akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5224
EURO
34,8341
ALTIN
2.474,48
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

FINDIKÇIYI UYARDI

FINDIKÇIYI  UYARDI
17.08.2016 20:11
410
A+
A-

Akçakoca Fındık Alım Satımı Ve Zirai Araç Gereç Piyasasının Önemli Aktörlerinden Tandoğan Fındık Sahibi Serkan Tandoğan 2016 Yılı Fındık Rekoltesi Ve Bahçelerde Görülen Hastalıklarla İlgili Olarak Yaptığı Değerlendirmede  Piyasanın  Çok Düşük Açılmış Olduğuna Dikkat Çekerek Üreticiye  “Bir Kilo Fındığınızı Bile Emanete Vermeyin! “Uyarısında Bulundu.

Düzce Ticaret Borsasının 2016 fındık sezon piyasasını % 50 randıman kabuklu fındığın fiyatı, brüt 11.00 TL, net ise 10.75 TL olarak açıklaması üzerine bir değerlendirmede bulunan Tandoğan Fındık sahibi Serkan Tandoğan; Geçtiğimiz yılı kayıpla kapayan fındık üreticisi için bu yılında  zor yıllardan biri olacağına   dikkat çekerek; “ Üretici hasada başladığında açıklanan  ve beklenen rekoltenin çok altında bir durumla karşılaştı. Buna  fındıkta küllenme olarak nitelenen bir hastalığın  neden olduğu anlaşıldı. Henüz tam olarak nereden kaynaklandığı bilinemeyen ve gelecek yıllara da önemli bir hasara neden olacak bu hastalığın yaygın olarak ve bilinçsizce kullanılan zehirli ilaçlardan özellikle ot ilacından kaynaklandığını düşünüyorum. İşin kötü yanı bu hastalığın   sadece bu yılın ürününe değil dallarda yarattığı kuruma ile gelecek yıllara da yansıyacak bir hasar oluşturduğu görülüyor.” dedi.

Piyasanın bölgelere göre 11TL civarında açıldığını  ve bunu düşük bulduğunu belirten Tandoğan “Bu fiyatın aniden bir yükseliş göstereceğini tahmin ediyorum. Yıllarca Milli ürünümüz fındık  gerçek değerini önceki yıl dışında bulmadı ve  Fındık Üreticisi, yıllarca alın terinin karşılığını tam olarak alamadı,

Fındıkta kaymağı Avrupalı birkaç firma yerken, milyar dolarlar para kazanırken üretici ve Devlet olarak biz hep fındıktan zarar ettik.

Geçen sene fındığını değerinde satmak için emaneten Avrupalı firmalara teslim eden fındık üreticileri, sezon başında 14 TL ye  satmadıkları fındıklarını sezon sonunda 7.50 TL ye hesap kesmek zorunda bırakıldı.

Bu yıl  aynı hataya düşmemek için fındık üreticilerine çağrıda bulunuyorum. Bu yıl rekolte beklenenin çok altında gerçekleşecek. Fırsat fındık üreticisinin elinde. Acele etmeden fındıklarını hem erken satmamalarını , acil ihtiyaçları kadar satıp kalanı asla  emanete vermeden ellerinde bekletmelerini tavsiye ediyorum.” dedi.