydu. Uluslararası saygınlığımız sıfıra indi. Zamanında Amerika’nın desteği ile iktidara gelenler bugün onlarla bile ters düştüler. Biz şunu hiç söylemedik siyasi hayatımızda hiç böyle de düşünmedik Türkiye Cumhuriyetinde her zaman tam bağımsız bir devlet olması gerektiği söyledik. Hiç bir zaman ne Amerika’ya ne Rusya’ya ne de başka bir ülkeye sömürgesi gibi hareket etmemesi gerektiğini söyledik” diye konuştu.

 “FETÖ İLE KOL KOLAYDI, EL ELEYDİ, İÇ İÇEYDİ”

Tanju Özcan, AK Parti dönemine kadar bütün dünya ile ilişkilerimizin iyi olduğunu fakat şu anda çevremizdeki komşularımızın hiç biri ile aramızın iyi olmadığı söyledi. Özcan; “Dış politikada AKP dönemine kadar saygın bir ülke olarak anıldık. Bütün dünya ile ilişkilerimiz iyiydi. Zaman zaman Yunanistan ile sıkıntı yaşardık onu dışında komşularımız ile uzun süredir iyi ilişkilerimiz vardı. Ama şu anda bakıyorsunuz çevremizdeki, komşularınızın hiç biri ile iyi ilişkileri yok. Belki kısmen selamlaşabilecek düzeydeyiz. Yakında onu da bozarlar diye düşünüyoruz. Ama bunlarda hiçbir zaman ölçü olmadı. Ya gittiler ESAD ile ortak Bakanlar Kurulu toplantısı yaptılar, ortak tatiller yaptılar, kardeş ESAD dediler iki yıl sonra kalleş ESAD demeye başladılar. Daha düne kadar Amerika’nın her dediğine boyun büken Amerikalılar askerlerimizin başına çuval geçirirken rota bile vermekten aciz olanlar bugün anti Amerikancı bir politika yürüttüğünü iddia edecek noktaya geldi. Bunar böyle bakın geçmişte de böyleydi. Kürt sorununa bakışta da böyleydi, IŞID meselesinde de böyleydi. Bir dönem PKK ile oturdular masaya yıllarca müzakere süreci götürdüler bu yanlış dediğimizde bize hain ilan ettiler. Sonrasında görüldü ki; terör örgütleri ile mücadele hiç bir fayda getirmiyor. IŞID’e öfkeli çocuklar dediler dünyanın en tehlikeli terör örgütü çıktı. Bir dönem FETÖ ile kol kolaydı, el eleydi, iç içeydi bunlar. Partiyi bile birlikte kurdular. Şimdi düne kadar yakın dostu olan FETÖ bunların can düşmanı oldu bize de her türlü zararı veren FETÖ idi. Bugün neredeyse bizi bir FETÖ’cü ilan etmedikleri kaldı” şeklinde konuştu.

“TAYYİP ERDOĞAN’IN ÇIKARLARI MİLLİ ÇIKAR DEĞİLDİR”

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Amerika ile olan çıkarların milli çıkarlar değil kişisel çıkarlar yüzünden bu noktaya geldiğini ve önümüzdeki aylara dikkat çektiğini ifade etti. Özcan; “Öyle takiyeci bir hükümet tarafından yönetiliyoruz ki; zamanında biz rahmetli Erbakan’a takiyeci demişiz, dedik. Ben bazı yerlerde de söylüyorum rahmetli bize hakkını helal etsin. Biz asıl takiyeci’nin bunları gördükten sonra bunlar olduğunu gördük. En azından rahmetlinin bir milli duruşu varmış. Bunlarda ne bir milli duruş var ne bir milli görüş var, bunlar gayri milli ama herkesi de milli olmamakla suçlayan bir yapı. Çözebilmek mümkün değil. Ben önümüzdeki aylara dikkat çekmek istiyorum. Amerika ile olan ilişkiler keşke milli çıkarlarımız yüzünden bun noktaya gelseydi. Evet, biz Amerika’ya rest çektik. Geçmişte bize ambargo uyguladı. Ne zaman yaptı bunu? Hani dün çıkıp küçümsediği rahmetli Ecevit var ya bizim genel başkanımız. Amerika’ya milli çıkarlar için tavır koymuştu, Kıbrıs için tavır koymuştu, Afyon için tavır oymuştu. Bizim bu çakma milliyetçi kibar duruşundan dolayı Sayın Ecevit’i eleştiriyor ama Ecevit bunun gibi çakma milliyetçi değildi.  İşte milliyetçilik anlayışını kazım beyin söylediği gibi Beşparmak Dağlarına yazmıştı, Afyon tarlalarına yazmıştı. Amerika’ya milli çıkarlarımız için tavır koymuştu. Ama buna bakıyorsun bu kendi çıkarları için tavır koyuyor. Tayyip Erdoğan’ın çıkarları milli çıkar değildir. Milli çıkar ayrıdır, kişisel çıkar ayrıdır” dedi.

“CUMHURİYET HALK PARTİLİLER OLARAK MİLLİ DURUŞTAN ASLA GERİ ADIM ATMADIK”

Amerika-Türkiye ilişkilerinde bir kişinin tutuklanmasının asıl sebep olmadığını ve krizin başka boyutları olduğunun altını çizen Özcan; “Onun derdi ne biliyor musunuz? Aydınlatmak için söylüyorum. Onun derdi Amerika’da devam eden Rıza Sarraf’ın tutuklu olduğu, Halk Bank genel müdür yardımcısının tutuklu olduğu dava. Ağzından kaçırdı geçen. Diyor ki; Rıza Sarraf’ı itirafçı olarak değerlendirmek için istiyorlar. Biz de diyoruz ki kardeşim senin suçun yoksa bu adam ne konuşursa konuşsun seni hiç ilgilendirmemesi lazım. Rahatsızlığın ne? Ama korkuyorsun ki altından başka şeyler çıkacak. Keşke Yunanistan ile adalar yüzünden bu noktaya gelmiş olsaydık. Çünkü orada milli çıkarımız var. Sen orada bizim Türk adalarına Yunan bayrağı çekilirken sessiz kalacaksın, Amerika’nın her türlü planında yardımcı olacaksın,  Büyük Ortadoğu projesinin eş başkanıyım diyeceksin, sonrada kişisel çıkarların zarar gördüğü için ilişkileri bozacaksın. Ondan sonrada milli duruş sergileyin diyeceksin. Biz Cumhuriyet Halk Partililer olarak milli duruştan asla geri adım atmadık şimdiye kadar bunu herkes bilir. Cumhuriyet Halk Partili olmayanlar da bilir Cumhuriyet Halk Partisinin milli hassasiyetler konusunda ne kadar duyarlı olduğunu. Ancak bu ülkenin Cumhurbaşkanının kişisel çıkarları milli çıkarlarımızın önünde değildir. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.