akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5869
EURO
34,7988
ALTIN
2.513,75
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

YGS Nedir?

27.12.2016 19:44
588
A+
A-

Eğitim, yeni kuşakların toplum yaşamında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları edinmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine yardım etme,üretimde bulunacak biçimde yetiştirme sürecidir.Bu nedenle hayat boyu devam eder,bitmez.
Bir eğitimci olarak bu köşede eğitim ve öğretim ile ilgili bazı paylaşımlarda bulunmaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.Varsa sorularınızı dinleyip cevaplandıracağım elimden geldiğince.

Hayatımız sınavlarla dolu.TEOG, YGS-LYS, DGS,KPSS… Ama unutmayın !
Soru varsa CEVAP da vardır 

2017 Yüksek Öğretime Geçiş (YGS) başvuruları başlıyor.
Başvuru Tarihleri : 4 – 18 Ocak 2017
Sınav Tarihi ve Saati : 12 Mart 2017 Pazar
Saat: 10.00
Sınav sonuçları 28 Mart 2017 tarihinde açıklanacaktır.
Peki;

YGS NEDİR?

Yükseköğretim lisans (4 yıllık) ve önlisans (2 yıllık) programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmesi sisteminin genel adı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’dir (ÖSYS).
Bu sistem içinde
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) uygulanmaktadır.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olacakların/olanların istedikleri takdirde, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız yerleştirilme işlemleri de ÖSYS kapsamında yapılmaktadır.

ÖSYS’ye Kimler Başvurabilir?
• Ortaöğretim kurumlarının son sınıfında (12.sınıf) okumakta veya bitirmiş olanlar (mezun) olan öğrenciler
• Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar
• Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar
• Durumları yukarıdaki şartlardan herhangi birine uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da ÖSYS’ye başvurabilirler, ancak; bu adaylar, ÖSYS yükseköğretim programları tercih süresinin son gününe kadar T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde ÖSYS kapsamında yapılan YGS ve LYS sınavları sonuçları yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler.

YGS’ye Girme Zorunluğu Var Mıdır?
• ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlara ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YGS’ye girmeleri zorunludur.

• Sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylardan, sınavsız geçiş hakkının bulunduğu ön lisans programları hariç diğer lisans programları veya alanları dışındaki ön lisans programlarını tercih etmek isteyenlerin YGS’ye girmeleri zorunludur.

Kimler YGS’ye Girmek Zorunda değildir?
• Meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adaylardan sadece bu hakları ile yerleşmek isteyenlerin YGS’ye girme zorunluluğu yoktur.Ayrıca;
i. TÜBİTAK’ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışmasına katılarak birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alan adaylar, isterlerse kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına (burslu programlar hariç) sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirildiklerinden bu adayların YGS’ye girme zorunluluğu yoktur.
Bu adaylar, burslu programlara yerleştirilmek istiyorlarsa ÖSYS’ye girmek ve merkezî yerleştirme işlemlerine dâhil olmak zorundadırlar.
ii. Yabancı uyruklu öğrenciler ile ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayanların Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına kabul usul ve esasları Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenmekte olup ayrıntılı bilgiye www.yok.gov.tr internet adresindeki Öğrenci başlığı altında yer alan Kendi İmkanları ile Eğitim Alacaklar/Yurt Dışında Lise Eğitimi Alanlar sekmesinden ulaşılabilmektedir. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin ÖSYS’ye başvuru yapma ve YGS’ye girme zorunluluğu yoktur. Ancak bazı yükseköğretim kurumları yurt dışından öğrenci kabulünde ÖSYS puanlarını kullanabilmektedir. Bununla birlikte ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayan T.C. uyruklu veya uyruğundan biri T.C. olan çift uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında kabulde ÖSYS’den yararlanmayı istemeleri halinde ÖSYS’ye başvuru yapma ve YGS’ye girme zorunluluğu bulunmaktadır.
ÖNEMLİ :
YGS tek oturumda yapılan 160 soru için 160 dakika süre verilen bir sınavdır.
YGS ikinci aşama ve esas belirleyici sınav olan LYS’ye giriş için gerekli bir basamaktır sadece.YGS puan türlerinin en az birinden 180 puan alan öğrenci LYS ‘’ye girme hakkı kazanır.
YGS ‘nin LYS’ye etkisi %40’tır.Yani belirleyici olan Lys’dir.(Lys puan türlerinden tercih yapacaklar için)
YGS sonucunda 6 farklı puan türü oluşur.
YGS -1 : Sayısal – Matematik ağırlıklı
YGS –2 :Sayısal – Fen ağırlıklı
YGS –3 :Sözel – Türkçe ağırlıklı
YGS -4 : Sözel – Sosyal ağırlıklı
YGS-5 :Eşit Ağırlık – Türkçe ağırlıklı
YGS- 6 :Eşit Ağırlık-Matematik ağırlıklı

YGS’de Hangi Testler Yer Alacaktır?
YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumludur. YGS’de uygulanacak testler ve kapsamları aşağıda verilmiştir.

ygssoru

Haftaya  YGS’ye Başvuru İşlemi Nasıl Yapılacaktır?”

 

Yazarın Diğer Yazıları