akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5866
EURO
34,8481
ALTIN
2.504,29
BIST
9.677,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Fındıkta Olası Büyük Tehlikeye Dikkat Çeken BAŞARAN “BU HAVALAR FINDIĞI BOZAR ”

Fındıkta Olası Büyük Tehlikeye Dikkat Çeken BAŞARAN “BU HAVALAR FINDIĞI BOZAR ”
23.02.2016 10:53
401
A+
A-

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Başaran yavaş da olsa yükselmeye Başlayan Fındık Fiyatları ve Mevsim Normalleri Üstünde Seyreden Hava sıcaklıklarının neden olabileceği olumsuzluklar konusunda yaptığı açıklamalarda “ İnşallah 2014 ü tekrar yaşamayız” dedi.

Fındık fiyatlarında son günlerde yukarı doğru bir kıpırdamanın görüldüğünü belirten Başaran ;”Fındığın bu fiyata düşmesinin tek nedeni emanete verilen fındıktır. İhtiyaçlarını  bugüne kadar satış yapılan fındık yanı sıra emanet fındıkla karşılayan kesim şu günlerde piyasaya   fındık inmeyince  zorunlu olarak fiyatı yükseltmeye başladı ve rakam çift hanelere yeniden ulaştı “dedi.

2016 Ürünü için bugünlerde yaşanan hava koşullarının büyük bir risk olduğuna dikkat çeken Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Başaran “ İnşallah 2014 koşullarını bir daha yaşamayız.   Şubat ayında 60 yılın en sıcak günlerini yaşıyoruz. 10_15 derecelik sıcaklık farkı, halk tabiriyle bitkilerin erken uyanmasına neden oluyor. Bazı yüksek köylerimizde fındık  yaprağa durdu. Mart sonu yada nisan başında Allah göstermesin bir don olayı büyük zarar verir. 2014 yılında yaşanan don olayı bu yılda hava şartları nedeniyle fındığı tehdit ediyor. Bu sıcaklıklar birkaç gün daha böyle devam ederse bütün ağaçların tamamen uyanmasını sebep olacaktır. Şu anda sert çekirdek grubuna giren bazı bitkiler(erik, kayısı, şeftali) erken çiçeklenmeye girdiler. Mart ayından sonra don riski gördüğümüz 10 Nisan’a kadarki süreçte hava sıcaklıkları sıfır derecenin altında bir sıcaklık görürse bu ürünlerde ister istemez bir zarar görülecektir.

2-dallar (1)

Aynı sıkıntılar geçim kaynağımız fındıkta da görülecektir. Fındık ağaçlarında da şu anda karanfiller uyanıyor . Bu uyanma devam eder de hava sıcaklıklarıyla beraber uyanma artarsa sıfır derecenin altına düşen sıcaklıklarda zararla kaçınılmaz olacaktır. Risk içeren bu durumdan dolayı sigorta kapsamı içerisinde olan üreticilerimizin 5 Mart’a kadar olan süreçte Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yaptırmalarını öneriyoruz. Gönül ister ki afetler hiç olmasın. Ancak Mart ayı bizim için riskli bir ay. 2014 yılı Mart ayında da bir don olayı yaşadık. Bu tür bir zararın önüne geçme adına üreticilerimize mutlak sigorta yaptırmalarını öneriyoruz “dedi