akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ TEHLİKESİ GİDEREK ETKİSİNİ ARTIRIYOR

AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ TEHLİKESİ GİDEREK ETKİSİNİ ARTIRIYOR
27.07.2017 10:13
483
A+
A-

Özellikle Çilimli ve Gölyaka Yöreleri Başta Olmak Üzere Düzce İl Genelinde Amerikan Beyaz Kelebeği giderek etkisini artırıyor.

Haziran ve ağustos aylarında iki aşamalı mücadele edilen bu zararlı ile ilgili olarak Hafta içinde bazı temaslarda bulunmak üzere Gölyaka ve Çilimli ilçelerindeki fındık bahçelerinde Amerikan Beyaz kelebeği zararlısının tahribatını gören ve fotoğraflayan Akçakoca’lı fındık ve zahire ticareti yapan Ahmet Koçak gazetemize gözlemlerini ;

“Düzce’de fındık bahçelerini adeta kemiren Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele yapılmazsa 2 yıl içinde tüm Düzce bölgesinin fındığı yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Ben bu gün gezdiğim bölgelerde durumu bizzat müşahade ettim. Bahçelerde içler acısı bir görüntü var.” İfadeleriyle aktardı.ok-1

Fındık üreticilerinin İl tarım müdürlüğünün derhal bölgede etkin bir şekilde önlem almasını istediklerini sözlerine ilave eden Koçak “Tüm bölgeyi etkisi altına almaktan endişe ediliyor “dedi.

Konu ile ilgili olarak Düzce İl Tarım Müdürlüğü sitesinde ise “Düzce’de 1997 yılından itibaren görülmeye başlanan Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı birinci döl zararı Haziran ayında ortaya çıkmaktadır. Birçok bitkide beslenebilme kabiliyetinde olan bu zararlı mücadele edilmediğinde popülasyonunu artırarak farklı alanlarda yeni zararlara neden olabilmektedir. Yapılan akademik çalışmalarda bu zararlının 628 farklı bitki türünde zarar meydana getirdiği, öncelikle en çok dut ve akçaağaçlarda görüldüğünü ayrıca diğer bitkilerden elma, armut, kiraz, fındık bahçeleri ve hatta kavak gibi bitkilerde de zararı tespit edilmiştir.ik-1

Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısının asıl zararı yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yapmaktadır. Bu zararlı yumurtalarını genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar yaprakta beslenmeye başlamaktadır. Bu dönemde toplu halde yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ederler. Beslenmesini tamamlayan her bir birey bireysel yaşamaya başlar ve ardından pupa dönemine girerek ikinci döl zararı ya da ertesi yıl erginleri meydana getirmek üzere toprağın çatlakları,  çatı araları ya da ağaç gövdesindeki çatlaklara gizlenmektedir.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu yaptığı açıklama da ”yılda Haziran ve Ağustos aylarında olmak üzere iki döl zararı olan bu zararlı ile mücadele kapsamında gerek Feromon ve ışık tuzakları gerekse gözle yapılan kontrollerde yapraklarda yumurta paketleri ve larva kümeleri görüldüğünden dolayı mücadele zamanının geldiğini söyledi.

İl Müdürü Kabaoğlu, ‘’Entegre Mücadele prensipleri kapsamında yapılacak ilaçlı mücadelede asıl amacın, zararlının tamamen yok edilmesinden çok popülasyon yoğunluğu dikkate alınarak zararlının meydana getireceği zararın ekonomik zarar eşiğinin altında tutmak olmalıdır. Bu kapsamda İl Özel İdare destekli olarak alınan ilaçların zararlının yoğun olarak görüldüğü muhtarlıklara dağıtıldığını, çiftçilerimizin kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde, yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaşıldığında, bunların öncelikle budama makası ile kesilmek suretiyle imha edilmeleri, popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçların kullanılmasının önemli olduğunu, bu nedenle öncelikle muhtarlıklara dağıtılan ilaçların kullanılması, yeterli olmaması durumunda ise çiftçilerimizin İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak reçete yazdırmalarını, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerektiğini’’ söyledi.

İlaçlı mücadeleden 10-15 gün sonra ağaçlar kontrol edilmeli yeni bulaşma ya da yeni açılan yumurta paketleri varsa ikinci bir ilaçlı mücadele yapılmalıdır.” Açıklaması yer almaktadır.