akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5947
EURO
34,7865
ALTIN
2.497,31
BIST
9.461,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Çocuk İşçiliği Önleme Programı Muhteşem Bir Eğlence Gecesi İle Noktalandı

Çocuk İşçiliği Önleme Programı Muhteşem Bir Eğlence Gecesi İle Noktalandı
30.08.2017 18:32
443
A+
A-

Esmahanım Köyünde Fındıkta Çocuk İşçiliğinin Engellenmesi Projesinin Final Gecesinde Doğu Ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Gelen Mevsimlik Fındık İşçilerinin Çocukları Gözetici Öğretmenlerinin Eşliğinde  Hazırladıkları  Çocukların, Ailelerinin Ve Davetlilerin Bir Araya Geldiği Eğlence Programı Müzik Ve Halkoyunları Eşliğinde Gece Boyunca Sürdü.

 

 

Dünya çapında gıda ve endüstriyel ham madde tedariki alanında lider bir firma olan Olam-Progıda firması, Sosyal Sorumluluk projesiyle “Fındıkta Çocuk İşçiliğinin Engellenmesi” için Düzce’nin Akçakoca ilçesinde çalışmalar yürütüyor.

Olam-Progıda tarafından yaklaşık 1 ay boyunca Tepeköy ve Esmahanım köylerinde “Fındıkta Çocuk İşçiliğinin Engellenmesi” amacıyla yürütülen projelerde, tarım işçilerinin çocuklarına bu süre boyunca okullarda hem eğitim verdirirken, hem de çocuklara eğlenceli günler yaşatılıyor.

Firma tarafından yenilerek köye kazandırılan Esmahanım ilkokulu, 2015 yılından bu yana her fındık hasat döneminde Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortaklığında yürütülen “Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Sona Erdirilmesi Projesi” kapsamında Mevsimlik Tarım İşçilerinin çocuklarının bahçelerde çalışmayıp eğitimlerine devam edebilmeleri için kullanılıyor.
Mevsimlik fındık işçilerinin çocukları bu okulda 1 ay boyunca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sağlanan temel eğitimin yanı sıra, sosyal ve sanatsal faaliyetler, sosyal destek, spor aktiviteleri gibi alanlarda kendilerini geliştirdiler.

Bir ay boyunca süren keyifli eğitimler, son gün gerçekleştirilen bir şenlik organizasyonuyla final yaptı. Saat 19.00’da okul önünde başlayan şenliğe, tarım işçilerinin çocukları bahçelerden gelen aile fertleriyle birlikte katılırken, yemek ve çay ikramlarıyla başlayan gece, çeşitli aktivitelerle devam etti.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının hep bir ağızdan okunduğu gecede, çocuklar da hünerlerini sergilediler. Şiirler okuyan, türküler söyleyen çocuklar izleyenlerden bol bol alkış alırken, komedi dans üçlüsü gösterisi yapan çocuklar kahkaha tufanına neden oldular.

Olam-Progıda firması tarafından tüm ayrıntıları önceden hesaplanmış gecede yaşanan elektrik kesintisi dahi çocukların ve izleyenlerin coşkusunu kesemedi. Etkinlik jeneratör desteğiyle devem etti.

Gecede Esmahanım köyü halkoyunu ekibi de bir çerkes oyunu sergiledi. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise hareketli müziğin ritmine dayanamayan tüm katılımcılar, hem Karadeniz oyunları oynadılar, hem de birlikte halay çektiler.

Fındık işçilerinin çocuklarının yüzlerini boyayan gönüllü resim öğretmenleri resim, taş boyama çalışmaları örneklerini de gecede sergilediler.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Akçakoca Saha Koordinatörü Sorumlusu Ayhan Direk de “Tepeköy sosyal Destek Merkezinin ardından Esmahanım köyünde de Olam-Progıdanın destekleri ve birçok kurumun paydaşlığında mevsimlik fındık tarımı işinde çalışan çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik programlar geliştiriyoruz.” dedi.

Direk, yaklaşık 1 ay boyunca çocukların çalışmasını önlemek için çeşitli etkinlikler düzenledik. Bu gün de burada bir ayın sonunda kapanış etkinliğini yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Gönüllü emekli öğretmen Yaşar Karaoğlan ise 29 yıl öğretmenlikten sonra emekli olduğunu, bu projenin geçen yıl başlamasından dolayı bu yıl da gönüllü olmak istediğini söylerken, çevredeki çocukları tespit edip bu projeye dahil ettiğini sözlerine ekledi.

 









ETİKETLER: