akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Çiftçinin Takipteki Borçlarını Yüksek Faizle Yapılandırıyorlar

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin takipteki borçlarıyla ilgili önemli bir soruna dikkat çekerek, “kredi kuruluşları kendi bünyelerinde bu borçları yüksek faizlerle yapılandırmaktadır. Takipten çıkan bu borçlar ödenmiş gibi görünmektedir” dedi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Çiftçinin Takipteki Borçlarını Yüksek Faizle Yapılandırıyorlar
09.01.2021 19:04
1.054
A+
A-

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, görüntülü basın açıklamasında 2020 yılını değerlendirdi, 2021 beklentilerini ve üretici-market fiyatlarını açıkladı. Çiftçinin yaşadığı en önemli soruna işaret eden Bayraktar, çiftçilerin bir kısmının, takibe düşmemek için başka bankalardan yüksek faizle aldığı kredilerle borcunu kapattığını belirterek, “Çiftçinin yüksek faizle borçlanmadığı özel banka kalmadı” dedi.

FAİZİ ALINAN BORÇ KAPANMIŞ GÖRÜNÜYOR

Bankaların ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin takipteki borçlu sayısı düşük göstermeye çalıştıkları, çiftçinin önemli bir kısmının borcunu ödediğinin ifade edildiğini ancak gerçeğin böyle olmadığını ifade eden Bayraktar, şunları belirtti: “Gerçek şudur ki; çiftçimiz kredi verilen kuruluşa çağrılmakta, borcunun faizi alınarak borcu devam ettirilmektedir. Bu borç kapanmış görünmektedir. Ya da kredi kuruluşları kendi bünyelerinde bu borçları yüksek faizlerle yapılandırmaktadır. Takipten çıkan bu borçlar ödenmiş gibi görünmektedir. Halbuki borç ödenmemiştir.

Çiftçimizin üretimden elde ettiği geliri dikkate aldığımızda, yüksek faizlerle yapılandırılan bu borçların geri ödenmesi mümkün değildir. Çiftçimiz ya icraya düşmekte veya traktörünü, tarlasını satarak borcunu ödemektedir.”
Bayraktar, çiftçinin yaşadığı finansman sıkıntısı ile ilgili olarak şunları ekledi:
“Çiftçimiz 2020 yılında finansman açısından sıkıntılar yaşadı. Son yıllarda afetlerin de etkisiyle çiftçinin kredi borçları arttı. Çiftçilerimizin bir kısmı, takibe düşmemek için başka bankalardan yüksek faizle aldığı kredilerle borcunu kapattı. Çiftçinin yüksek faizle borçlanmadığı özel banka kalmadı. Çiftçi borçları, 2019 yılı Tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla Değerinin yüzde 50’sine yaklaştı.” ifadelerini kullandı.