akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4798
EURO
34,9465
ALTIN
2.435,91
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Mahkeme Kararının Yanlış Olduğunu Vurgulayan KELEŞ “GÜNDE 400 TON ÇÖPÜ MECBUREN MELEN’E DÖKÜYORUZ”

Mahkeme Kararının Yanlış Olduğunu Vurgulayan  KELEŞ “GÜNDE 400 TON ÇÖPÜ MECBUREN MELEN’E DÖKÜYORUZ”
04.02.2016 19:59
315
A+
A-

Katı Atık Depolama Tesisi Hakkında Belediye Meclisinde Detaylı Ve Çok Çarpıcı Bilgilendirmelerde Bulunan Bulunan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Tesisin Kapısına Kilit Vurulmasına Kadar Giden Süreci Ve Çok Yanlış Olduğunun Altını Çizdiği Mahkeme Kararı İle Karardan Sonraki Gelişmeleri Açıkladı.

Açıklamasında mahkeme kararının yüzde yüz hatalı olduğunu vurgulayan Keleş “Melen Çayı’na su kaçma ihtimali var diye kapatılan tesisin çöpünü karardan sonra Melen Çayı’na döküyoruz. Tesisin kapanmasına yol açan konu çözülme aşamasında iken bu karar çıktı. Peki ne oldu. Bu kararı alıp bir aydır bize çöpü Melen Çayı’na döktürtenler çözüm tamamlanınca ne diyecekler?” dedi.

Bölge halkının kötü kokular ve çevreye olumsuluklar verdiği gerekçesiyle ilin tüm çöpünün depolandığı katı atık tesisinin Açılan dava sonucunda Mahkemenin çöp dökümünü durdurması sonucu 1 aydır tekrar vahşi depolamaya dönüş yapılan çöp sorunu hakkında Düzce Belediye Meclisi’nde çok sert ve çarpıcı açıklamalarda bulunan Başkan Keleş, tesisin çalışma sistemine dair bilgileri ve tesis kurulana kadar Düzce’deki çöp toplama yönteminin nasıl olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlattı.

KALEŞ (1)

BUGÜNE KADAR MELEN’E DÖKÜLÜYORDU

“Türkiye’de yerleşim birimlerinin % 80 ninin çöplerini vahşi depoladığını belirten Keleş “Düzce’de de kontrolsüz bir şekilde vahşi depolama vardı. Çöplerin tamamı Melen Çayı’nın içerisine dökülüyordu. Melen Çayı’nın kenarına dökülen çöp büyük kepçelerle çaya doğru sürülüyordu. Çayda çöpü Melenağzı’na kadar taşıyordu.”

EN SON TEKNOLOJİK DONATIYA SAHİP

Katı Atık depolama tesisi ile ilgili bilgilendirmesinde en son teknolojinin kullanıldığını vurgulayan Başkan Keleş; “Sistemde düzenli depolama, ön ayrıştırma, ön ayrıştırmadan sonra kalan evsel atıkların kompoze hale dönüştürülmesi ,ön ayrıştırmadan sonra kalan atıkların katı yakıt hale dönüştürülmesi var. Yine ön ayrıştırmadan sonra kalan evsel atıkların gaz haline getirilmesi çıkan gazın yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülmesi var. Bir de bütün çöpün çıktığı şekliyle yanma odalarında yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülme yöntemi var.”dedi.

KOKUNUN %100 GİDERİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Bugün dünyanın kullandığı bütün yöntemlerde bir miktar artık kaldığını ve kokunun olduğunun altını çizen Başkan Keleş yapılan düzenli depolama konusunda ise; “Altı futbol sahası büyüklüğünde oluşturulan çanak içersinde zemine 1,5 metre kalınlığında kil tabaka ile sızdırmaz malzemelerden taban oluşturduk. Üzerine gaz bacalarını yerleştirdik. Çöp suyunu direne etmek için drenaj kanalı döşedik. Düzenli depolanan katı atıkları 3 metre kalınlıkta serdikten sonra iş makinalarıyla sıkıştırıyoruz bu sıkıştırmada su çıkıyor. Bu su, yağmur suyuyla birleşerek su toplama havuzuna gidiyor. Havuzda biriken çöp suyunun arıtılması çok zor olduğu için püskürtme yöntemiyle tekrar çöp sahasının üzerine bırakacak devir daimi henüz yapamadık. Bu yapılana kadar biriken suyu tankerlerle arıtma tesisine taşıyoruz. Günde 400 ton çöp ve çöpe ait su bir miktar koku çıkarıyor. Çıkmaması mümkün değil.” Dedi.

KOKUYU ENGELLEYECEK ÇALIŞMAYI ANLATTI

Konunun önüne geçmek adına yapacakları çalışmayı da anlatan Keleş, “Çöpün daha çok suyundan koku geldiğini tespit ettiğimiz için 6 kilometre kanalizasyon borusuyla arıtma tesisimize direkt bağlayarak çöp suyu birikimini engelleyeceğiz. Kokunun da yüzde 70 – 80 oranında önüne geçeceğiz. Vatandaşların itiraz ettiği koku kısmını da engellemiş olacağız.” dedi.

MAHKEME HATALI

Köylülerin gösterdiği tepki ve yaşanan gelişmelerde gözden kaçanların olduğuna dikkat çeken Başkan Keleş olayın diğer boyutunu anlattı. Keleş, “Dünyanın en son teknolojisiyle kurmuş olduğunuz tesis neden durup dururken mahkeme kararıyla kapatıldı? Düzce Ovası, Melen Suyu aracılığıyla İstanbul İçme Suyu Havzası olması sebebiyle koruma altındadır. Melen Çayı üzerinde 3 koruma bandı var. İnsanlar zannediyor ki ‘Bu tesis, Melen Çayı’na yakın onun için kapatıldı.’ alakası yok. Biz Uzak Su Koruma Havzası bandındayız. O banttaki korumayla ilgili tedbirlerle sayılmış 21 B Maddesi’ndedir. İdare Mahkemesi de hiç 21 B Maddesi’nden bahsetmeden 21 A Maddesine göre iptal etti. Aslında mahkeme hatalı. Havuzdan dışarıya bir sızıntı asla söz konusu değil, böyle bir şey mümkün mü?” açıklamasında bulundu.

TESİSİN ÇÖPÜNÜ MELEN ÇAYI’NA DÖKÜYORUZ

Sürecin belediye araçlarının taşlanmasına kadar giden ciddi bir boyuta ulaştığına dikkati çeken Keleş, “İtiraz edenler var. Hakkımızda aleyhimize tezvirat yapanlar var. Sosyal medyadan hakarete varan mesaj atanlar var. Çöp tesisinin kapısına gidip araçlarımızı taşlayanlar var. Şunu söyleyen hiç kimse yok. ‘Günde toplanan 400 ton çöp acaba nereye dökülüyor?’ Melen Çayı’na su kaçma ihtimali var diye kapatılan tesisin çöpünü Melen Çayı’na döküyoruz. Ne yapabiliriz, yutabilir miyiz bu çöpü?” şeklinde serzenişte bulundu.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA ÇED RAPORU YENİLİYOR

“Bir yıl gibi sürede olmayan parayı bulduk ve böyle bir tesisi bitirdik.” diyerek konuşmasını sürdüren Keleş, şöyle devam etti: “Şimdi sudan bahanelerle ki mahkemenin aldığı karar yüzde yüz yanlıştır. Önümüzdeki hafta ÇED Raporu yeniliyor. 21 B Maddesi’ne göre burada bu tesisi yapabileceğimiz bakanlık tarafından da belgeleniyor. Bu sorun da ortadan kalkıyor. Bu karar çıktıktan sonra bağıranlar çağıranlar ne yapacak? Bir aydır bize çöp konusunda  kriz yaşatanlar ve çöpü Melen Çayı’na döktürtenler ne diyecekler?”

6 AY SONRA ORADA MAVİ ALEV GÖRECEKSİNİZ

Çöpten geri dönüşüm için bir çalışmayı bitirdiklerini dile getiren ,şartnameyi oluşturduklarını ve 15 gün içerisinde işi ihale edeceklerini açıklayan Keleş, 6 ay sonra tesiste herkesin mavi alev göreceğini çıkan gazın yanarak elektrik enerjisi üreteceklerini ifade etti.