akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5488
EURO
34,8520
ALTIN
2.427,88
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

MENEMEN KABAK TADI VERDİ

01.02.2019 20:05
304
A+
A-

Ülkemizde son yıllarda gıda fiyatları sürekli artmakta,insanlarımız sürekli gıda enflasyonundan şikayet etmektedir .

İyi ama neden fiyatlar bu kadar hızlı artıyor ?

Neden Antalyanın her hangi bir ilçesinde doğal afet mahsule zarar verince tüm ülkemizdeki domates, biber fiyatları artıyor.?

Bir Ziraat mühendisi olarak Antalya ve etrafının iklimsel veriler olarak sebze üretimine, örtüaltı tarıma, dünyadaki en elverişli yerlerden olduğunu biliyorum. Güneşli gün sayısı, toprak özellikleri, mevsimlerin sıcaklık değerleri ve daha bir çok nedenden hiç bir bölgemizde Antalya ve civarındaki kadar verimli ve uzun dönem sebze üretmemiz mümkün değil.

O zaman Antalya ve civarı üretecek yaklaşık 70 ilimizde yaşayan insanımız asker yolu bekler gibi sebze kamyonumu bekleyecek?

Domates, Biber bin km yol yapıyor bizim tavada menemen olabilmek için ?

Antalyadaki çiftçi üretecek, toptancıya satacak, toptancı nakliye ile hale götürecek daha büyük esnafa satacak,halden başka biri alacak yaşadığımız yere nakledecek, o esnaf bizim esnafa satacak, ve nihayet biz alacağız?

Kışın Antalyanın sebzesini yesekde bahar var yaz var diyeceğim ama öylede olmuyor, Bahar geliyor, yaz geliyor değişen bir şey olmuyor.

İlçe pazarlarına bakın tüm köyler ilçeye iniyor. Yanlış anlamayın ürettiğini satmak için değil sebze meyvesini almak için.

Tüm köylerimizde yaz kış köyde oturanların sebze meyve ihtiyaçlarını karşılamak için manav kamyonetleri dolanıyor.

Bir çizgiyi kısaltmanın yolu yanına daha uzununu çizmek olmalıdır.
Yapılan bir işi beğenmiyorsan kötülemenin anlamı yok, daha iyisini sen yaparsın .

Bu bahar bir değişiklik yapabilsek, kırsalda oturan insanlarımız imkanı ve yeri ölçüsünde sebze bahçeleri yapsalar ne güzel olurdu.

Köylerimizde her evin yanında illaki 400-500 m2 sebze ekilebilecek yer vardır. Güzel bakım ve çapalama ile 1 dekar alanda 3-4 ton sebze üretilebilir.

100 m2 yerde 100 cm sıra arası 50 cm sıra üzeri aralıkla dikim yapsak 200 sebze fidesi dikmiş oluruz. Hiç beceremez, bakamazsak birer kğ ürün alsak 200 kğ ürün alırız, evimizin ihtiyacı çıkar.

Daha fazla yeri olup ticari üretim yapayım diyen her vatandaşımız tarım müdürlüklerinden teknik destek alabilirler.

Büyük bir miras kalmamışsa Çalışmadan, Üretmeden rahat yaşamanın ” HELAL ” bir yolu yok.

Çalışalım, üretelim rahat yaşayalım.

Yazarın Diğer Yazıları