akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4979
EURO
34,9774
ALTIN
2.431,80
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Ramazan’da nasıl beslenmeliyiz?

Ramazan’da nasıl beslenmeliyiz?
25.05.2017 18:55
364
A+
A-

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Vildan Vural, on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı öncesi iftar ve sahur sofraları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Vildan Vural, on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı öncesi, vatandaşlara beslenme önerilerinde bulundu.

Ramazan ayının yaz mevsimine dek gelmesinden dolayı oruç süresinin 18 saate ulaştığına dikkat çeken Dr. Vural, sağlıklı beslenerek oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğini söyledi.

“İftarı İkiye Bölün” Birden Yüklenmeyin

Dr. Vural, iftar için beslenme önerilerini şöyle açıkladı: “Vatandaşlarımıza iftarı muhakkak ikiye bölmelerini öneriyoruz. İftar sofrasında beslenmeye önce hurma, zeytin ve su ile başlamalılar. Ardından da çorba ve salata tüketmeliler. Bunun sonrasında, 20 dakika ya da 30 dakika ara vermelerini, sofradan kalkıp az da olsa dolaşmalarını tavsiye ediyoruz. Daha sonra sebze ve et yemekleri tüketilebilir. Muhakkak tatlı ihtiyacımız da olacaktır ama ağır tatlı tüketiminden kaçınılmalı. Bu ihtiyaç şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan gidermeye çalışılmalı.”

“Sahurda Kahvaltılık Besinler Sağlığımıza İyi Gelecektir”

Dr. Vural, sahurda beslenme önerilerini ise şöyle açıkladı: “Sahurda protein ağırlıklı besinler tüketilmeli. Haşlanmış yumurta, çok tuzlu olmamak kaydıyla peynir iyi birer tercih olacaktır. Etli yemekler, pilav, börek ve makarna gibi besinlerden sahurda olabildiğince uzak duralım. Kahvaltılık besinler sağlığımıza daha iyi gelecektir. Bol sıvı alınmalı. Mevsim meyvelerinden karpuz ekstra sıvı alımında iyi bir tercih olacaktır. İmsak vaktine en yakın anlarda sahur yapılmasını öneriyoruz.”

İftarla Sahur Arasında Ara Öğün “Süt, Yoğurt ve Meyveden Oluşmalıdır.”

Dr. Vural, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yüksek sıcaklıkların yaşanabileceği bu dönemde, oruç nedeniyle ilk günlerde, baş ağrısı, halsizlikler ve enerji düşüklüğü yaşanabilir. Ancak birkaç gün sonra vücudumuz bu duruma alışacaktır. Bundan dolayı iftar ve sahurda olabildiğince, ağır beslenmemeyi ve bol sıvı tüketimini önemle tavsiye ediyoruz. Ayrıca iftarla sahur arasındaki bir vakitte, ara öğün tüketimi tavsiye ediyoruz. Bu ara öğün süt, yoğurt ve meyveden oluşabilir.

“Fazla Besin Tüketiminden Kaçınılmalı”

Sahurdan iftar süresine kadar vücutta 700-800 gram civarında su kaybı yaşanacaktır. Şeker ve tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların dışında, bu miktardaki sıvı kaybının ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını düşünmüyoruz. Börek, makarna, şerbetli tatlı, çikolata, krema ve kaymak tüketiminden kaçınılmasını tavsiye ediyoruz. İftar ve sahurda sıvı kaybını, telafi edebilmek için, su, salata, ayran, cacık, komposto ve çorba tüketimi sağlığımız açısından oldukça önemli. Kronik rahatsızlıkları bulunan hastalarımız, muhakkak hekimlerine danışmalarını, doktorlarının tavsiyelerine göre hareket etmeliler. İftar ve sahur sofralarında çok fazla tüketmek sağlığımıza iyi gelmeyecektir. Çok acıkabiliriz ama tabağımıza az az besinler alarak tüketim tercih edilmeli.”

Haber: Mehmet Fatih Yalınız – Bolu Köroğlu TV







ETİKETLER: