akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5496
EURO
34,8904
ALTIN
2.432,22
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Fındık Üreticilerine İlave Gelir… Kardelen Soğanı…

Fındık Üreticilerine İlave Gelir… Kardelen Soğanı…
11.05.2017 20:25
636
A+
A-

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, birçok ülkeye ihraç edilen “Karadeniz kardeleni soğanı”, Giresunlu bazı fındık üreticileri için ek gelir kaynağı oldu.

 

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, birçok ülkeye ihraç edilen Karadeniz kardeleni soğanı, hem ek maliyet gerektirmeden fındıkla aynı bahçede yetiştirilebilmesi hem de yüksek getirisi dolayısıyla bazı fındık üreticileri için ilave gelir kaynağı oldu.

Latince “Galanthus Woronowii” olarak adlandırılan ve 31 Kardelen çeşidinden biri olan Karadeniz kardeleni, Doğu Karadeniz’de doğal ortamda yetişebiliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya, yaptığı açıklamada, Giresun’da 28,5 dönüm alanda Karadeniz Kardeleni soğanı üretimi yapıldığını söyledi.

Fındık bahçelerinde rahatlıkla yetiştirilebilen kardelenin Giresunlu çiftçilere ek gelir kaynağı olduğuna işaret eden Kahyaoğlu, “Dönüm başına yaklaşık 500 kilogram ürün elde edilebiliyor. 1 kilogram bitki soğanı da 10-12 lira arasında satılıyor. Bu da üreticilerimiz için önemli bir gelir.” diye konuştu.

Kahya, Karadeniz kardeleninin çana benzemesi nedeniyle özellikle Avrupa ülkelerinden büyük ilgi gördüğünü, bitkinin ihracatına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kota uygulandığını belirtti.

1080xautokardelen

“FINDIKTAN DAHA KARLI”

Keşap ilçesinde Karadeniz kardeleni soğanı üretimi yapan Cengiz Yaylamış da birkaç senedir fındık bahçesinde kardelen soğanı yetiştirdiğini söyledi.

Fındığın yanında yetiştirdiği kardelen soğanlarının kendisi için ek gelir olduğunu ifade eden Yaylamış, “Fındık bahçeme hiçbir zararı yok. Hiçbir zahmeti de yok. Fındığa yaptığım bakım, aynı zamanda kardeleni de kapsadığı için ek maliyeti de bulunmuyor. Bir ürüne yaptığım masrafla iki üründen gelir sağlıyorum. Kardelen doğal ortamda yetiştiği için hiçbir maliyeti yok. Bu özelliği bakımından fındıktan daha karlı.” dedi.

Yaylamış, 20 dönüm ekili alanı bulunduğunu belirterek, bu yıl yaklaşık 30 bin lira gelir elde etmeyi hedeflediğini dile getirdi.