akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5094
EURO
34,9413
ALTIN
2.435,07
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Türkiye’de Fındık Endüstrisi Ne Kadar Etik?

Dünyada fındık üretiminin büyük çoğunluğu Türkiye’de üretilmesiyle ilgili bir soruşturma, endüstrinin ne kadar etik olduğunu ve Ferrero gibi ülkedeki büyük oyuncuların adil çalışma koşullarını nasıl sağlayabildiğini araştırdı.

Türkiye’de Fındık Endüstrisi Ne Kadar Etik?
21.09.2019 14:13
502
A+
A-

Bir BBC araştırması, Türkiye fındık endüstrisindeki tedarik zincirini ve çocuk emeğinin kullanımını incelemiş ve ülkenin en büyük fındık alıcılarından biri olan Ferrero’nun ürünlerinin etik dışı çalışma uygulamalarının sonucu olup olmadığından emin olup olmadığını soruşturmuştur.

Ferrero, internet sitesinde “Türkiye dünya yıllık fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini üretiyor” diyor. “Bu ülkede, Ferrero en büyük oyunculardan biri olmaya devam ediyor ve bu nedenle 2012’de grup, yerel ve uluslararası ortaklarla Ferrero Değerli Tarım Türkiye (FFT) programını başlatmaya ve geliştirmeye karar verdi. Ferrero, Türkiye fındık tedarikçileri ile yüksek kalite ve güvenlik standartları ve bir dizi etik, sosyal ve çevresel konuya ilişkin ilişkilerine özel önem verdi.”

Bununla birlikte, BBC’nin Tim Whewell tarafından yazdığı araştırma, Türkiye’deki fındık işçilerinin çoğunun, Türkiye’nin güneyindeki ve doğusundaki yoksulluk çeken mevsimsel göçmenler olduğunu söylüyor. İş aracılarına ödenmesi gereken komisyonların yanı sıra seyahat ve yaşam ödemeleri nedeniyle, bu göçmenler Türkiye’deki asgari net ücretten daha az kazanıyorlar.

Ayrıca, araştırma, işçilerin bazılarının yasadışı olarak çalışan çocuklar olduğunu söylüyor. BBC’ye konuşan Türkiye’deki fındık bahçesinin ortak sahibi Kazım Yaman, “Çocuklarını makineler gibi çalıştırıyorlar” dedi. “Düşünüyorlar ki Ne kadar çocuk, o kadar para!”. Bu zincir kırılmalı.”

Bununla birlikte, Türkiye’deki fındıklar için tedarik zinciri çok karmaşık. Bahçe sahipleri işçilere fındıkları toplamaları için ödeme yapar, daha sonra fındıkları manavlara (binlerce bağımsız fındık tüccarı) satarlar; onlar da fındıkları Ferrero gibi büyük şirketlere satar. “Al sat, al sat! Bu noktadan itibaren, tonlarca fındığın izlenmesi imkansız!” dedi.

Ferrero etik olmayan çalışma uygulamaları ile mücadele etmeye çalışmakta ve fındık üreticilerinin işçilerin hakları konusunda eğitilmesi de dahil olmak üzere ücretsiz eğitim sunmaktadır. Ayrıca Çiftçilik Programı internet sitesinde “Ferrero, üretim ve hasatın sorumlu ve saygılı bir şekilde yapılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.” deniyor.

Ancak BBC, Ferrero’nun programın şu ana kadar 42.000’den fazla çiftçiye ulaştığını söyleyerek (ki bu Türkiye’deki 400.000’in yalnızca 10’u), şirket fındıklarının çocuklar tarafından toplanmadığından nasıl emin olabilir?

“Etik olmayan uygulamalarla üretilen bir ürün belirlersek, dokunmazdık” diyor, Ferrero Hazelnut Company’nin Türkiye’deki genel müdürü Bamsi Akin BBC’ye. “Eğitimleriyle sosyal pratikleri geliştirme görevimizi yapıyoruz… Fakat sistem tamamen temiz mi? Bence şu anda kimse bunu söyleyemez.”

Ferrero, 2020 yılına kadar fındıklarının yüzde 100 izlenebilirliğini elde etmeyi hedeflediğini söyledi.

Bununla birlikte, Ferrero izlenebilirlik yoluyla sorumlu bir tedarik zincirine doğru ilerlemek istediğini belirtti: “Grubumuzun amacı, 2020 yılına kadar tedarikçilerimizin yüzde 100’ünün çalışma koşullarında ulusal yasalar için fındık üretmek üzere meşgul olmasını sağlamaktır. (yerel yasalarla belirlenen sınırın altında yaşlanan herhangi bir çalışanı istihdam etmemek), ”diyor şirket.

2016/2017 mali yılında, grup fındık arzının yüzde 25’inden fazlası için tam izlenebilirlik elde etmiştir. “Üretim ve ürünlerin kalite standartlarını sağlamak için izlenebilirlik şart” diyor.