akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5159
EURO
34,7433
ALTIN
2.497,05
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

UZMANLAR GÜBRELEME KONUSUNDA UYARILARINI ARTIRDI.

UZMANLAR GÜBRELEME KONUSUNDA UYARILARINI ARTIRDI.
25.02.2020 16:30
738
A+
A-

 

Havaların mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkla seyretmesi ve ilkbahar aylarının yaklaşması ile uzmanlar fındıkta gübreleme yaparken dikkat edilecekler konusunda uyarılarını artırdılar.

Fındığının daha verimli olması için bakım ve gübreleme için tarlalara girmeye hazırlanan fındık  üreticileri için  açıklama yapan Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Faruk Özkutlu, fındık üreticilerine, üründe verim ve kalitenin artması için azotlu gübrenin yanı sıra fosforlu gübre, çinko ve bor karışımlı gübreleri de kullanmalarını tavsiye etti.

Özkutlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin önemli tarım ürünlerinden fındık için gübreleme döneminin yaklaştığını belirterek; Bölgedeki fındık üreticilerinin yüzde 90’ından fazlasının gübreleme yaptığını ancak yürütülen inceleme ve araştırmaların, kullanılan gübrelerin çok büyük kısmının yanlış zamanda, yanlış miktarda ve yanlış yöntemle uygulandığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Özkutlu, üreticilerin çoğunlukla azotlu gübreyi tercih ettiğine dikkati çekerek, azotlu gübrenin bitki için gerekli olduğunu ancak fındığın verim ve kalitesi açısından tek başına yeterli olmadığını dile getirdi.

Doğru gübreleme yapılarak dekar başına verimin artırılmasının mümkün olduğuna işaret eden Özkutlu, “Üreticilerimiz fındığının verim ve kalitesinin daha da artmasını istiyorsa azotlu gübrenin yanı sıra mutlaka fosforlu gübre, çinko ve bor karışımlı gübreleri kullanmalı. Biri fındık oluşumu diğeri ise oluşan fındığı doldurmak için fayda sağlıyor.” dedi.

Özkutlu, çinko ve bor karışımlı gübrelerin özelikle fındığın verim ve kalitesine çok ciddi fayda sağladığını, bu gübrelerin mart başında ve haziranın ilk haftasında olmak üzere iki kez verilmesinin uygun olacağını belirtti.

Üreticileri, topraklarını analiz ettirdikten sonra gübreleme yapmaları yönünde uyaran Özkutlu, “Bugüne kadar klasik gübreleme yöntemleriyle istenilen verim ve kaliteyi yakalayamadık. Üreticilerimiz, doğru gübreyi doğru zamanda kullanmaları durumda istedikleri verim ve kaliteyi mutlaka yakalayacaklardır.” diye konuştu

Aynı zamanda gazetemiz köşe yazarıda olan Tarım İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Cenk DOĞAN da yaptığı paylaşımlarda iz elementlerin ihmal edilmemesi gerektiğini, çinko, Bor ve Manganın yanında Mağnezyum içeren gübrelerinde toprak analiz sonuçlarına göre kullanılmasının boş fındık oluşumunu azaltacağını bildirdi.